Retriever (Curly Coated)

Curly-Coated Retriever
Fiind o rasă mare, puternică și elegantă, Retrieverul cu blana cârlionțată are o blană distinctivă de culoare roșu închis sau negru cu cârlionți groși și strânși pe torace și cu păr fin pe restul corpului. Masculii adulți au o înălțime de 69cm, iar femelele de 64cm și cântăresc 36-45kg la maturitate.
 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mare
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Istoria exactă a rasei de câini Retriever cu blana cârlionțată nu este foarte clară, existând multe rase care au intervenit în dezvoltarea lui ca și câine de vânătoare, inclusiv diverși retrieveri, Tweed Water Spaniel și Irish Water Spaniel printre altele. Chiar și Poodle a fost folosit pentru a îmbunătăți cârlionții din blană. Rasa a fost arătată pentru prima dată în 1860 și a excelat ca și câine de tragere, însă popularitatea sa ca și câine de companie și câine de lucru a scăzut o dată cu apariția Labradorului Retriever.

Personalitate

Fiind un câine stabil, încrezător și îndrăzneț, Retrieverul cu blană cârlionțată este foarte independent și poate părea rezervat față de cei pe care nu-i cunoaște bine. Totuși, față de cei dragi este afectuos și este un companion calm și loial. Este în mare parte un câine de „exterior” și iubește să exploreze împrejurimile și să recupereze – în și din apă.

Sănătate

Ca multe alte rase, Retrieverul cu blană cârlionțată poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Fiind un câine activ, Retrieverul cu blană cârlionțată are nevoie de două ore de mișcare sau chiar mai mult pe zi. Îi place să recupereze – atât pe uscat cât și în apă – Iar blana lui rezistentă la apă îl ajută. Este un câine căruia îi place „să muncească”, așa că e bine să luați cu dumneavoastră o jucărie pentru jocuri de prindere ca să animați plimbările.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei beneficiază de o balanță de nutrienți diferită, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. La fel ca multe rase mari, Retrieverul cu blană cârlionțată este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea ascestui risc.

Îngrijire

Atunci când blana groasă și cârlionțată năpârlește, pieptănatul va îndepărta părul mort; altfel periajul și pieptănatul trebuie evitate, deoarece încrețesc blana. În schimb o puteți umezi și masa cu degetele. O trimare ușoară lunară este de asemenea recomandată; cereți crescătorului sau clubului de crescători detaliile complete.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.