Bearded Collie

Bearded Collie
Suplu și activ, Collie cu barbă este un câine de talie medie cu un strat de blană superior lung, aspru, lățos care formează o cărare naturală de-o parte și de alta a spatelui. Blana lui poate fi neagră, albastră, roșcat-cafenie, gri-ardezie, toate nuanțele de gri, maro și roșiatic, cu sau fără pete albe. Masculii măsoară în mod ideal între 53 și 56 centimetri, iar femelele măsoară 51-53 centimetri. Cântăresc între 18-28 kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mediu
 • Minimum de salivare
 • Requires grooming daily
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Se înțelege grozav cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Rasa „Beardie” a fost creată în Scoția din ciobănești locali, îndeosebi Old English Sheepdog, cu o posibilă afluență de gene de la Ciobănescul polonez Lowland și de la Komondor. La origine, au fost probabil două tipuri de rase de câini Collie cu barbă – un câine de turmă mai mic, cu osatura mai fină, din ținuturile înalte, și un câine de pază cu osatura mai grea, cu o blană neagră solidă din ținuturile de jos. Se crede că rasa modernă Bearded Collie este un amalgam între aceste două tipuri de câine de turmă. „Collie” este un termen scoțian pentru un ciobănesc.

Personalitate

Este o rasă alertă, dornică să învețe și le place compania oamenilor. Sunt câini blânzi care adoră să fie incluși în toate aspectele vieții de familie și de regulă se înțeleg bine cu alți câini și cu animalele de casă. Străinii vor fi întâmpinați cu entuziasm și multe lătrături, însă în general au parte de o primire călduroasă.

Sănătate

Ca majoritatea raselor, Collie cu barbă poate suferi de displazie de șold și de genunchi (afecțiuni ale încheieturilor care pot fi dureroase și pot duce la probleme de mobilitate) și de boli ereditare ale ochilor. De aceea, controlul ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Collie cu Barbă este o rasă activă care necesită minim o oră de mișcare zilnic. Unui Beardie îi plac toate tipurile de jocuri și sunt cunoscuți pentru faptul că se descurcă bine cu agilitatea, ascultarea și chiar urmărirea.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă

Îngrijire

Îngrijirea este o operațiune complexă pentru rasa de câini Collie cu Barbă, fiind recomandat periajul zilnic. Este esențial să ridici blana și să ajungi până la piele. Periajul doar la suprafață este inutil, formându-se câlți dacă nu perii meticulos fiecare strat în parte, de preferat cu o perie cu țepi. Câinii Beardie năpârlesc, însă dacă sunt îngrijiți corect nu vor năpârli excesiv.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.