OpenOpen

Dobermann

Dobermann

Este un animal nu foarte mare, puternic, însă elegant. Blana este fină, scurtă și poate fi maro, neagră, albastră sau cafenie (cunoscută și sub numele de Isabella) cu pete ruginii. Postura corpului ar trebui să fie una mândră, și fiecare câine poate fi asemănat cu un cal de rasă. Masculii adulți măsoară în jur de 69 de centimetri, iar femelele adulte 65 de centimetri. Adultul cântărește în jur de 32-45 de kilograme.

Dobermann
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Mai puțin de 1 dată pe săptămână
Dobermann
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
Dobermann
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mare

Origine

Folosind diverse rase, un paznic de noapte german, hingher și inspector financiar, numit Herr Louis Dobermann, avea nevoie de cel mai puternic câine de pază să-l însoțească în drumurile sale. Astfel că a creat această rasă spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Se spune că a folosit Rottweileri și Mari Danezi pentru gabarit și forță, Greyhound pentru viteză, și Terrieri de Manchester pentru blana lucioasă și alura grațioasă, precum și pentru tenacitatea terrierilor. Alte rase care ar mai fi putut fi folosite includ Schnauzerul, Pinscherul german, Ciobăneștii Germani, Pointeri germani cu părul scurt și Prepelicarul de Weimar. Prima rasă de câini Dobermann (sau „Dobie) a fost înregistrată în pedigree-ul german în 1893.

Personalitate

Câinii Dobermann au nevoie de activitate mentală și fizică. Ei trebuie să fie bine dresați, deoarece un câine plictisit va dezvolta probleme de comportament. Socializat devreme cu alți câini, cu animale de casă și cu copiii, Dobermannul poate deveni un animal de companie adorabil petru toată familia. Este loial și afectuos și cu siguranță va apăra casa. Tinde totuși să fie „câinele unui singur om” și nu va tolera șicanele, astfel încât copiii trebuie învățați cum să se poarte în jurul câinelui. Proprietarul este responsabil pentru comportamentul câinelui său. Dacă nu-i poți acorda timp suficient sau nu ai experiență cu câinii, aceasta nu este rasa potrivită pentru tine.

Sănătate

Cele mai frecvente probleme de sănătate întâlnite la Dobermanni sunt bolile de inimă, o problemă cu vertebra de la gât (sindromul Wobbler) și boala von Willebrand (coagularea sângelui). Ca majoritatea raselor, și aceștia pot suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o boală care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Până la vârsta de 12 luni, mișcarea va consta în sesiuni scurte dar dese. Suprasolicitarea câinelui poate duce la probleme ale încheieturilor. Este o rasă activă, care se va bucura să alerge fără lesă. Se recomandă mai mult de două ore de exercițiu zilnic pentru un Doberman adult în formă, împreună cu dresaj permanent.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei beneficiază de un aport de nutrienți diferit, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Dobermannul este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Dobermannii necesită foarte puțină îngrijire. Un periaj zdravăn cu mănușa de cauciuc va îndepărta părul mort sau căzut.