OpenOpen

Setter Irlandez Roșu cu Alb

Setter Irlandez Roșu cu Alb

Setterul Irlandez Roșu cu Alb este un câine puternic, atletic, cu o blană de lungime medie, cu penaj stufos, de culoare alb perlat cu pete roșii. Masculii adulți au aproximativ 58,5-68,5 centimetri înălțime și cântăresc în jur de 27-32 de kilograme.

Setter Irlandez Roșu cu Alb
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Setter Irlandez Roșu cu Alb
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Setter Irlandez Roșu cu Alb
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Scăzut

Origine

Rudă apropiată a Setterului Irlandez (Roșu), rasa de câini Setter Irlandez Roșu cu Alb își are originile în secolul al XVIII-lea, deși este posibil să fie existat dinainte, deoarece în textele din anii 1500 sunt descriși câini de vânătoare roșu cu alb. Setterii erau câini de vânătoare foarte populari printre micii moșieri în secolul al XVII-lea și al XVIII-lea, iar majoritatea erau roșu cu alb, însă spre finalul secolului al XIX-lea a fost favorizată blana complet roșie, iar varietatea cu roșu și alb a fost în pericol de dispariție. Din fericire, au supraviețuit suficiente exemplare pentru ca crescătorii pasionați să revitalizeze rasa după Primul Război Mondial.

Personalitate

Blând, obedient, cu un temperament echilibrat, Setterul Irlandez Roșu cu Alb este un companion fericit și afectuos, dar și un lucrător entuziast. Fiind un câine energic, are nevoie de un stăpân activ, care să țină pasul cu nevoia lui de mișcare.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Setterul Irlandez Roșu cu Alb poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este importantă. Pot fi de asemenea predispuși la boli gastrointestinale.

Exerciții

Energic și activ, Setterul Irlandez Roșu cu Alb are nevoie de două ore de mișcare zilnic sau chiar mai mult, care să includă și alergarea liberă.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, au nevoie de un raport nutrițional variat, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică.

Îngrijire

Se recomandă periajul și pieptănatul blănii de două ori pe săptămână, acordând o atenție specială penajului (părul mai lung de pe coadă, pe spatele picioarelor, pe piept și pe burtă) care se va încâlci dacă este neglijat.