Swedish Lapphund

Swedish Lapphund
Lapphundul suedez este un câine de talie medie și are caracteristicile tipice unui spitz – blana groasă, zburlită, o coadă stufoasă care se poate arcui pe spate și urechi ascuțite. Blana poate fi cafenie, neagră, maro sau neagră cu maro. De formă dreptunghiulară, este mai degrabă lung decât înalt, masculii adulți având o înălțime de 45-51 de centimetri ,iar femeile de 40-46 de centimetri. Adulții cântăresc aproximativ 19-21 de kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mediu
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine foarte vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Este o rasă antică, deoarece arheologii au scos la lumină scheletul unui câine similar Lapphundului Suedez în ținutul său de origine, despre care se crede că ar fi vechi de 7.000 de ani. Crescuți inițial pentru vânătoare, aceștia lucrau cu triburile nomade Sami din Laponia la mânarea renilor, funcționând de asemenea pe post de câini de pază și companioni. Natura gălăgioasă a rasei a fost cultivată selectiv nu doar pentru a îndepărta prădătorii și a alerta Lapphundul suedez, ci și pentru a transmite renilor mesajul că nu sunt prădători, ci apărătorii lor.

Personalitate

Atent și energic, Lapphundul Suedez este un câine blând și loial. Este gălăgios prin natura lui și un câine de pază inteligent. Nu-i place să fie separat de cei dragi și are puternice instincte de conducător de turme. Dacă îi dedici timp poate fi cel mai plăcut animal de casă.

Sănătate

Lapphundul suedez este în general o rasă sănătoasă, însă, ca și multe alte rase, el poate suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Rasa Lapphund are nevoie de minim o oră de mișcare zilnic – de preferat chiar mai mult. Este un câine activ, care răspunde la dresaj și care concurează cu succes în sporturile canine. Deloc surprinzător, vremea rece nu-l sperie – se simte foarte bine iarna – însă trebuie să te asiguri că nu se supraîncălzește la temperaturi ridicate.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă. Este de asemenea important să faci evaluări regulate pentru a te asigura că vă menții câinele într-o stare perfectă și amintește-ți să-l hrănești cel puțin de două ori pe zi, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire aferente acestei rase.

Îngrijire

Blana rezistentă la intemperii constă într-un strat inferior dens și un strat superior care stă zburlit pe corp. Blana este mai lungă pe coapse, coadă, piept și la „coamă”. O îngrijire minuțioasă, cu periajul stratului inferior, este necesară de două ori pe săptămână pentru a preveni încâlcirea și formarea câlților.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.