OpenOpen

Ogar irlandez

Ogar irlandez

Este cea mai mare dintre toate rasele de câini, înălțimea minimă a unui mascul adult de Ogar Irlandez fiind de 79cm, iar cea a femelelor de 71cm. Înălțimea medie este de 81-86cm pentru această rasă, masculii adulți cântărind minim 54,5kg, iar femelele adulte 40,9kg. Deși este uriaș, el este grațios și atletic. Blana aspră, de lungime medie, poate fi gri, pestriță, roșie, neagră, albă, cafenie, galbenă și gri-oțel.

Ogar irlandez
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Ogar irlandez
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Ogar irlandez
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Ogarul irlandez este o rasă antică. Existența câinilor-lupi de talie mare în Irlanda este documentată de acum mai bine de 2.000 de ani. Câinii regilor și nobililor, Ogarii irlandezi au o istorie lungă și fascinantă, fiind folosiți ca și câini de război (îi dădeau jos pe luptători de pe cai și din care), precum și ca vânători de lupi. Ultimul lup a fost ucis în Irlanda în 1786, iar popularitatea rasei a intrat într-o perioadă de declin, exacerbată de Marea Foamete de la 1840, însă ea a fost revitalizată de niște crescători pasionați.

Personalitate

Prietenos și blând, Ogarul Irlandez este gigantul blând al lumii canine – însă puii și adulții tineri sunt energici și nestăpâniți, așa că nu sunt neapărat câinii ideali pentru familiile cu copii mici. Se înțelege bine cu alți câini, însă unii pot fi intimidați de dimensiunea lui. Enormitatea evidentă a gabaritului acestuia îl face nepotrivit pentru multe familii, însă pentru cei care îi pot satisface nevoile este un companion devotat.

Sănătate

Având o durată de viață mai mică decât a majorității raselor, cele mai grave probleme de sănătate la care sunt predispuși Ogarii Irlandezi sunt un tip agresiv de cancer osos și o boală de inimă. Bolile ereditare reunoscute includ afecțiuni ale ficatului și ale ochilor, însă datorită screeningului de rutină și programelor minuțioase de creștere acestea sunt relativ rare.

Exerciții

În pofida gabaritului uriaș, Ogarul Irlandez este activ și surprinzător de rapid și de agil. Un Ogar Irlandez adult ajuns la maturitate și sănătos are nevoie de minim două ore de exercițiu zilnic. Trebuie să fiți foarte atenți să nu suprasolicitați câinii imaturi, totuși, pentru a evita probleme ale scheletului.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, beneficiază de aport diferit minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Ogarul Irlandez este de asemenea predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana dură și aspră a Ogarului Irlandez necesită destul de puțină întreținere, fiind nevoie doar de un periaj de două ori pe săptămână.