OpenOpen

Parson Jack Russell Terrier (cu blană scurtă/moale)

Parson Jack Russell Terrier (cu blană scurtă/moale)

Parson Russell Terrier este un terrier relativ mic, activ și vioi. Are picioare destul de lungi, care erau ideale pentru a ține pasul cu caii; însă forma corpului le permite să pătrundă în spații mici. Sunt albi sau în principal albi cu cafeniu, galben lămâie sau pete negre (care se văd în mod normal pe cap sau pe coadă). Masculii adulți măsoară în jur de 36cm, iar femelele adulte 33cm. Cântăresc approximativ 5-8kg.

Parson Jack Russell Terrier (cu blană scurtă/moale)
  • Mărime : Mic
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Parson Jack Russell Terrier (cu blană scurtă/moale)
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Terrier
Parson Jack Russell Terrier (cu blană scurtă/moale)
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mediu

Origine

Rasa de câini Parson Russell Terrier a apărut și a fost consolidată în secolul al XVIII-lea în Devon de Reverendul John Russell. John Russell s-a născut într-o familie de vânători de vulpi în 1795. El căuta un câine care să țină pasul cu caii, să alerge împreună cu ogarii și să fie destul de mic ca să poată scoate vulpile din vizuină. În timp ce studia la Oxford a văzut și a cumpărat de la un lăptar câinele perfect pentru scopul său. Se crede că acesta a fost primul câine cunoscut sub numele de Jack Russell. Pe durata activității sale de preot, John Russell s-a dedicat atât bisericii, cât și creșterii terrierilor potriviți pentru vânătoarea de vulpi.

Personalitate

În general Parson Jack Russell Terrier este un câine prietenos, devotat și afectuos, cu o personalitate puternică. Poate fi un bun câine de companie pentru o familie activă și trebuie să fie socializat de la o vârstă fragedă cu pisicile și cu alți câini. Grădinarii vor descoperi în curând că săpatul este una dintre activitățile preferate ale câinelui lor!

Sănătate

Parson Russell Terrier este în general o rasă rezistentă, ca majoritatea terrierilor. Însă asemănător majorității raselor și el poate suferi de boli ereditare ale ochilor, de aceea se recomandă testarea oftalmologică.

Exerciții

Fiind un mic terrier activ, acest câine are nevoie de multă mișcare. Nimic nu-i place mai mult decât o plimbare lungă în care poate scăpa de lesă și poate lua urma unui miros. Lucrează la un semnal de întoarcere solid înainte de a-l lăsa fără lesă, căci Parson Russell Terrier este predispus la „surditate selectivă”.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Parson Russell Terrier poate avea blana aspră, inegală sau fină, cu un strat inferior des. De regulă tunderea este recomandată cel puțin de două ori pe an, iar părul rămas poate fii țesălat cu mâna. Crescătorul trebuie să îți dea instrucțiuni complete despre cele necesare. Va trebui de asemenea să-l periezi o dată pe săptămână.