OpenOpen

Dalmațian

Dalmațian

Rasa se evidențiază prin blana unică pătată, care este scurtă, linsă și lucitoare. Petele pot fi negre sau roșu închis pe fond alb. Silueta dalmațienilor este pătrățoasă, dându-le un aspect echilibrat, puternic și musculos. Dalmațienii adulți cântăresc 23-25 de kilograme. Masculii adulți au o înălțime de 58-61 de centimetri, iar femelele adulte 56-58 de centimetri.

Dalmațian
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Dalmațian
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Utilitar
Dalmațian
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mare

Origine

Dalmațianul este o rasă antică, ce datează încă din anul 2000 î.e.n, când câinii pătați au apărut pe frizele și tăblițele grecești, unde erau înfățișați lucrând cu carele din Grecia, Roma și Egiptul antic. Anumite înregistrări foarte vechi ale rasei sunt găsite în Dalmația, Iugoslavia, de unde provine și numele. Dalmațienii au fost folosiți pe post de câini de război, patrulă la graniță, trăgători de căruțe, conducători de oi, câini de vânătoare, câini de circ și, desigur, câini de antrenament. Indiferent de origine, dalmațienii au lucrat cu caii cel puțin din evul Mediu.

Personalitate

Rasa de câini dalmațieni este prietenoasă și sociabilă, însă dacă nu fac suficientă mișcare pot deveni hiperactivi. Sunt câini dedicați și loiali și tot timpul doresc să facă plăcere celor din jur; se bucură de companie și le place să se prostească. Cu toate acestea, puterea și rezistența lor pot fi uneori o provocare prea mare pentru unii dintre proprietari. Dalmațienii ating în mod normal vârsta de doi ani înainte de a începe să se liniștească – deseori chiar mai mult!

Sănătate

Surditatea este cea mai frecventă problemă de sănătate a acestei rase, iar câinii pot fi testați pentru surditate de la o vârstă fragedă. Sunt de asemenea predispuși la un anumit tip de piatră la vezică.

Exerciții

Nu suprasolicita puii Dalmațieni. Adulții sunt o rasă incredibil de rezistentă și pot călători în pas moderat aproape la infinit. Peste două ore de exercițiu zilnic sunt recomandate pentru un adult în formă, împreună cu dresajul și jocurile care să le stimuleze gândirea și corpul. Din cauza instinctelor lor de vânător, le place să alerge, să sară și să se cațere, deci trebuie să ai grijă în permanență să le asiguri securitatea.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Datorită părului lor scurt și aspru, dalmațienii nu au nevoie de îngrijire și tundere complicată. Trece o dată pe săptămână o mănușă prin blana lor pentru a îndepărta părul mort și finisează cu o cârpă moale pentru a reda strălucirea.