OpenOpen

Spaniel de apă irlandez

Spaniel de apă irlandez

Este cel mai înalt dintre toți spanielii, masculii adulți având 53 – 58 de centimetri, iar femelele 51 – 56 de centimetri. Adulții cântăresc aproximativ 20 – 30 de kilograme. Inteligent și compact, acest câine este puternic și are o blană ondulată colorată neobișnuit, respectiv roșu închis cu o tentă de violet.

Spaniel de apă irlandez
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Spaniel de apă irlandez
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Nu există
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Da
  • Grup : Câine de vânătoare
Spaniel de apă irlandez
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Se crede că Spanielii de apă irlandezi au sosit în Irlanda cu pescarii din Franța, Spania, Portugalia și Italia. Strămoșii lor nu sunt cunoscuți, însă ar putea include Pudel, Câinele de apă portughez și Barbet. A fost folosit inițial pentru vânarea, gonirea și recuperarea animalelor de apă din bălți și râuri – de aici și porecla „Bogdog” (câine de baltă). Primul Spaniel de apă irlandez cunoscut se numea Boatswain, născut în 1834 și aparținea unei persoane din Dublin, numite Justin McCarthy. Toți spanielii de apă irlandezi moderni descind din acest câine.

Personalitate

Deși se numește spaniel, lucrează ca un retriever la concursurile pe teren și este un câine de vânătoare foarte versatil. În casă, ca și companion, Spanielul de apă irlandez este un animal amuzant și afectuos. Distant cu străinii până când ajunge să-i cunoască, are un temperament echilibrat și încrezător.

Sănătate

Ca multe alte rase, Spanielul de apă irlandez poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este importantă.

Exerciții

Fiind o rasă energică, Spanielul de apă irlandez are nevoie de mai mult de două ore de mișcare zilnic. Îi place să zburde la țară și este, bineînțeles, un iubitor de apă – sărind în orice baltă sau mlaștină mare pe care o întâlnește în plimbarea lui!

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină aport variat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana, care este acoperită de inele strânse, este în mod natural unsuroasă, asigurându-i protecție atunci când înoată în apă rece. Folosește un pieptene cu dinții rari pentru a-i îngriji blana o dată sau de două ori pe săptămână, spal-o și trimeaz-o la fiecare două luni. După pieptănat, folosește un spray pentru a umezi blana și a încuraja refacerea buclelor.