Finnish Spitz

Finnish Spitz
Acest câine de talie medie are un aspect tipic de spitz (cu urechile ascuțite ca de vulpe, blana deasă și coada stufoasă arcuită pe spate). Masculii adulți măsoară 43 – 50 de centimetri, iar femelele 39 – 45 de centimetri. La maturitate ei cântăresc 14 – 16 kilograme. Blana este roșie-aurie sau roșie-cafenie pe spate, cu zone mai decolorate și un strat inferior mai deschis la culoare (pentru detalii complete consultă standardul rasei).
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările liniștite
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mediu
 • Salivează un pic
 • Requires grooming daily
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine foarte vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Rasa de câini Spitz Finlandez a fost timp de secole un câine de vânătoare și încă mai este folosit astăzi în țara lui de origine, unde adulmecă cocoșii de munte și potârnichile negre și latră pentru a-i anunța pe vânători unde se află păsările. În trecut a ajutat la vânarea animalelor mari, inclusiv elani și urși. Natura lui gălăgioasă și curajoasă l-a făcut de asemenea un câine de pază ideal. Fiind un câine foarte popular în Finlanda astăzi, această rasă națională a fost aproape de dispariție în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când mijloacele de transport îmbunătățite au făcut ca Spitzul Finlandez să se împerecheze cu alți câini. Mai târziu, crescătorii pasionați au muncit din greu pentru a-i asigura viitorul.

Personalitate

Spitzul Finlandez prietenos, vioi, este tot timpul pe fază, îndrăzneț și curajos, având un spirit de vânătoare ascuțit. Deși este foare independent, el este loial celor dragi și se bucură de compania copiilor, ceea ce îl face un bun câine de familie. Este în mod natural gălăgios și va avea nevoie de dresaj pentru a „tăcea” la cerere.

Sănătate

Fiind în general un câine sănătos, Spitzul Finlandez nu suferă de boli semnificative asociate rasei.

Exerciții

Un Spitz Finlandez adult va avea nevoie de aproximativ o oră de antrenament zilnic, dar va fi fericit să facă mai mult. Se simte bine la temperaturi scăzute, după cum îți poți imagina, astfel că nu trebuie să faci cu el plimbări pe vreme caldă! Fii pregătit ca instinctul lui de vănător să iasă la suprafață când este lăsat fără lesă, prin urmare antrenează-l doar în zone sigure, fără trafic și asigură-te că semnalul lui de întoarcere este unul solid.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină aport variat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana dublă de lungime medie a Spitzului Finlandez constă într-un strat inferior gros, care este destul de scurt, acoperit de un strat superior aspru. Părul de pe corp este de lungime medie, cu penaj mai lung (pe coadă și pe partea din spate a picioarelor). Blana este mai scurtă pe cap și pe partea din față a picioarelor. Coama din jurul gâtului și umerilor este mai bogată la masculi. Un periaj de două ori pe săptămână este mai mult decât suficient – însă va avea nevoie de îngrijire zilnică atunci când blana năpârlește.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.