Câinele Dobermann

Dobermann
Este un animal nu foarte mare, puternic, însă elegant. Blana este fină, scurtă și poate fi maro, neagră, albastră sau cafenie cu pete ruginii (cunoscută și sub numele de Isabella). Postura corpului ar trebui să fie una mândră, și fiecare câine poate fi asemănat cu un cal de rasă. Masculii adulți măsoară în jur de 69 de centimetri, iar femelele adulte 65 de centimetri. Adultul cântărește în jur de 32-45 de kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mare
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Folosind diverse rase, un paznic de noapte german, hingher și inspector financiar, numit Herr Louis Dobermann, avea nevoie de cel mai puternic câine de pază să-l însoțească în drumurile sale. Astfel că a creat această rasă spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Se spune că a folosit Rottweileri și Mari Danezi pentru gabarit și forță, Greyhound pentru viteză, și Terrieri de Manchester pentru blana lucioasă și alura grațioasă, precum și pentru tenacitatea terrierilor. Alte rase care ar mai fi putut fi folosite includ Schnauzerul, Pinscherul german, Ciobăneștii Germani, Pointeri germani cu părul scurt și Prepelicarul de Weimar. Prima rasă de câini Dobermann (sau „Dobie) a fost înregistrată în pedigree-ul german în 1893.

Personalitate

Câinii Dobermann au nevoie de activitate mentală și fizică. Ei trebuie să fie bine dresați, deoarece un câine plictisit va dezvolta probleme de comportament. Socializat devreme cu alți câini, cu animale de casă și cu copiii, Dobermannul poate deveni un animal de companie adorabil petru toată familia. Este loial și afectuos și cu siguranță va apăra casa. Tinde totuși să fie „câinele unui singur om” și nu va tolera șicanele, astfel încât copiii trebuie învățați cum să se poarte în jurul câinelui. Proprietarul este responsabil pentru comportamentul câinelui său. Dacă nu-i poți acorda timp suficient sau nu ai experiență cu câinii, aceasta nu este rasa potrivită pentru tine.

Sănătate

Cele mai frecvente probleme de sănătate întâlnite la Dobermanni sunt bolile de inimă, o problemă cu vertebra de la gât (sindromul Wobbler) și boala von Willebrand (coagularea sângelui). Ca majoritatea raselor, și aceștia pot suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o boală care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, verificarea ochilor și evaluarea câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Până la vârsta de 12 luni, mișcarea va consta în sesiuni scurte dar dese. Suprasolicitarea câinelui poate duce la probleme ale încheieturilor. Este o rasă activă, care se va bucura să alerge fără lesă. Se recomandă mai mult de două ore de exercițiu zilnic pentru un Doberman adult în formă, împreună cu dresaj permanent.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei beneficiază de un aport de nutrienți diferit, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Dobermannul este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Dobermannii necesită foarte puțină îngrijire. Un periaj zdravăn cu mănușa de cauciuc va îndepărta părul mort sau căzut.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.