Câinele Samoyed

Samoyed
Samoyedul este o rasă de Spitz de talie medie/mare, având caracteristici tipice cum ar fi urechile drepte și ascuțite și o coadă care se curbează pe spate. Au blana groasă, densă și rezistentă la intemperii. Picioarele sunt plate și pline de păr, ceea ce le dă un aspect de cizme de zăpadă și împiedică zăpada să formeze „bulgări"" între degete. Samoyedul poate fi complet alb, alb cu galben, sau crem. Masculii adulți au o înălțime de 51-56cm, iar femelele adulte 46-51cm. Greutatea lor variază între 23-30kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mediu
 • Salivează mult
 • Requires grooming daily
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Folosită la mânarea cirezilor în nodul Rusiei, rasa de câini Samoyed (sau „Sami”) și-a primit numele de la tribul nomad pe care îl servea. Erau folosiți de asemenea pentru a păzi renii pe care îi mânau. Câinele Samoyed lucra îndeaproape cu tribul și dormeau în același cort, astfel că iubește mult viața de familie. Ocazional erau folosiți pentru a trage săniile sau bărcile. Mulți exploratori au folosit acești câini la începutul secolului când a început să crească activitatea de explorare polară. După expediții mulți dintre acești câini s-au întors acasă cu exploratorii. Au devenit populari imediat și încă mai sunt și astăzi.

Personalitate

Samoyedul este în general un câine prietenos, sociabil și devotat. Își protejează căminul; niciun intrus nu va intra fără să fie auzit. Îi place să fie inclus în toate activitățile familiei și poate deveni distructiv și gălăgios dacă este lăsat singur prea mult timp sau este plictisit. Îi place să sape și este foarte priceput la evadări, așa că securitatea curții este esențială. Trebuie să fie socializați de la o vârstă fragedă, îndeosebi cu pisicile și cu alte animale de companie din casă. Pot fi foarte gălăgioși.

Sănătate

Principala boală moștenită de care suferă Samoyedul este un tip specific de boală de rinichi. Ca și multe alte rase, se poate confrunta cu diverse boli ereditare ale ochilor și cu displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Rasa de câini Samoyed are nevoie de destul de multă mișcare, atât în lesă cât și fără lesă. Au o pornire instinctivă de a trage în lesă; cu toate acestea, pot fi dresați să meargă alături de dumneavoastră sau se poate folosi un ham pentru cap. Un Samoyed adult are nevoie de aproximativ două ore de mișcare zilnic.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, au nevoie de un raport nutrițional variat, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Samoyedul poate fi predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Este o rasă care are nevoie de multă întreținere și îngrijire, de aceea este important să primiți instrucțiuni complete de la crescătorul puiului. Periajul zilnic le va menține un aspect curat, însă el trebuie completat de o îngrijire mai serioasă o dată pe săptămână. Dacă blana se udă sau se murdărește de noroi lăsați-o să se usuce; este mai ușor să pieptănați ulterior murdăria din blană. În țara lui de origine, Samoyedul își va schimba stratul inferior al blănii o dată pe an, în mod normal vara. În casele cu încălzire centrală, însă, pot năpârli de două ori pe an. În aceste perioade, blana se va împrăștia peste tot iar îngrijirea se va face mai des. Masculii par să aibă blana mai lungă decât femelele.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.