OpenOpen

Ciobănesc de Maremma

Ciobănesc de Maremma

Este un câine mare, solid, musculos, cu un strat exterior de blană aspru și alb și un strat inferior protector dens. Capul este lat între urechi și se îngustează către bot. Urechile sunt mici și prinse sus pe cap. Masculii adulți au o înălțime de 65-73cm și cântăresc 35-45kg, iar femelele adulte au 60-68cm în înălțime și 30-40kg în greutate.

Ciobănesc de Maremma
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Ciobănesc de Maremma
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănesc de Maremma
  • Singur : Peste 3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mare

Origine

Scriitorii italieni din antichitate menționau rasa de câini Ciobănesc de Maremma, iar o pictură din secolul al XIII-lea din biserica Santa Maria din Florența include un Maremma. Fondul inițial a provenit din câinii ciobănești migratori din Orient care s-au transformat în rase individuale specifice unei regiuni – de exemplu, Câinele Ciobănesc Francez din Pirinei și Kuvasz Maghiar. În Italia, Maremmano cu blana mai scurtă și Abruzzese cu spatele lung s-au contopit înr-o singură rasă în 1860 din cauza transhumanței. Câinele Ciobănesc de Maremma de astăzi este încă cel mai popular și mai obișnuit câine ciobănesc din Italia. Se spune că bravul Ciobănesc de Maremma poate îndepărta lupii, urșii și prădătorii umani.

Personalitate

Câinele Ciobănesc de Maremma este cel mai fericit când lucrează, conducând turmele. Este loial stăpânului lui și devotat turmei, însă este intolerant cu musafii nepoftiți. Din acest motiv, rasa dă câini de pază buni și a fost folosită ca atare cu succes în multe situații. Socializarea timpurie este esențială în special în jurul copiilor și al altor animale de casă, deoarece vorbim de un câine mare și puternic.

Sănătate

Câinele Ciobănesc de Maremma este în general o rasă sănătoasă, însă ca și multe alte rase poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). Verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt de aceea foarte importante.

Exerciții

Această rasă de câini are nevoie de foarte multă mișcare – peste două ore pe zi sunt în regulă pentru un adult în formă, deși o parte din acestea pot fi acoperite atunci când patrulează pe domeniul său. Rasa este folosită pentru a mâna turmele și are rezistență suficientă pentru a continua să muncească toată ziua. Este greu să menții această rasă stimulată în rolul unui animal de casă care nu muncește, deoarece el este tot timpul în priză.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, au nevoie de un aport diferit de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Ciobănescul de Maremma este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana grea și densă necesită multă întreținere, iar câinele are nevoie de un periaj zdravăn și de pieptănat de mai mute ori pe săptămână, altfel blana i se va umple de câlți, iar câinele va face eczeme și vor apărea focare de infecții. Labele trebuie examinate și trimate între degete dacă este necesar.