Irish Setter

Irish Setter
Cea mai importantă caracteristică a acestui câine de vânătoare mare și musculos este blana lui bogată de culoare castanie sau mahon. Este o blană mătăsoasă, dreaptă cu penaj la picioare, urechi și pe coadă. Echilibrat și elegant, acest câine pășește cu pași mari și cu capul sus. Masculul adult mediu are o înălțime de 65cm și cântărește 30,5kg; femelele adulte au aproximativ 61cm și cântăresc 26kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mare
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Câinii Setter Irlandez sunt cei mai vechi din grupul setter, precedând Setterul Gordon și Setterul Englez. Se crede că rasa s-a dezvoltat din vechii spanieli, spanieli setteri și un setter scoțian. În anul 1882 s-a format la Dublin Clubul Setterilor Irlandezi Roșii, încurajat de programul de dezvoltare al Contelui de Enniskillen, care a dezvoltat blana complet roșie caracteristică. În anii 1940s rasa a fost aproape decimată de atrofia retiniană progresivă, o boală de ochi cunoscută mai degrabă sub numele de ARP. Datorită apariției unui test ADN care să identifice purtătorii acestei boli, rasa a fost recuperată, iar incidența ARP a scăzut dramatic.

Personalitate

Setterul Irlandez bine crescut, bine socializat și bine dresat este extraordinar de drăguț și este un animal de familie afectuos. Socializarea timpurie cu pisicile și supervizarea atentă sunt esențiale dacă urmează să împartă căminul cu o felină. Fiind deosebit de prietenos, nu este un bun câine de pază, deși va anunța prezența unui vizitator. Setterul Irlandez rămâne destul de jucăuș pe toată durata vieții – fiind una dintre cele mai agreabile trăsături ale lui.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Setterul Irlandez poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante. Pot fi de asemenea predispuși la boli gastrointestinale.

Exerciții

Setterul Irlandez a fost crescut să vâneze păsări, prin urmare este foarte activ și are nevoie de multă mișcare – peste două ore pe zi pentru un adult. Fiind vânător, deși unul ușor de distras, va urmări mirosurile peste tot dacă nu este dresat să se întoarcă la stăpân.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, au nevoie de un raport nutrițional variat, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Setterul Irlandez este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Cel mai mare prilej de mândrie pentru Setterul Irlandez este, desigur, blana lui. Periajul zilnic este esențial pentru a împiedica încurcarea penajului. Ocazional, proprietarul va trebui să trimeze părul dintre degete și din spatele urechilor pentru a împiedica încâlcirea. Poate fi nevoie de un îngrijitor profesionist pentru o trimare amplă periodică. Cu toate acestea, pentru expoziție blana are nevoie de multă atenție pentru a avea un câine competitiv. O sarcină esențială care nu poate fi ignorată este curățarea atentă și regulată a urechilor. Fiind urechi atârnate, foarte puțin aer pătrunde în interior, ceea ce creează terenul perfect pentru bacterii ce cauzează infecții auriculare.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.