OpenOpen

Ciobănescul de munte de Berna

Ciobănescul de munte de Berna

Având un puternic aspect aristocratic, Ciobăneștii de munte de Berna sunt unii dintre cei mai atractivi câini de lucru elvețieni. Blana lor este moale și mătăsoasă, cu un strat inferior gros, iar culoarea lor este întotdeauna asemănătoare cu a fumului de gaz cu botul alb și pieptul alb, labe albe și o coadă cu vârful alb. O zonă castanie sau cafenie bogată separă negrul și albul de pe picioare și obraji. Sunt câini puternici, rezistenți, femelele adulte atingând o înălțime de 58 - 66cm, iar masculii 64 - 70cm. Ambele sexe cântăresc între 40 și 44kg.

Ciobănescul de munte de Berna
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : Zilnic
Ciobănescul de munte de Berna
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
Ciobănescul de munte de Berna
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Originile rasei de câine Ciobănesc de munte de Berna (sau „Berner”) pot fi identificate acum 2.000 de ani, când romanii au invadat Elveția, cunoscută la acea vreme sub numele de Helvetia, împreună cu văcarii lor și cu câinii de pază. Câinii romani de tip mastiff au fost probabil încrucișați cu câinii păzitori de turme care puteau rezista vremii aspre din Alpi și au ajutat de asemenea la îmblânzirea temperamentului acestora. Berner Sennenhunds erau folosiți pe atunci la tractarea căruțelor care transportau țesături sau produse lactate dintr-un sat în altul.

Personalitate

Ciobăneștii de munte de Berna au un temperament plăcut și adoră să fie incluși în toate aspectele vieții de familie, fiind niște companioni minunați. Sunt iubitori, răbdători și deosebit de blânzi cu copiii, protejându-i dacă este necesar. Au nevoie să fie în preajma oamenilor și să primească afecțiune. Vor lătra pentru a anunța sosirea vizitatorilor, dar se vor liniști repede. Dacă au fost socializați cu pisicile și alte animale de casă în copilărie îi vor accepta mereu.

Sănătate

Cea mai mare problemă de sănătate a rasei de Ciobănești de munte de Berna o reprezintă anumite tipuri de cancere deosebit de agresive la care sunt predispuși în mod special, motiv pentru care deseori au o durată de viață scurtă. Ca multe rase mari, pot suferi și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). Evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este de aceea importantă.

Exerciții

Când sunt pui, antrenamentul ar trebui restricționat pentru a permite formarea corectă a oaselor și a încheieturilor. După ce împlinesc un an pot fi lăsați fără lesă la antrenamente cu alergare liberă. Ca adulți, Ciobăneștii de munte de Berna au nevoie de aproximativ o oră de antrenament zilnic.

Nutriție

Câinii din rasele gigant, în afară de faptul că au și un apetit gigantic, beneficiază de o balanță diferită de minerale și vitamine, care susține diversele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Câinele de Berna este de asemenea predispus la balonare și probleme stomacale; încearcă să le administrezi mese mai mici și mai frecvente pentru a ajuta la reducerea riscului.

Îngrijire

Îngrijirea zilnică este recomandată pentru a nu lăsa blana Ciobănescului de munte de Berna să se încâlcească și a reduce năpârlirea. Trimează regulat părul dintre unghii.