OpenOpen

Teckel (pitic cu părul sârmos)

Teckel (pitic cu părul sârmos)

Teckelul pitic cu părul sârmos este un câine cu spatele lung și cu picioare scurte, de înălțime foarte mică. Deși mic, Teckelul este totuși musculos și bine clădit, având un piept adânc și lat și picioarele din față bine dezvoltate. Are o blană scurtă, aspră, sprâncene stufoase și barbă. Blana poate avea avea multiple culori (pentru detalii complete consultați standardul rasei). Teckelul adult pitic cântărește 4,5-5kg și are o înălțime de aproximativ 12-15cm.

Teckel (pitic cu părul sârmos)
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Teckel (pitic cu părul sârmos)
  • Blană : Scurt/aspru
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Teckel (pitic cu părul sârmos)
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mediu

Origine

Originea rasei Teckel poate fi trasată direct înapoi în secolul al XV-lea în Germania. Totuși, alți câini de tip Teckel au apărut în arta antică egipteană și mexicană și rămășițe ale unui câine asemănător au fost găsite în epava unei nave naufragiate în Italia, datând din secolul I AD. Standardul rasei germane a fost stabilit în 1879, iar clubul rasei a fost înființat în 1888. Câinii Teckel au fost exportați în Marea Britanie de Prințul Albert și au devenit populari în Marea Britanie și în America de-a lungul secolului al XIX-lea. Câinii Teckel pitici erau folosiți în locul copoilor pentru a scoate iepurii din vizuine.

Personalitate

Teckelul pitic cu părul sârmos poate fi foarte independent și are nevoie de dresaj blând, constant și răbdător. Este necesară socializarea timpurie pentru a aclimatiza Teckelul pitic cu păr moale cu copiii, străinii și cu alte animale. Este o rasă care se atașează foarte mult de familie și de obicei de un membru al familiei în particular, însă pot fi rezervați față de străini.

Sănătate

Cea mai frecventă problemă de sănătate întâlnită la Teckelul pitic cu blană sârmoasă este legată de forma corpului lor, care îi predispune la afecțiuni ale coloanei. Problemele la inimă sunt de asemenea relativ comune la această rasă. Ca și la multe alte rase, pot apărea diverse boli ereditare ale ochilor, iar câinii pentru împerechere trebuie să fie testați permanent la ochi.

Exerciții

Acest câine are nevoie de aproximativ o jumătate de oră de mișcare pe zi. Înainte de a-l lăsa fără lesă asigurați-vă că semnalul său de întoarcere este solid, deoarece instinctele lui de vânător îl pot face să fugă urmărind un miros sau o pradă. Țineți minte că Teckelul a fost crescut să „meargă pe teren”, deci poate săpa pe sub multe tipuri de gard. Prin urmare verificați securitatea grădinii dumneavoastră.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Teckelul pitic cu părul sârmos are nevoie de țesălarea blănii de două sau trei ori pe an. Părul de pe față ar trebui pieptănat cel puțin o dată pe săptămână și va avea nevoie de trimare ocazională. Cel mai bine este să lăsați un îngrijitor experimentat să țesale blana, cu excepția cazului în care crescătorul îl poate învăța pe noul proprietar cum să facă acest lucru. Asigurați-vă că blana este țesălată/curățată și nu tăiată. Tăierea va distruge textura blănii.