Irish Wolfhound

Irish Wolfhound
Cea mai mare rasă de câini, având o înălțime medie la maturitate de 81-86 cm și una minimă de 79 cm în cazul masculilor și 71 cm în cazul femelelor. În ce privește greutatea minima, în cazul masculilor e de 54.5 kg, iar a femelelor de 40.9 kg. Deși enorm, este grațios și atletic. Blana aspră, de lungime medie, poate fi gri, pestriță, roșcată, neagră, albă, cafenie, gri-oțel sau asemănătoare grâului.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine uriaș
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Ogarul irlandez este o rasă antică. Existența câinilor-lupi de talie mare în Irlanda este documentată de acum mai bine de 2.000 de ani. Câinii regilor și nobililor, Ogarii irlandezi au o istorie lungă și fascinantă, fiind folosiți ca și câini de război (îi dădeau jos pe luptători de pe cai și din care), precum și ca vânători de lupi. Ultimul lup a fost ucis în Irlanda în 1786, iar popularitatea rasei a intrat într-o perioadă de declin, exacerbată de Marea Foamete de la 1840, însă ea a fost revitalizată de niște crescători pasionați.

Personalitate

Prietenos și blând, Ogarul Irlandez este gigantul blând al lumii canine – însă puii și adulții tineri sunt energici și nestăpâniți, așa că nu sunt neapărat câinii ideali pentru familiile cu copii mici. Se înțelege bine cu alți câini, însă unii pot fi intimidați de dimensiunea lui. Enormitatea evidentă a gabaritului acestuia îl face nepotrivit pentru multe familii, însă pentru cei care îi pot satisface nevoile este un companion devotat.

Sănătate

vând o durată de viață mai mică decât a majorității raselor, cele mai grave probleme de sănătate la care sunt predispuși Ogarii Irlandezi sunt un tip agresiv de cancer osos și o boală de inimă. Bolile ereditare reunoscute includ afecțiuni ale ficatului și ale ochilor, însă datorită screeningului de rutină și programelor minuțioase de creștere acestea sunt relativ rare.

Exerciții

În pofida gabaritului uriaș, Ogarul Irlandez este activ și surprinzător de rapid și de agil. Un Ogar Irlandez adult ajuns la maturitate și sănătos are nevoie de minim două ore de exercițiu zilnic. Trebuie să fiți foarte atenți să nu suprasolicitați câinii imaturi, totuși, pentru a evita probleme ale scheletului.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, beneficiază de aport diferit minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Ogarul Irlandez este de asemenea predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana dură și aspră a Ogarului Irlandez necesită destul de puțină întreținere, fiind nevoie doar de un periaj de două ori pe săptămână.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.