OpenOpen

Chihuahua (cu păr lung)

Chihuahua (cu păr lung)

Chihuahua cu părul lung de dimensiuni mici are o blană dreaptă sau ușor ondulată care vine într-o varietate de culori de la cafeniu până la negru. Urechile ar trebui să atârne și să aibă franjuri, un guler bogat înconjoară gâtul iar picioarele ar trebui să fie acoperite cu un penaj bogat. Având un aspect drăgălaș, compact, câinii adulți măsoară 15-23cm și cântăresc între 1,8-2,7-kg.

Chihuahua (cu păr lung)
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Chihuahua (cu păr lung)
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Căței de salon
Chihuahua (cu păr lung)
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Conform unor păreri Chihuahua este produsul încrucișării dintre Techichi și un câine mic, fără păr din Asia. Chihuahua este un stat din Mexic din care a fost exportat câinele Chihuahua modern pentru prima dată în America. Teoria spune că rasa modernă s-a dezvoltat din câinii antici Techichi, amestecați cu câini mici din Mexic, Arizona și Texas.

Personalitate

Chihuahua cu părul lung tinde să stabilească o legătură apropiată cu una sau două persoane, față de care va fi curios, vesel și inteligent, precum și puternic și permanent iubitor. Cu toate acestea, fără socializare timpurie adecvată, rasa nu va fi prea prietenoasă cu străinii și poate părea nervoasă, gălăgioasă și chiar recalcitrantă. Cățeii Chihuahuas trebuie să fie socializați cât mai devreme cu putință, în caz contrar vor deveni agitați în medii noi și nu se vor întelege bine cu străinii, copiii și alte animale de casă. Sunt o rasă care se adună în clanuri și le place să petreacă timp cu alți Chihuahua.

Sănătate

Ca multe alte rase mici, Chihuahua poate suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas) și probleme cu traheea. Forma capului poate da o predispoziție pentru formarea de apă la creier (hidrocefalie), și unele probleme la ochi.

Exerciții

Chihuahua cu părul lung se poate adapta la oricât de multă mișcare îl veți provoca, în limite rezonabile. Câinii din rasa Chihuahua pot avea uneori explozii de energie în timp ce se joacă plini de entuziasm, însă nu au nevoie de mult mers pe jos – o jumătate de oră pe zi ar trebui să fie suficient. Se recomandă ca Chihuahua să poarte un ham în locul lesei din cauza traheei lor fragile.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Îngrijirea nu este deosebit de solicitantă în cazul unui Chihuahua. Un Chi cu părul lung are nevoie de un periaj bun și de pieptănat o dată pe săptămână. Barba sau gulerul celor cu blană lungă pot avea nevoie de o spălare, deoarece pot ascunde resturi de mâncare. Chihuahua năpârlește, însă fiind mic, nu pierde prea mult păr. Este o idee bună să speli dinții câinelui Chihuahua în fiecare zi deorece, ca în cazul tuturor raselor mici, sunt predispuși la formarea de tartru în strat gros.