Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback au o constituție atletică, sunt musculoși și puternici. Strămoșii acestor câini originari din Africa de Sud erau, în trecut, folosiți pentru vânătoarea de feline, mai ales în perioada colonială.

În prezent, câinii Rhodesian Ridgeback sunt crescuți și ca animale de companie, însă necesită extrem de multă atenție din partea proprietarilor pentru că au nevoie de activități care să-i pună în mișcare.

Aceste animale de companie au multă energie, dar, cu un dresaj corect şi cu mult exerciţiu, pot deveni extrem de ascultători.

 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mare
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Aspect fizic

Un Rhodesian Ridgeback este puternic, musculos, activ și cu o rezistență de invidiat. Un astfel de câine cântărește între 32 și 37 kg, la o înălțime de aproximativ 66 cm (masculii) și 63 cm, femelele.

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback au blana scurtă, în nuanțe de maroniu roșiatic, iar, uneori, pot avea și pete albe, în zona pieptului sau pe picioare. Totuși, caracteristica principală a acestei rase este creasta ca de țipar de pe spate. În această zonă, firele de păr cresc într-o linie îngustă de-a lungul șirii spinării, în direcția opusă creșterii normale a firului de păr. Creasta trebuie să fie foarte bine definită și simetrică.

Ajuns la maturitate, un mascul din rasa Rhodesian Ridgeback are o ținută dreaptă și elegantă și o constituție armonioasă și atletică. Ochii sunt îndepărtați, rotunzi și luminoși, având o culoare închisă, iar urechile au o mărime medie, fiind late la bază și rotunjite spre vârf. Nasul unui Rhodesian Ridgeback trebuie să fie negru sau maro, iar botul lung și puternic. Pieptul nu este foarte lat, însă este adânc, iar spatele este puternic și ferm, cu șolduri musculoase și ușor arcuite. Coada este, de asemenea, puternică și se subțiază spre vârf.

Comportament

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback au fost folosiți la început pentru vânătoarea de lei, și aveau rolul să ia urma felinelor și să le încolțească. Rasa este folosită în continuare la vânătoare, însă, un cățel Rhodesian Ridgeback poate fi și un animal elegant de companie.

Câinii din această rasă au foarte multă energie, însă, dacă sunt dresați, pot fi extrem de cuminți și tăcuți. Însă, această rasă este potrivită pentru persoanele care au o viață activă, deoarece are nevoie de mișcare, pentru a se menține sănătoasă și pentru a avea un temperament echilibrat.

Originea rasei Rhodesian Ridgeback

Câinele Rhodesian Ridgeback este originar din Africa de Sud, iar strămoșul său este câinele Khoikhoi, folosit în trecut de ciobani, pentru a depista animalele sălbatice. Însă, în documentele vechi, din secolul al XV-lea, acești câini erau numiți „Hottentotten - Ridgeback“, și erau considerați ca fiind animalele de casă ale triburilor africane.

Ulterior, coloniștii olandezi și britanici au reușit să creeze o nouă rasă, prin împerecherea lor cu câinii Bloodhound englezești și cu câinii Sloughi. Astfel a fost creată rasa Rhodesian Ridgeback. Pastorul Charles Helm a fost considerat primul crescător al rasei Rhodesian Ridgeback, după ce a adus cu el doi astfel de câini, în Rhodesia. Apoi, a fost înființată o asociație a crescătorilor, în 1922, iar, începând cu anii ‘70, această rasă a început să fie crescută și în Germania.

Personalitatea unui Rhodesian Ridgeback

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback au nevoie de trei ani pentru a ajunge la maturitate și pentru a se dezvolta complet, din punct de vedere fizic și mental. Așa că la început, aceștia sunt energici și necesită multă atenție din partea proprietarilor. Un astfel de câine are nevoie de mișcare, pentru că, fără exerciţii, animalul poate deveni anxios şi distructiv.

Câinii Rhodesian Ridgeback sunt calmi și ușor de disciplinat de către membrii familiei, însă, sunt sceptici când vine vorba de străini, așa că pot deveni agresivi. Totuși, dacă un câine este învățat de mic să fie prietenos cu musafirii, se va comporta mai bine, ulterior. Nu uita că rasa este agresivă față de alți câini, dar și față de alte animale de companie. De asemenea, câinii Ridgeback au o pasiune pentru a ronțăi tot ce le iese în cale.

Probleme de sănătate comune pentru Rhodesian Ridgeback

În general, câinii din rasa Rhodesian Ridgeback sunt destul de rezistenți și nu au probleme de sănătate.
Însă, există câteva afecțiuni care pot apărea la această rasă, printre care displazia de șold sau de umăr, atrofia retinală progresivă, care poate duce la deteriorarea graduală a retinei, narcolepsia, epilepsia sau cancerul de piele, care apare, în general, la câinii cu degetele acoperite cu blană neagră.

De cât exercițiu fizic are nevoie un Rhodesian Ridgeback?

Câinele Rhodesian Ridgeback are nevoie de mult exercițiu pentru a se menține sănătos și fericit. De aceea, are nevoie de câteva plimbări pe zi și de un spațiu liber, în care să poată alerga fără probleme.

El poate ține pasul cu o persoană care face jogging sau merge cu bicicleta, fiind destul de atletici. Exercițiile sunt absolut necesare pentru un Rhodesian Ridgeback, deoarece fără mișcare, această rasă poate să devină anxioasă și distructivă.

Ce nevoi speciale de îngrijire are un câine din rasa Rhodesian Ridgeback?

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback nu au nevoie de o îngrijire specială, însă, este necesar să fie periați o dată pe săptămână, cu o perie de cauciuc. De asemenea, aceștia au nevoie de băi foarte rar, o dată sau de două ori pe an.

Însă, în cazul acestei rase, este foarte importantă îngrijirea dentară, așa că un astfel de câine trebuie spălat pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.