Dalmatian

Dalmatian
Rasa se evidențiază prin blana unică pătată, care este scurtă, linsă și lucitoare. Petele pot fi negre sau roșu închis pe fond alb. Silueta dalmațienilor este pătrățoasă, dându-le un aspect echilibrat, puternic și musculos. Dalmațienii adulți cântăresc 23-25 de kilograme. Masculii adulți au o înălțime de 58-61 de centimetri, iar femelele adulte 56-58 de centimetri.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mare
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Dalmațianul este o rasă antică, ce datează încă din anul 2000 î.e.n, când câinii pătați au apărut pe frizele și tăblițele grecești, unde erau înfățișați lucrând cu carele din Grecia, Roma și Egiptul antic. Anumite înregistrări foarte vechi ale rasei sunt găsite în Dalmația, Iugoslavia, de unde provine și numele. Dalmațienii au fost folosiți pe post de câini de război, patrulă la graniță, trăgători de căruțe, conducători de oi, câini de vânătoare, câini de circ și, desigur, câini de antrenament. Indiferent de origine, dalmațienii au lucrat cu caii cel puțin din evul Mediu.

Personalitate

Rasa de câini dalmațieni este prietenoasă și sociabilă, însă dacă nu fac suficientă mișcare pot deveni hiperactivi. Sunt câini dedicați și loiali și tot timpul doresc să facă plăcere celor din jur; se bucură de companie și le place să se prostească. Cu toate acestea, puterea și rezistența lor pot fi uneori o provocare prea mare pentru unii dintre proprietari. Dalmațienii ating în mod normal vârsta de doi ani înainte de a începe să se liniștească – deseori chiar mai mult!

Sănătate

Surditatea este cea mai frecventă problemă de sănătate a acestei rase, iar câinii pot fi testați pentru surditate de la o vârstă fragedă. Sunt de asemenea predispuși la un anumit tip de piatră la vezică.

Exerciții

Nu suprasolicita puii Dalmațieni. Adulții sunt o rasă incredibil de rezistentă și pot călători în pas moderat aproape la infinit. Peste două ore de exercițiu zilnic sunt recomandate pentru un adult în formă, împreună cu dresajul și jocurile care să le stimuleze gândirea și corpul. Din cauza instinctelor lor de vânător, le place să alerge, să sară și să se cațere, deci trebuie să ai grijă în permanență să le asiguri securitatea.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Datorită părului lor scurt și aspru, dalmațienii nu au nevoie de îngrijire și tundere complicată. Trece o dată pe săptămână o mănușă prin blana lor pentru a îndepărta părul mort și finisează cu o cârpă moale pentru a reda strălucirea.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.