OpenOpen

Malinois Ciobănesc Belgian

Malinois Ciobănesc Belgian

Malinois este un câine de talie mare cu părul scurt care are un aspect pătrățos. Deși este deseori confundat cu Ciobănescul German de publicul larg, aceștia au un profil mai pătrățos și au o osatură mai fină, cu un cap mai rafinat. Malinois este cafeniu, roșcat sau gri cu umbre negre pe vârfurile părului. Coada este de obicei mai închisă la culoare sau are un vârf negru, fața este o mască neagră, iar urechile sunt în general negre. Masculii adulți măsoară între 61-66cm, în timp ce femelele ating 56-61cm. Cântăresc între 27.5-28.5kg.

Malinois Ciobănesc Belgian
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Malinois Ciobănesc Belgian
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Malinois Ciobănesc Belgian
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Există patru varietăți de Ciobănesc Belgian –Groenendael, Tervueren, Malinois și Laeken – denumite după zonele din Belgia din care provin. Ciobăneștii muncitori din Belgia au fost recunoscuți încă din Evul Mediu. În anii 1890 un profesor de la Școala Belgiană de Științe Veterinare a înregistrat standarde pentru diversele varietăți de ciobănești belgieni. S-a menționat că erau toți foarte asemănători ca tipologie, principala diferență fiind blana. Profesorul i-a împărțit atunci în varietăți și a recomandat creșterea lor ca rase separate. Rasa Malinois a fost prima dintre ciobăneștii belgieni care s-a dezvoltat ca tipologie și a crescut fără să se abată de la aceasta. A fost de asemenea prima care a devenit populară.

Personalitate

Malinois nu este o rasă pentru cei care își doresc „doar un câine” – este un companion afectuos, devotat care își va proteja casa și familia și care are nevoie de un stăpân experimentat. Ca și alte rase cu tendințe de apărare, nu este recomandat să le încurajați instinctul de apărare când sunt pui, deoarece ar putea începe să te apere în situații inadecvate. Instinctele lor naturale de apărare vor apărea dacă și când este necesar.

Sănătate

Ca multe alte rase, toate varietățile de Belgian pot suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce probleme de mobilitate). Controlul ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt de aceea importante.

Exerciții

Malinois are nevoie de peste două ore de antrenament zilnic și stimulare mentală. Foarte ușor de dresat, el poate excela la agilitate, supunere și alte sporturi canine. Sunt câini foarte activi și nu ar trebui luați în considerare ca animale de companie dacă urmează să fie lăsați siguri toată ziua.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit crescut, ei au nevoie de o combinație diferită de nutrienți, minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie medie sau mică. Aceste nevoi pot pot fi susținute printr-o alimentație corespunzătoare care asigură acest aport de nutrienți, cum ar fi hrana uscată PURINA® FRISKIES® Balance, dedicată câinilor cu nivel sporit de activitate și nevoi nutriționale ridicate, cum sunt cei din rasa Ciobănesc German. Pentru un plus de savoare și o textură deosebită, poți combina hrana uscată cu hrana umedă PURINA® FRISKIES® Adult. Pentru întreținerea igienei orale sunt ideale recompensele pentru câini, cum este PURINA® DENTALIFE® pentru câini de talie mare, științific dovedit că ajută la curățarea dinților, chiar și a celor situați în zone greu de pătruns și care sunt vulnerabili la apariția tartrului și a plăcii bacteriene.

Îngrijire

Malinois este un câine cu păr scurt și un strat inferior lânos. Părul este mai des pe coadă și în jurul gâtului; picioarele din spate sunt acoperite de un păr mai lung, iar coada este stufoasă. Având o blană care necesită puțină întreținere, rasa de câini Malinois are nevoie de îngrijire doar o dată pe săptămână.