OpenOpen

Samoyed

Samoyed

Samoyedul este o rasă de Spitz de talie medie/mare, având caracteristici tipice cum ar fi urechile drepte și ascuțite și o coadă care se curbează pe spate. Au blana groasă, densă și rezistentă la intemperii. Picioarele sunt plate și pline de păr, ceea ce le dă un aspect de cizme de zăpadă și împiedică zăpada să formeze „bulgări"" între degete. Samoyedul poate fi complet alb, alb cu galben, sau crem. Masculii adulți au o înălțime de 51-56cm, iar femelele adulte 46-51cm. Greutatea lor variază între 23-30kg.

Samoyed
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Zilnic
Samoyed
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Samoyed
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mare

Origine

Folosită la mânarea cirezilor în nodul Rusiei, rasa de câini Samoyed (sau „Sami”) și-a primit numele de la tribul nomad pe care îl servea. Erau folosiți de asemenea pentru a păzi renii pe care îi mânau. Câinele Samoyed lucra îndeaproape cu tribul și dormeau în același cort, astfel că iubește mut viața de familie. Ocazional erau folosiți pentru a trage săniile sau bărcile. Mulți exploratori au folosit acești câini la începutul secolului când a început să crească activitatea de explorare polară. După expediții mulți dintre acești câini s-au întors acasă cu exploratorii. Au devenit populari imediat și încă mai sunt și astăzi.

Personalitate

Samoyedul este în general un câine prietenos, sociabil și devotat. Își protejează căminul; niciun intrus nu va intra fără să fie auzit. Îi place să fie inclus în toate activitățile familiei și poate deveni distructiv și gălăgios dacă este lăsat singur prea mult timp sau este plictisit. Îi place să sape și este foarte priceput la evadări, așa că securitatea curții este esențială. Trebuie să fie socializați de la o vârstă fragedă, îndeosebi cu pisicile și cu alte animale de companie din casă. Pot fi foarte gălăgioși.

Sănătate

Principala boală moștenită de care suferă Samoyedul este un tip specific de boală de rinichi. Ca și multe alte rase, pot suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Rasa de câini Samoyed are nevoie de destul de multă mișcare, atât în lesă cât și fără lesă. Au o pornire instinctivă de a trage în lesă; cu toate acestea, pot fi dresați să meargă alături de dumneavoastră sau se poate folosi un ham pentru cap. Un Samoyed adult are nevoie de aproximativ două ore de mișcare zilnic.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, au nevoie de un raport nutrițional variat, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Samoyedul poate fi predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Este o rasă care are nevoie de multă întreținere și îngrijire, de aceea este important să primiți instrucțiuni complete de la crescătorul puiului. Periajul zilnic le va menține un aspect curat, însă el trebuie completat de o îngrijire mai serioasă o dată pe săptămână. Dacă blana se udă sau se murdărește de noroi lăsați-o să se usuce; este mai ușor să pieptănați ulterior murdăria din blană. În țara lui de origine, Samoyedul își va schimba stratul inferior al blănii o dată pe an, în mod normal vara. În casele cu încălzire centrală, însă, pot năpârli de două ori pe an. În aceste perioade, blana se va împrăștia peste tot iar îngrijirea se va face mai des. Masculii par să aibă blana mai lungă decât femelele.