OpenOpen

Pomeranian

Pomeranian

Drăgălașul și micul Pomeranian strălucește prin caracter și atitudinea prietenoasă. Seamănă cu o vulpe în miniatură, având un strat superior de blană cu fire de păr lungi și drepte și un strat inferior, ceea ce le dă aspectul unei mingi de puf. Pomeranienii pot avea multe culori atractive – a se vedea standardul rasei pentru detalii. Adulții măsoară între 18-30cm în funcție de constituție și tip. Greutatea ideală pentru masculii adulți este de 1,8-2kg iar pentru femele 2-2,5kg.

Pomeranian
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Pomeranian
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Căței de salon
Pomeranian
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mediu

Origine

Câinii Pomeranieni (sau „Poms”) descind aproape cu siguranță din câinii care trăgeau săniile în zona arctică și probabil se înrudesc cu Keeshond, Elkhoundul Norvegian și cu Samoyed. Primele înregistrări pe care ne putem bizui cu privire la această rasă vin din Pomerania, o regiune învecinată cu Marea Baltică, și datează din anii 1800, deși acei câini erau mult mai mari (în jur de 13kg). Se nășteau tranșe de aproximativ 10 căței și în curând cei mai mici dintre aceștia au devenit preferații tuturor. Până la jumătatea secolului al XIX-lea, rasa se răspândise în alte țări europene, iar în 1888 Regina Victoria s-a îndrăgostit de ea, ceea ce a încurajat popularitatea rasei de câini Pomeranian. Crescătorii britanici i-au crescut apoi pentru o dimensiune mai mică ce avea din ce în ce mai multă blană.

Personalitate

Sunt niște căței vioi și energici care sunt foarte loiali familiilor lor. Pomeranienii adoră să fie purtați peste tot și ținuți în brațe, însă nu exagerați pentru că trebuie să stea totuși pe picioarele lor! Sunt câini de pază excelenți, pentru că sunt foarte gălăgioși. În pofida naturii lor blânde și afectuoase, trebuie să aveți grijă mai ales cu copiii mici, deoarece sunt foarte fragili iar fracturile picioarelor sunt destul de frecvente la această rasă.

Sănătate

Ca multe rase mici, Pomeranianul poate suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas). Alte probleme frecvente ale Pomeranianului sunt bolile de ochi, o boală care provoacă pierderea părului și probleme cu traheea care provoacă tuse.

Exerciții

Pomeranienii nu sunt deloc pretențioși în ceea ce privește mișcarea și sunt foarte fericiți cu plimbări scurte sau o alergare în grădină cu stăpânii. Pot, totuși, să meară pe distanțe destul de mari până să obosească.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

În timpul adolescenței este nevoie de îngrijire suplimentară pentru a ajuta la schimbarea blănii Pomeranianului, însă după ce acest lucru se întâmplă îngrijirea se poate face doar de două ori pe săptămână. Verificați regulat să nu apară câlți în stratul inferior. Nu folosiți un pieptene prea fin, pentru că va afecta stratul inferior și va strica efectul de bulgăre. Blana trebuie să fie bine pieptănată cu un pieptene tare, apoi periată ușor. Este nevoie de trimare ocazională în jurul picioarelor.