OpenOpen

Griffon de Bruxelles (cu blana scurtă/aspră)

Griffon de Bruxelles (cu blana scurtă/aspră)

Există două varietăți ale rasei de câini Griffon de Bruxelles: cu blană aspră sau moale. Trăsătura distinctivă a Griffonului este fața lui de boxer. Nasul este scurt și cârn. Ochii mari, proeminenți sunt o altă trăsătură de boxer, la fel ca și maxilarul proeminent. Aceasta i-a făcut pe unii oameni să asemene fața Griffonului cu cea a unei maimuțe. Acest câine poate fi roșu, negru sau negru cu cafeniu. Adulții măsoară 18-20cm și cântăresc 2-5kg.

Griffon de Bruxelles (cu blana scurtă/aspră)
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Griffon de Bruxelles (cu blana scurtă/aspră)
  • Blană : Scurt/aspru
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Căței de salon
Griffon de Bruxelles (cu blana scurtă/aspră)
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Griffonul de Bruxelles este o rasă belgiană care a fost creată în secolul al XIX-lea prin încrucișarea dintre Affenpinscher, Pug și câinii belgieni de grajd. Birjarii aveau nevoie de un câine mic și inteligent care să le păzească birjele și să-i scape de dăunătorii din grajduri. Duritatea câinilor maidanezi, combinată cu inteligența câinilor Affenpinscher s-a dovedit a fi utilă pentru birjari. Ulterior, Epagneul Englez de Salon a fost adăugat pentru a crea o față aproape umană pentru câinele Griffon și este posibil chiar să fi fost adăugat și un Yorkshire Terrier în amestec.

Personalitate

Câinele Griffon nu este recomandat ca un bun companion pentru copii, deoarece joaca lor uneori dură poate fi greșit interpretată și îl poate face pe câine temător și imprevizibil în preajma copiilor. Griffonii pot fi încăpățânați, însă învață repede și au fost dresați să aibă rezultate bune în diverse sporturi canine. Le place să stea aproape de stăpânul lor și pot deveni distructivi dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp.

Sănătate

Această rasă nu are multe probleme de sănătate specifice, însă ca și în cazul altor rase de câini cu fața relativ plată, pot fi predispuși la dificultăți de respirație și probleme oculare. Ca multe dintre rasele mici, ei pot suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas). O afecțiune moștenită a coloanei poate fi recunscută la această rasă, iar câinii selectați pentru împerechere trebuie să fie testați în acest sens.

Exerciții

Activ și cu o calitate de terrier, rasa de câini Griffon adoră o cursă bună, însă se va adapta bine și la viața într-un apartament. Are nevoie de minim o jumătate de oră de mișcare zilnic.

Nutriție

Câinii mici au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

La exemplarele cu blana aspră aceasta este ceva mai lungă pe obraji, bărbie, nas și ochi. Îngrijirea blănii nu este deosebit de dificilă. Blana aspră va fi țesălată de trei ori pe an, cu excepția părului facial, care trebuie tăiat cu foarfeca. Părul de pe față ar trebui pieptănat în mod regulat pentru a îndepărta firimiturile de mâncare. Câinii cu blana moale năpârlesc mult, de aceea trebuie folosită des o mănușă de curățare pentru a îndepărta părul mort. Pliurile trebuie curățate frecvent la ambele varietăți.