OpenOpen

Retriever cu blana cârlionțată

Retriever cu blana cârlionțată

Fiind o rasă mare, puternică și elegantă, Retrieverul cu blana cârlionțată are o blană distinctivă de culoare roșu închis sau negru cu cârlionți groși și strânși pe torace și cu păr fin pe restul corpului. Masculii adulți au o înălțime de 69cm, iar femelele de 64cm și cântăresc 36-45kg la maturitate.

Retriever cu blana cârlionțată
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Retriever cu blana cârlionțată
  • Blană :Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Retriever cu blana cârlionțată
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mare

Origine

Istoria exactă a rasei de câini Retriever cu blana cârlionțată nu este foarte clară, existând multe rase care au intervenit în dezvoltarea lui ca și câine de vânătoare, inclusiv diverși retrieveri, Tweed Water Spaniel și Irish Water Spaniel printre altele. Chiar și Poodle a fost folosit pentru a îmbunătăți cârlionții din blană. Rasa a fost arătată pentru prima dată în 1860 și a excelat ca și câine de tragere, însă popularitatea sa ca și câine de companie și câine de lucru a scăzut o dată cu apariția Labradorului Retriever.

Personalitate

Fiind un câine stabil, încrezător și îndrăzneț, Retrieverul cu blană cârlionțată este foarte independent și poate părea rezervat față de cei pe care nu-i cunoaște bine. Totuși, față de cei dragi este afectuos și este un companion calm și loial. Este în mare parte un câine de „exterior” și iubește să exploreze împrejurimile și să recupereze – în și din apă.

Sănătate

Ca multe alte rase, Retrieverul cu blană cârlionțată poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Fiind un câine activ, Retrieverul cu blană cârlionțată are nevoie de două ore de mișcare sau chiar mai mult pe zi. Îi place să recupereze – atât pe uscat cât și în apă – Iar blana lui rezistentă la apă îl ajută. Este un câine căruia îi place „să muncească”, așa că e bine să luați cu dumneavoastră o jucărie pentru jocuri de prindere ca să animați plimbările.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei beneficiază de o balanță de nutrienți diferită, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. La fel ca multe rase mari, Retrieverul cu blană cârlionțată este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea ascestui risc.

Îngrijire

Atunci când blana groasă și cârlionțată năpârlește, pieptănatul va îndepărta părul mort; altfel periajul și pieptănatul trebuie evitate, deoarece încrețesc blana. În schimb o puteți umezi și masa cu degetele. O trimare ușoară lunară este de asemenea recomandată; cereți crescătorului sau clubului de crescători detaliile complete.