OpenOpen

Epagneul Clumber

Epagneul Clumber

Epagneul Clumber este un câine mare și puternic. Este mai greu și mai solid decât celelalte rase de spaniel. La maturitate acesta atinge aproximativ 45-50 de centimetri în înălțime. Masculii adulți cântăresc 29,5-34 de kilograme, iar femelele 25-29,5 kilograme. Blana lor abundentă, mătăsoasă, este albă cu pete galbele sau oranj, iar botul este pistruiat.

Epagneul Clumber
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Epagneul Clumber
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Epagneul Clumber
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Scăzut

Origine

Multă vreme s-a crezut că Epagneul Clumber este o rasă franțuzească, adusă în Marea Britanie acum mai bine de două secole de Ducele de Noailles care, dornic să-și păstreze câinii în siguranță în timpul revoluției, a dăruit adăpostul său de câini spaniel premiați Ducelui de Newcastle la Clumber Park, Nottinghamshire. Există puține dovezi care să susțină pe deplin această teorie, iar acum se crede că rasa de câini Epagneu Clumber este mai degrabă o creație britanică, dezvoltată din diverși epagnei de vânătoare și alte rase.

Personalitate

Ceva mai rezervat decât alți spanieli, Epagneul Clumber este o rasă blândă, care dă câini de familie devotați – deși poți să fii pregătit pentru ceva smiorcăială! Poate avea manifestări de încăpățânare, dar de obicei le place să-i bucure pe ceilalți, astfel încât va fi un elev cu rezultate bune la dresaj, cu condiția să fie bine motivat.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Epagneul Clumber poate suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Rasa este recunscută pentru nasul său excelent – de aceea, va urmări cu bucurie orice miros atunci când îl scoți la plimbare! Din acest motiv, un semnal de revenire solid este esențial pentru plimbările fără lesă. Este mai lent decât alte rase de spaniel și va fi fericit cu aproximativ o oră de mișcare pe zi.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei beneficiază de o balanță de nutrienți diferită, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică.

Îngrijire

Blana abundentă este mătăsoasă și dreaptă, iar pe picioare și pe piept au păr mai lung care se va încâlci dacă este neglijat. Labele ar trebui periate pentru a preveni încurcarea părului, iar urechile ar trebui să fie verificate în mod regulat.