OpenOpen

Retriever cu blana netedă

Retriever cu blana netedă

Retrieverul cu blana netedă este un câine lung, cu aspect suplu, vesel și activ, cu expresie inteligentă. Are o blană deasă, netedă, strălucitoare, picioarele și coada sunt pline de păr lung și des și dau senzația de putere și eleganță. Blana este de obicei negru complet sau roșu închis. Un mascul adult are în mod ideal 58-61 de centimetri în înălțime și 27-36 de kilograme în greutate; femelele adulte au 56-58 de centimetri și 25-32 de kilograme.

Retriever cu blana netedă
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Zilnic
Retriever cu blana netedă
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Retriever cu blana netedă
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Scăzut

Origine

Rasele de Retriever au fost dezvoltate la începutul secolului al XIX-lea ca și câini al căror unic scop era să adune vânatul împușcat. Retrieverul cu blana netedă a fost dezvoltat din Lesser Newfoundland ca retriever de teren și a evoluat într-un frumos retriever de apă și pământ, foarte apreciat de vânători. El are o calitate în plus – anume aceea de a scoate vânatul din ascunzătoare și de a vâna animalele din zonele înalte.

Personalitate

Retrieverul cu blana netedă este un câine prietenos și activ care iubește oamenii. Se maturizează greu și își păstrează calitățile de pui timp de mai mulți ani. De obicei sunt buni câini de familie, cu un temperament echilibrat și adaptabil, însă au un lătrat profund care vă va avertiza când se apropie vizitatorii și străinii. Dau tot timpul din coadă și sunt foarte entuziaști, bucurându-se dacă primesc multă atenție din partea stăpânilor lor.

Sănătate

Cea mai îngrijorătoare problemă legată de această rasă este predispoziția lor ridicată spre anumite tipuri agresive de cancer. Ca multe alte rase, ei pot suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea soldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Retrieverul cu blana netedă este un lucrător neobosit și ca însoțitor poate acoperi distanțe lungi însă este mulțumit cu un antrenament moderat. Se bucură să ia parte la orice activitate. Sunt câini de apă excelenți și înotători nativi, bucurându-se de această formă de exercițiu.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei au nevoie de un raport nutrițional variat, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Retrieverul cu blana netedă este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea ascestui risc.

Îngrijire

Retrieverul cu blana netedă necesită periaj zilnic pentru a-i menține blana. Se va acorda atenție deosebită penajului, care poate colecta resturi, iar picioarele ar trebui verificate pentru a elimina noroiul uscat sau alte corpuri străine.