OpenOpen

Ogarul Italian

Ogarul Italian

Este un câine elegant și suplu, care seamănă cu un Greyhound standard dar în miniatură. Blana este moale și lucioasă și poate avea diverse nuanțe (a se vedea standardul rasei pentru detalii). Capul este îngust, cu un bot foarte fin, iar urechile sunt puțin pliate și prinse sus pe cap. Coloana vertebrală se curbează ușor și există un gol bine definit în zona stomacului. Mersul este liber și săltat. Ogarii Italieni adulți au o înălțime de 32-38 de centimetri și cântăresc 3,6-4,5 kilograme.

Ogarul Italian
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : Mai puțin de 1 dată pe săptămână
Ogarul Italian
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Căței de salon
Ogarul Italian
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Scăzut

Origine

Se crede că rasa de câini Ogar Italian provine din Egipt; de fapt, în mormintele faraonilor au fost găsiți câini mumificați foarte asemănători rasei actuale. Câinele a fost adus de romani în zona Mediteranei în secolul al VI-lea AC, devendind favoritul nobilimii grecești și romane. Câinele a ajuns la apogeul popularității sale în secolele XVI și XVII, când împodobea multe curți. Unii dntre proprietarii faimoși au fost Regina Mary a Scoției, Charles I, Frederick cel Mare și Regina Victoria. Este posibil ca Ogarul Italian să fi fost folosit pentru a vâna iepuri, însă a fost crescut și drept companion.

Personalitate

Este un câine simpatic, căruia îi place să se cuibărească, parțial din afecțiune și parțial din cauza nevoii lui de a sta la căldură! Ogarul Italian se descurcă mai bine dacă îl socializezi devreme pentru a accepta persoane și situații noi cu mai multă ușurință. Poate dura mai mult până reușești să stabilești o legătură cu acest câine, însă va fi un companion excelent după ce deveniți prieteni.

Sănătate

Ogarul Italian este în general o rasă sănătoasă, însă poate suferi fracturi ale picioarelor. Ca și alte rase, ei pot suferi de boli ereditare ale ochilor și de aceea testarea ochilor înainte de împerechere este importantă.

Exerciții

Deși este un câine foarte mic, este totuși un ogar și îi place să alerge. Cel mai bine este să lași Ogarul Italian să alerge într-un spațiu închis, deoarece poate dispărea în căutarea prăzii. Mișcarea ar trebui monitorizată atent până când câinele ajunge la maturitate și chiar și atunci va trebui să ai grijă deosebită la membrele lui delicate. Un adult sănătos ar trebui să facă minim o oră de mișcare pe zi.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Ogarul Italian are nevoie de foarte puțină îngrijire a blănii, deoarece aceasta este foarte scurtă. Ștergerea cu o cârpă va îmbunătăți strălucirea blănii. Acești câini au însă nevoie de îngrijire stomatologică atentă, deoarece sunt predispuși la probleme dentare serioase.