Ciobanesc de Berna

Bernese Mountain Dog
Având un puternic aspect aristocratic, Ciobăneștii de munte de Berna sunt unii dintre cei mai atractivi câini de lucru elvețieni. Blana lor este moale și mătăsoasă, cu un strat inferior gros, de culoare neagră, cu botul alb și pieptul alb, labe albe și o coadă cu vârful alb. O zonă castanie sau cafenie bogată separă negrul și albul de pe picioare și obraji. Sunt câini puternici, rezistenți, femelele adulte atingând o înălțime de 58 - 66 cm, iar masculii 64 - 70 cm. Ambele sexe cântăresc între 40 și 44 kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările liniștite
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine uriaș
 • Salivează mult
 • Requires grooming daily
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Se înțelege grozav cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Originile rasei de câine Ciobănesc de munte de Berna (sau „Berner”) pot fi identificate acum 2.000 de ani, când romanii au invadat Elveția, cunoscută la acea vreme sub numele de Helvetia, împreună cu văcarii lor și cu câinii de pază. Câinii romani de tip mastiff au fost probabil încrucișați cu câinii păzitori de turme care puteau rezista vremii aspre din Alpi și au ajutat de asemenea la îmblânzirea temperamentului acestora. Berner Sennenhunds erau folosiți pe atunci la tractarea căruțelor care transportau țesături sau produse lactate dintr-un sat în altul.

Personalitate

Ciobăneștii de munte de Berna au un temperament plăcut și adoră să fie incluși în toate aspectele vieții de familie, fiind niște companioni minunați. Sunt iubitori, răbdători și deosebit de blânzi cu copiii, protejându-i dacă este necesar. Au nevoie să fie în preajma oamenilor și să primească afecțiune. Vor lătra pentru a anunța sosirea vizitatorilor, dar se vor liniști repede. Dacă au fost socializați cu pisicile și alte animale de casă în copilărie îi vor accepta mereu.

Sănătate

Cea mai mare problemă de sănătate a rasei de Ciobănești de munte de Berna o reprezintă anumite tipuri de cancere deosebit de agresive la care sunt predispuși în mod special, motiv pentru care deseori au o durată de viață scurtă. Ca multe rase mari, pot suferi și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). Evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este de aceea importantă.

Exerciții

Când sunt pui, antrenamentul ar trebui restricționat pentru a permite formarea corectă a oaselor și a încheieturilor. După ce împlinesc un an pot fi lăsați fără lesă la antrenamente cu alergare liberă. Ca adulți, Ciobăneștii de munte de Berna au nevoie de aproximativ o oră de antrenament zilnic.

Nutriție

Câinii din rasele gigant, în afară de faptul că au și un apetit gigantic, beneficiază de o balanță diferită de minerale și vitamine, care susține diversele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Câinele de Berna este de asemenea predispus la balonare și probleme stomacale; încearcă să le administrezi mese mai mici și mai frecvente pentru a ajuta la reducerea riscului

Îngrijire

Îngrijirea zilnică este recomandată pentru a nu lăsa blana Ciobănescului de munte de Berna să se încâlcească și a reduce năpârlirea. Trimează regulat părul dintre unghii.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.