Câinele Saluki

Saluki
Fiind un ogar grațios, atletic, de talie medie, rasa de câini Saluki are o blană moale, fină, deseori cu păr mai lung pe picioare și urechi, uneori și pe gât. Varietatea fină de Saluki nu are acest tp de păr mai lung. Blana poate avea orice culoare sau combinație de culori, dar nu este niciodată pestriță. Masculii adulți au o înălțime de 58-71 de centimetri, iar femelele ceva mai puțin. La maturitate, ei cântăresc aproximativ 13-30 de kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mediu
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Rasă antică, Saluki este câinele de vânătoare al deșertului, crescut timp de mii de ani pentru a prinde hrană pentru beduinii arabi. Un craniu de Saluki datând cel puțin din anul 3500 î.e.n a fost găsit în situl arheologic din orașul mesopotamian Tepe Gawra, acum în Irakul de Nord. Se crede că numele vine de la Saluk sau Seleukia, două orașe arabe antice. Rasa este cunoscută de asemenea și sub numele de Ogar Gazelă, după prada ei preferată.

Personalitate

Ca și majoritatea ogarilor, Saluki este rezervat cu străinii și adesea precaut chiar și cu fețele familiare. Independent, are o alură demnă, însă poate fi excesiv de sensibil și foarte încordat. Nu-i place să fie lăsat singur, devenind adesea nervos dacă este separat de familie prea mult timp. Poate fi foarte afectuos cu cei dragi.

Sănătate

Saluki este în general o rasă rezistentă, cea mai întâlnită problemă gravă de sănătate fiind o boală de inimă.

Exerciții

Saluki are nevoie de peste două ore de mișcare zilnic, care să includă și alergare liberă. Fiind un sprinter, acest câine are nevoie să alerge în locuri sigure în care nu se poate răni dacă aleargă după o veveriță sau un iepure. Dresajul acestor câini este foarte important, iar semnalul de întoarcere trebuie să fie o prioriate. Între perioadele de antrenament, Saluki este în general leneș și relaxat în casă.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un raport echilibrat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana unui Saluki trebuie să fie îngrijită de două ori pe săptămână, acordând o atenție specială penajului (dacă există), care se poate încâlci.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.