OpenOpen

Teckel (cu părul sârmos)

Teckel (cu părul sârmos)

Este un câine cu spatele lung și cu picioare scurte, de înălțime foarte mică. Deși mic, Teckelul cu păr sârmos este totuși musculos și bine clădit, având un piept adânc și lat și picioarele din față bine dezvoltate. Are o blană scurtă, aspră, sprâncene stufoase și barbă. Blana poate avea multiple culori (pentru detalii complete consultă standardul rasei). Teckelul adult cântărește 9 – 12 kilograme și măsoară aproximativ 35 de centimetri.

Teckel (cu părul sârmos)
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Teckel (cu părul sârmos)
  • Blană : Scurt/aspru
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Teckel (cu părul sârmos)
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mediu

Origine

Originea rasei Teckel poate fi urmărită din secolul al XV-lea în Germania. Totuși, alți câini de tip Teckel au apărut în arta antică egipteană și mexicană și rămășițe ale unui câine asemănător au fost găsite în epava unei nave naufragiată în Italia, datând din secolul I AD. Standardul rasei germane a fost stabilit în 1879, iar clubul rasei a fost înființat în 1888.

Personalitate

Teckelul cu păr sârmos poate fi foarte independent și are nevoie de dresaj blând, constant și răbdător. Este necesară socializarea timpurie pentru a aclimatiza Teckelul cu copiii, străinii și cu alte animale. Este o rasă care se atașează foarte mult de familie și de obicei de un membru al familiei în particular, însă pot fi rezervați față de străini.

Sănătate

Cea mai frecventă problemă de sănătate întâlnită la Teckelul cu păr sârmos este legată de forma corpului lor, care îi predispune la afecțiuni ale coloanei. Problemele la inimă sunt de asemenea relativ comune la această rasă. Ca și la multe alte rase, pot apărea diverse boli ereditare ale ochilor, iar câinii pentru împerechere trebuie să fie testați permanent la ochi.

Exerciții

Acest câine are nevoie de minim o jumătate de oră de mișcare pe zi. Înainte de a-l lăsa fără lesă asigură-te că semnalul său de întoarcere este solid, deoarece instinctele lui de vânător îl pot face să fugă urmărind un miros sau o pradă. Ține minte că Teckelul a fost crescut să „meargă pe teren”, deci poate săpa pe sub multe tipuri de gard. Prin urmare verifică securitatea grădinii tale.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Teckelul cu păr sârmos are nevoie de țesălarea blănii de două sau trei ori pe an. Părul de pe față ar trebui pieptănat cel puțin o dată pe săptămână și va avea nevoie de trimare ocazională. Cel mai bine este să lași un îngrijitor experimentat să țesale blana, cu excepția cazului în care crescătorul te poate învăța cum să faci acest lucru. Asigură-te că blana este țesălată/curățată și nu tăiată. Tăierea va distruge textura blănii.