OpenOpen

Collie cu barbă / Ciobănescul scoțian

Collie cu barbă / Ciobănescul scoțian

Suplu și activ, Collie cu barbă este un câine de talie medie cu un strat de blană superior lung, aspru, lățos care formează o cărare naturală de-o parte și de alta a spatelui. Blana lui poate fi neagră, albastră, roșcată-cafenie, gri-ardezie, toate nuanțele de gri, maro și roșiatic cu sau fără pete albe. Masculii măsoară în mod ideal între 53-56 centimetri, iar femelele măsoară 51-53 centimetri. Ei cântăresc între 18-28 kilograme.

Collie cu barbă / Ciobănescul scoțian
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Zilnic
Collie cu barbă / Ciobănescul scoțian
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Collie cu barbă / Ciobănescul scoțian
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mediu

Origine

Rasa „Beardie” a fost creată în Scoția din ciobănești locali, îndeosebi Old English Sheepdog, cu o posibilă afluență de gene de la Ciobănescul polonez Lowland și de la Komondor. La origine, au fost probabil două tipuri de rase de câini Collie cu barbă – un câine de turmă mai mic, cu osatura mai fină, din ținuturile înalte, și un câine de pază cu osatura mai grea, cu o blană neagră solidă din ținuturile de jos. Se crede că rasa modernă Bearded Collie este un amalgam între aceste două tipuri de câine de turmă. „Collie” este un termen scoțian pentru un ciobănesc.

Personalitate

Este o rasă alertă, dornică să învețe și le place compania oamenilor. Sunt câini blânzi care adoră să fie incluși în toate aspectele vieții de familie și de regulă se înțeleg bine cu alți câini și cu animalele de casă. Străinii vor fi întâmpinați cu entuziasm și multe lătrături, însă în general au parte de o primire călduroasă.

Sănătate

Ca majoritatea raselor, Collie cu barbă poate suferi de displazie de șold și de genunchi (afecțiuni ale încheieturilor care pot fi dureroase și pot duce la probleme de mobilitate) și de boli ereditare ale ochilor. De aceea controlul ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Collie cu Barbă este o rasă activă care necesită minim o oră de mișcare zilnic. Unui Beardie îi plac toate tipurile de jocuri și sunt cunoscuți pentru faptul că se descurcă bine cu agilitatea, ascultarea și chiar urmărirea.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Îngrijirea este o operațiune complexă pentru rasa de câini Collie cu Barbă, fiind recomandat periajul zilnic. Este esențial să ridici blana și să ajungi până la piele. Periajul doar la suprafață este inutil, formându-se câlți dacă nu perii meticulos fiecare strat în parte, de preferat cu o perie cu țepi. Câinii Beardie năpârlesc, însă dacă sunt îngrijiți corect nu vor năpârli excesiv.