Câinele Mastiff Tibetan

Tibetan Mastiff
Gigantic, mai mult lung decât înalt, Mastifful Tibetan este un câine puternic, musculos, atletic și agil în același timp, cu o statură demnă. Masculii adulți au o înălțime de minim 66 de centimetri, iar femelele minim 61 de centimetri. Greutatea variază între 36-72 de kilograme, în funcție de sexul, înălțimea și constituția câinelui. Blana densă este destul de lungă și există o „coamă” în jurul gâtului și al umerilor, care este mai evidentă la masculi. Blana poate avea multe culori și modele – pentru detalii complete consultă standardul rasei.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine uriaș
 • Salivează mult
 • Requires grooming daily
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Mastifful Tibetan este o rasă antică despre care se crede că datează de peste 3.000 de ani și era folosită ca și câine de apărare în țara sa natală, protejând proprietățile (inclusiv mănăstirile) și animalele. Marco Polo consemna că Mastifful Tibetan era „la fel de înalt ca un măgar și cu o voce de leu.” Rasa este relativ nouă pentru restul lumii iubitorilor de câini, intrând în atenția crescătorilor din Vest cu un secol în urmă.

Personalitate

Câine de pază până în străfundul sufletului, Mastifful Tibetan este o rasă căreia trebuie să îi acorzi multă atenție. Este distant cu străinii și în mod natural protector cu familia și proprietatea sa. E nevoie de manevrare experimentată, socializare și dresaj, ca în cazul tuturor raselor de pază. În căminul potrivit va fi un companion calm, afectuos și loial.

Sănătate

Mastifful Tibetan este în general o rasă foarte robustă. Ca și la alte rase, pot apărea uneori boli ale ochilor și displazia de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, se recomandă verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere.

Exerciții

Mastifful Tibetan are nevoie de o oră de mișcare zilnic, însă va accepta fericit mai mult dacă îi poți oferi. Un pui de Mastiff Tibetan nu ar trebui să fie suprasolicitat, deoarece este important să eviți presiunea asupra mușchilor și încheieturilor în formare ale unei rase atât de mari.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, beneficiază de un aport diferit de minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Mastifful Tibetan este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana dublă a Mastiffului Tibetan constă într-un strat inferior dens, lânos, care năpârlește în sezonul cald, și un strat superior gros care este drept și are o textură dură. Coada și picioarele din spate sunt acoperite de un păr bogat. Un periaj de câteva ori pe săptămână este recomandat, dublat de îngrijire zilnică atunci când blana năpârlește.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.