Griffon Bruxellois

Griffon Bruxellois (Short/rough coat)
Câinii aparținând acestei rase sunt de două tipuri: cu blană aspră sau fină. Trăsătura distinctivă este fața asemănătoare cu cea a câinilor mops. Nasul e destul de scurt și cârn. Ochii mari, proeminenți și dimensiunea maxilarului inferior sunt alte trăsături comune cu mopsii. Unii oameni aseamănă figura câinilor grifon cu cea a unei maimuțe. Acești câini sunt de culoare roșie, neagră sau neagră și maro. Adulții au înălțimea de 18-20 cm și greutatea de 2-5 kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Dresaj de bază necesar
 • Preferă plimbările liniștite
 • Agreează o plimbare de jumătate de oră pe zi
 • Câine tip jucărie
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Griffonul de Bruxelles este o rasă belgiană care a fost creată în secolul al XIX-lea prin încrucișarea dintre Affenpinscher, Pug și câinii belgieni de grajd. Birjarii aveau nevoie de un câine mic și inteligent care să le păzească birjele și să-i scape de dăunătorii din grajduri. Duritatea câinilor maidanezi, combinată cu inteligența câinilor Affenpinscher s-a dovedit a fi utilă pentru birjari. Ulterior, Epagneul Englez de Salon a fost adăugat pentru a crea o față aproape umană pentru câinele Griffon și este posibil chiar să fi fost adăugat și un Yorkshire Terrier în amestec.

Personalitate

Câinele Griffon nu este recomandat ca un bun companion pentru copii, deoarece joaca lor uneori dură poate fi greșit interpretată și îl poate face pe câine temător și imprevizibil în preajma copiilor. Griffonii pot fi încăpățânați, însă învață repede și au fost dresați să aibă rezultate bune în diverse sporturi canine. Le place să stea aproape de stăpânul lor și pot deveni distructivi dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp.

Sănătate

Această rasă nu are multe probleme de sănătate specifice, însă ca și în cazul altor rase de câini cu fața relativ plată, pot fi predispuși la dificultăți de respirație și probleme oculare. Ca multe dintre rasele mici, ei pot suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas). O afecțiune moștenită a coloanei poate fi recunscută la această rasă, iar câinii selectați pentru împerechere trebuie să fie testați în acest sens.

Exerciții

Activ și cu o calitate de terrier, rasa de câini Griffon adoră o cursă bună, însă se va adapta bine și la viața într-un apartament. Are nevoie de minim o jumătate de oră de mișcare zilnic.

Nutriție

Câinii mici au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

La exemplarele cu blana aspră aceasta este ceva mai lungă pe obraji, bărbie, nas și ochi. Îngrijirea blănii nu este deosebit de dificilă. Blana aspră va fi țesălată de trei ori pe an, cu excepția părului facial, care trebuie tăiat cu foarfeca. Părul de pe față ar trebui pieptănat în mod regulat pentru a îndepărta firimiturile de mâncare. Câinii cu blana moale năpârlesc mult, de aceea trebuie folosită des o mănușă de curățare pentru a îndepărta părul mort. Pliurile trebuie curățate frecvent la ambele varietăți.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.