OpenOpen

Spitz finlandez

Spitz finlandez

Acest câine de talie medie are un aspect tipic de spitz (cu urechile ascuțite ca de vulpe, blana deasă și coada stufoasă arcuită pe spate). Masculii adulți măsoară 43 – 50 de centimetri, iar femelele 39 – 45 de centimetri. La maturitate ei cântăresc 14 – 16 kilograme. Blana este roșie-aurie sau roșie-cafenie pe spate, cu zone mai decolorate și un strat inferior mai deschis la culoare (pentru detalii complete consultă standardul rasei).

Spitz finlandez
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Spitz finlandez
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Spitz finlandez
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Rasa de câini Spitz Finlandez a fost timp de secole un câine de vânătoare și încă mai este folosit astăzi în țara lui de origine, unde adulmecă cocoșii de munte și potârnichile negre și latră pentru a-i anunța pe vânători unde se află păsările. În trecut a ajutat la vânarea animalelor mari, inclusiv elani și urși. Natura lui gălăgioasă și curajoasă l-a făcut de asemenea un câine de pază ideal. Fiind un câine foarte popular în Finlanda astăzi, această rasă națională a fost aproape de dispariție în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când mijloacele de transport îmbunătățite au făcut ca Spitzul Finlandez să se împerecheze cu alți câini. Mai târziu, crescătorii pasionați au muncit din greu pentru a-i asigura viitorul.

Personalitate

Spitzul Finlandez prietenos, vioi, este tot timpul pe fază, îndrăzneț și curajos, având un spirit de vânătoare ascuțit. Deși este foare independent, el este loial celor dragi și se bucură de compania copiilor, ceea ce îl face un bun câine de familie. Este în mod natural gălăgios și va avea nevoie de dresaj pentru a „tăcea” la cerere.

Sănătate

Fiind în general un câine sănătos, Spitzul Finlandez nu suferă de boli semnificative asociate rasei.

Exerciții

Un Spitz Finlandez adult va avea nevoie de aproximativ o oră de antrenament zilnic, dar va fi fericit să facă mai mult. Se simte bine la temperaturi scăzute, după cum îți poți imagina, astfel că nu trebuie să faci cu el plimbări pe vreme caldă! Fii pregătit ca instinctul lui de vănător să iasă la suprafață când este lăsat fără lesă, prin urmare antrenează-l doar în zone sigure, fără trafic și asigură-te că semnalul lui de întoarcere este unul solid.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină aport variat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana dublă de lungime medie a Spitzului Finlandez constă într-un strat inferior gros, care este destul de scurt, acoperit de un strat superior aspru. Părul de pe corp este de lungime medie, cu penaj mai lung (pe coadă și pe partea din spate a picioarelor). Blana este mai scurtă pe cap și pe partea din față a picioarelor. Coama din jurul gâtului și umerilor este mai bogată la masculi. Un periaj de două ori pe săptămână este mai mult decât suficient – însă va avea nevoie de îngrijire zilnică atunci când blana năpârlește.