OpenOpen

Dandie Dinmont Terrier

Dandie Dinmont Terrier

Acest terrier de talie mică/medie are un corp lung și scund. La maturitate el atinge 20-28cm și cântărește aproximativ 8-11kg. Are ochi mari, expresivi și o blană distinctă, care este mătăsoasă și moale pe cap. Stratul dublu de blană de pe corp este format dintr-un strat inferior moale și un strat superior mai aspru și poate avea culoarea piperului sau a muștarului.

Dandie Dinmont Terrier
  • Mărime : Mic
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Dandie Dinmont Terrier
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Nu există
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Da
  • Grup : Terrier
Dandie Dinmont Terrier
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Acest terrier scoțian de lucru a fost dezvoltat în anii 1600 pentru vânarea bursucilor, vidrelor și a altor animale de pradă. Erau atât de pricepuți în găsirea vânatului încât erau foarte apreciați de braconieri; se spune că toate exemplarele moderne de Dandie Dinmont Terriers provin din câinele unui braconier găsit într-o capcană pe domeniul Ducelui de Buccleuch. Cunoscuți drept Terrieri Muștar și Piper (după culorile blănii), numele actual al rasei a fost preluat din romanul lui Sir Walter Scott, Guy Mannering, după un personaj care întreținea rasa.

Personalitate

Rasa de câini Dandie Dinmont Terrier are anumite caracteristici ale terrierilor: este hotărât și tenace, având un spirit independent. Este de asemenea sensibil, afectuos și devotat celor dragi, ceea ce face din el un companion foarte apreciat.

Sănătate

Ca și majoritatea raselor, Dandie Dinmont Terrier poate suferi de boli ereditare ale ochilor, de aceea se recomandă testarea oftalmologică regulată. Ca multe alte rase mici, ei pot suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas), iar forma corpului îi predispune spre afecțiuni ale coloanei.

Exerciții

Este un cățel foarte activ, care are nevoie de cel puțin o oră de mișcare pe zi, de preferat chiar mai mult, deși te vor ierta dacă ocazional plimbările lor sunt mai scurte.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Părul unui Dandie Dinmont Terrier are o lungime de aproximativ 5cm și necesită periaj cel puțin de două ori pe săptămână. Blana este tunsă manual cel puțin de două ori pe an.