Spaniel (Irish Water)

Irish Water Spaniel
Este cel mai înalt dintre toți spanielii, masculii adulți având 53 – 58 de centimetri, iar femelele 51 – 56 de centimetri. Adulții cântăresc aproximativ 20 – 30 de kilograme. Inteligent și compact, acest câine este puternic și are o blană ondulată colorată neobișnuit, respectiv roșu închis cu o tentă de violet.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mediu
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Se crede că Spanielii de apă irlandezi au sosit în Irlanda cu pescarii din Franța, Spania, Portugalia și Italia. Strămoșii lor nu sunt cunoscuți, însă ar putea include Pudel, Câinele de apă portughez și Barbet. A fost folosit inițial pentru vânarea, gonirea și recuperarea animalelor de apă din bălți și râuri – de aici și porecla „Bogdog” (câine de baltă). Primul Spaniel de apă irlandez cunoscut se numea Boatswain, născut în 1834 și aparținea unei persoane din Dublin, numite Justin McCarthy. Toți spanielii de apă irlandezi moderni descind din acest câine.

Personalitate

Deși se numește spaniel, lucrează ca un retriever la concursurile pe teren și este un câine de vânătoare foarte versatil. În casă, ca și companion, Spanielul de apă irlandez este un animal amuzant și afectuos. Distant cu străinii până când ajunge să-i cunoască, are un temperament echilibrat și încrezător.

Sănătate

Ca multe alte rase, Spanielul de apă irlandez poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este importantă.

Exerciții

Fiind o rasă energică, Spanielul de apă irlandez are nevoie de mai mult de două ore de mișcare zilnic. Îi place să zburde la țară și este, bineînțeles, un iubitor de apă – sărind în orice baltă sau mlaștină mare pe care o întâlnește în plimbarea lui!

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină aport variat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana, care este acoperită de inele strânse, este în mod natural unsuroasă, asigurându-i protecție atunci când înoată în apă rece. Folosește un pieptene cu dinții rari pentru a-i îngriji blana o dată sau de două ori pe săptămână, spal-o și trimeaz-o la fiecare două luni. După pieptănat, folosește un spray pentru a umezi blana și a încuraja refacerea buclelor.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.