OpenOpen

Mastiff Tibetan

Mastiff Tibetan

Gigantic, mai mult lung decât înalt, Mastifful Tibetan este un câine puternic, musculos, atletic și agil în același timp, cu o statură demnă. Masculii adulți au o înălțime de minim 66 de centimetri, iar femelele minim 61 de centimetri. Greutatea variază între 36-72 de kilograme, în funcție de sexul, înălțimea și constituția câinelui. Blana densă este destul de lungă și există o „coamă” în jurul gâtului și al umerilor, care este mai evidentă la masculi. Blana poate avea multe culori și modele – pentru detalii complete consultă standardul rasei.

Mastiff Tibetan
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Mastiff Tibetan
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
Mastiff Tibetan
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Mastifful Tibetan este o rasă antică despre care se crede că datează de peste 3.000 de ani și era folosită ca și câine de apărare în țara sa natală, protejând proprietățile (inclusiv mănăstirile) și animalele. Marco Polo consemna că Mastifful Tibetan era „la fel de înalt ca un măgar și cu o voce de leu.” Rasa este relativ nouă pentru restul lumii iubitorilor de câini, intrând în atenția crescătorilor din Vest cu un secol în urmă.

Personalitate

Câine de pază până în străfundul sufletului, Mastifful Tibetan este o rasă căreia trebuie să îi acorzi multă atenție. Este distant cu străinii și în mod natural protector cu familia și proprietatea sa. E nevoie de manevrare experimentată, socializare și dresaj, ca în cazul tuturor raselor de pază. În căminul potrivit va fi un companion calm, afectuos și loial.

Sănătate

Mastifful Tibetan este în general o rasă foarte robustă. Ca și la alte rase, pot apărea uneori boli ale ochilor și displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea se recomandă verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere.

Exerciții

Mastifful Tibetan are nevoie de o oră de mișcare zilnic, însă va accepta fericit mai mult dacă îi poți oferi. Un pui de Mastiff Tibetan nu ar trebui să fie suprasolicitat, deoarece este important să eviți presiunea asupra mușchilor și încheieturilor în formare ale unei rase atât de mari.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, beneficiază de un aport diferit de minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Mastifful Tibetan este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana dublă a Mastiffului Tibetan constă într-un strat inferior dens, lânos, care năpârlește în sezonul cald, și un strat superior gros care este drept și are o textură dură. Coada și picioarele din spate sunt acoperite de un păr bogat. Un periaj de câteva ori pe săptămână este recomandat, dublat de îngrijire zilnică atunci când blana năpârlește.