OpenOpen

Ciobănesc polonez Lowland

Ciobănesc polonez Lowland

Relativ dreptunghiular, de talie medie, cu blana mițoasă, Ciobănescul polonez Lowland este un câine bondoc, puternic și musculos. Blana lui destul de lungă și deasă are o textură aspră, dar există și un strat inferior moale. Părul cade peste ochi și poate avea toate culorile blănii. Masculii adulți au o înălțime de 45-50cm, iar femelele 42-47cm, și cântăresc aproximativ 18-20kg.

Ciobănesc polonez Lowland
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Zilnic
Ciobănesc polonez Lowland
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănesc polonez Lowland
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Ciobănescul polonez Lowland, sau Polski Owczarek Nizinny (PON) așa cum este cunoscut în țara lui natală, descinde probabil dintr-un câine originar din Tibet/Mongolia. Mutându-se cu triburile nomade și lucrând ca și câine de turmă, el a devenit câinele pe care îl știm astăzi în nordul Europei. Se spune că această rasă a influențat Collie cu barbă, cu care are în comun mai multe caracteristici, după ce un negustor polonez a dăruit trei câini ciobanilor scoțieni în 1514.

Personalitate

Ciobănescul polonez Lowland este vioi, învață repede și acceptă cu plăcere dresajul. Este prin natura lui un câine care mână turme și un câine de pază. Are o fire blândă și este un companion atent în casă. Afectuos cu cei dragi, îi face plăcere să stea lângă stăpân, însă poate fi distant inițial cu cei pe care nu-i cunoaște.

Sănătate

Ciobănescul polonez Lowland este în general o rasă sănătoasă, însă ca majoritatea raselor poate suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Crescut să lucreze în condiții aspre, acest câine activ are nevoie de aproximativ două ore de mișcare pe zi și de șansa de a-și folosi creierul – și nu va fi descurajat de vremea nefavorabilă! În mod evident, blana lui lungă ar trebui verificată de resturi și uscată bine după o plimbare.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un raport echilibrat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Acest câine are o blană pretențioasă care necesită atenție zilnic. Părul Ciobănescului polonez Lowland nu este doar lung, ci și des, așa că este nevoie de periaj regulat pentru a te asigura că stratul superior aspru și stratul inferior gros și moale nu se încâlcesc.