OpenOpen

Lapphund suedez

Lapphund suedez

Lapphundul suedez este un câine de talie medie și are caracteristicile tipice unui spitz – blana groasă, zburlită, o coadă stufoasă care se poate arcui pe spate și urechi ascuțite. Blana poate fi cafenie, neagră, maro sau neagră cu maro. De formă dreptunghiulară, este mai degrabă lung decât înalt, masculii adulți având o înălțime de 45-51 de centimetri ,iar femeile de 40-46 de centimetri. Adulții cântăresc aproximativ 19-21 de kilograme.

Lapphund suedez
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Lapphund suedez
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Lapphund suedez
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Este o rasă antică, deoarece arheologii au scos la lumină scheletul unui câine similar Lapphundului Suedez în ținutul său de origine, despre care se crede că ar fi vechi de 7.000 de ani. Crescuți inițial pentru vânătoare, aceștia lucrau cu triburile nomade Sami din Laponia la mânarea renilor, funcționând de asemenea pe post de câini de pază și companioni. Natura gălăgioasă a rasei a fost cultivată selectiv nu doar pentru a îndepărta prădătorii și a alerta Lapphundul suedez, ci și pentru a transmite renilor mesajul că nu sunt prădători, ci apărătorii lor.

Personalitate

Atent și energic, Lapphundul Suedez este un câine blând și loial. Este gălăgios prin natura lui și un câine de pază inteligent. Nu-i place să fie separat de cei dragi și are puternice instincte de conducător de turme. Dacă îi dedici timp poate fi cel mai plăcut animal de casă.

Sănătate

Lapphundul suedez este în general o rasă sănătoasă, însă, ca și multe alte rase el poate suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Rasa Lapphund are nevoie de minim o oră de mișcare zilnic – de preferat chiar mai mult. Este un câine activ, care răspunde la dresaj și care concurează cu succes în sporturile canine. Deloc surprinzător, vremea rece nu-l sperie – se simte foarte bine iarna – însă trebuie să te asiguri că nu se supraîncălzește la temperaturi ridicate.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana rezistentă la intemperii constă într-un strat inferior dens și un strat superior care stă zburlit pe corp. Blana este mai lungă pe coapse, coadă, piept și la „coamă”. O îngrijire minuțioasă, cu periajul stratului inferior, este necesară de două ori pe săptămână pentru a preveni încâlcirea și formarea câlților.