OpenOpen

Setter Irlandez

Setter Irlandez

Cea mai importantă caracteristică a acestui câine de vânătoare mare și musculos este blana lui bogată de culoare castanie sau mahon. Este o blană mătăsoasă, dreaptă cu penaj la picioare, urechi și pe coadă. Echilibrat și elegant, acest câine pășește cu pași mari și cu capul sus. Masculul adult mediu are o înălțime de 65cm și cântărește 30,5kg; femelele adulte au aproximativ 61cm și cântăresc 26kg.

Setter Irlandez
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Zilnic
Setter Irlandez
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Setter Irlandez
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Scăzut

Origine

Câinii Setter Irlandez sunt cei mai vechi din grupul setter, precedând Setterul Gordon și Setterul Englez. Se crede că rasa s-a dezvoltat din vechii spanieli, spanieli setteri și un setter scoțian. În anul 1882 s-a format la Dublin Clubul Setterilor Irlandezi Roșii, încurajat de programul de dezvoltare al Contelui de Enniskillen, care a dezvoltat blana complet roșie caracteristică. În anii 1940s rasa a fost aproape decimată de atrofia retiniană progresivă, o boală de ochi cunoscută mai degrabă sub numele de ARP. Datorită apariției unui test ADN care să identifice purtătorii acestei boli, rasa a fost recuperată, iar incidența ARP a scăzut dramatic.

Personalitate

Setterul Irlandez bine crescut, bine socializat și bine dresat este extraordinar de drăguț și este un animal de familie afectuos. Socializarea timpurie cu pisicile și supervizarea atentă sunt esențiale dacă urmează să împartă căminul cu o felină. Fiind deosebit de prietenos, nu este un bun câine de pază, deși va anunța prezența unui vizitator. Setterul Irlandez rămâne destul de jucăuș pe toată durata vieții – fiind una dintre cele mai agreabile trăsături ale lui.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Setterul Irlandez poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este importantă. Pot fi de asemenea predispuși la boli gastrointestinale.

Exerciții

Setterul Irlandez a fost crescut să vâneze păsări, prin urmare este foarte activ și are nevoie de multă mișcare – peste două ore pe zi pentru un adult. Fiind vânător, deși unul ușor de distras, va urmări mirosurile peste tot dacă nu este dresat să se întoarcă la stăpân.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, au nevoie de un raport nutrițional variat, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Setterul Irlandez este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Cel mai mare prilej de mândrie pentru Setterul Irlandez este, desigur, blana lui. Periajul zilnic este esențial pentru a împiedica încurcarea penajului. Ocazional, proprietarul va trebui să trimeze părul dintre degete și din spatele urechilor pentru a împiedica încâlcirea. Poate fi nevoie de un îngrijitor profesionist pentru o trimare amplă periodică. Cu toate acestea, pentru expoziție blana are nevoie de multă atenție pentru a avea un câine competitiv. O sarcină esențială care nu poate fi ignorată este curățarea atentă și regulată a urechilor. Fiind urechi atârnate, foarte puțin aer pătrunde în interior, ceea ce creează terenul perfect pentru bacterii ce cauzează infecții auriculare.