Cane Corso

Cane Corso
Rasa Cane Corso este una cu origini italiane, încadrată la categoria de câini de talie mare, adânc ancorată în istoria Peninsulei Italice. Cunoscuți și sub denumirea de Mastiffi Italieni sau Cane di Macellaio, câinii din această rasă sunt foarte afectuoși. Rasa, legendară nu doar în Italia, ci și în restul bătrânului continent, era cât pe ce să dispară, însă mulțumită unor crescători cu experiență, mari iubitori de Cane Corso, numărul de exemplare s-a stabilizat de la doar câteva perechi de câini găsite în mod miraculos. Astăzi, câinii din rasa Cane Corso numără multe exemplare, multe dintre ele înscrise în Societa Amatori Cane Corso. Dacă și tu te bucuri de prezența unui Cane Corso în viața ta sau intenționezi să crești un exemplar, informațiile pe care ți le-am pregătit în rândurile de mai jos îți vor fi de mare ajutor.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mare
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine foarte vocal
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Se înțelege grozav cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Aspect

Atunci când vezi pentru prima dată un Cane Corso vei avea, negreșit, senzația că acesta seamănă izbitor cu ceilalți câini din categoria Mastiff, însă ce îi diferențiază de restul „verișorilor” săi este corpul musculos și nota atletică inconfundabilă. Prima impresie atunci când vei admira un exemplar rasat va fi aceea de aspect impunător, venit la pachet cu o agilitate și un dinamism aproape nefirești pentru un trup atât de mare.

Înălțimea unui Cane Corso se încadrează într-o marjă cuprinsă între 60 și 70 de centimetri, iar greutatea acestuia poate oscila între 40 și 50 de kilograme. Speranța de viață pentru un Cane Corso este de 10-12 ani.

Fizic

Neînfricații Cane Corso au un corp suficient de impunător, cu un cap mare și lat, cu ochii mari și rotunzi, plasați la distanță unul de celălalt. Un exemplar rasat va avea nasul și buzele negre. Excepție fac exemplarele gri-albastre, care vor avea buzele și nasul gri închis.

Urechile unui Cane Corso sunt orientate către înainte și sunt semi-erecte, deși puține exemplare mai au urechile în varianta naturală, mulți dintre proprietari alegând să le cupeze în forma unui triunghi echilateral. Mulți sunt și cei care preferă să scurteze și coada la o treime din lungimea sa naturală. Mușchii reliefați și părul scurt, de un luciu aparte, fac din această rasă una foarte apreciată pentru corpul bine modelat.

Comportament

Folosiți deseori în sesiunile de vânătoare de mistreți, urși, lupi sau cerbi, dar și ca un apărător al gospodăriilor, Cane Corso sunt câini excelenți pentru pază, având instincte naturale foarte bine dezvoltate. Deși sunt incluși pe lista cu rase potențial periculoase, câinii Cane Corso preiau din comportamentul și atitudinea proprietarului, așa că pot fi crescuți fie agresivi, fie foarte blânzi.

Cunoscute ca fiind animale calme și afectuoase, exemplarele din această rasă sunt foarte atașate de membrii familiei din care fac parte, fiind gata să reacționeze imprevizibil atunci când simt că aceștia ar putea fi în pericol, acționând fulgerător. Nu este recomandat ca un Cane Corso să fie lăsat nesupravegheat atunci când are în preajmă copii de vârste mici pentru că îi poate accidenta fără intenție, din cauza gabaritului său și a forței pe care o are.

Originea rasei Cane Corso

Se pare că unul dintre strămoșii Cane Corso este chiar Mollosul de Epir, un câine gigant folosit de către trupele romane pe postul de câine de război. Acesta era folosit și în arenele unde aveau loc binecunoscutele lupte între animale. Primele atestări ale Cane Corso datează din secolul XIV, care plasau această rasă în sudul Italiei, unde era folosită la activități agro-pastorale.

Fiind foarte versatili și destul de simplu de dresat, Cane Corso făceau o treabă excelentă din păzirea turmelor, aducerea prăzii în sesiunile de vânătoare sau protejarea gospodăriilor. Regiunile Puglia, Lucania și Sannio erau ultimele care mai aveau exemplare din această rasă, la finalul secolului trecut, așa că eforturile unor entuziaști au salvat ultimii câini Cane Corso, aceștia reușind să îi înmulțească în anul 1974.

Personalitatea unui Cane Corso

Chiar dacă această rasă a fost inclusă pe lista cu potențial periculos, proprietarii de Cane Corso știu că temperamentul acestor câini este unul cât se poate de maleabil, aceștia preluând în mare parte temperamentul stăpânului.

Crescătorii recomandă, însă, o atenție suplimentară atunci când intri în contact cu un Cane Corso, pentru că poate avea un comportament destul de agresiv dacă are impresia că vreunul dintre membrii familiei sale este în pericol, fiind prin excelență un paznic desăvârșit al proprietății pe care trăiește.

Probleme de sănătate comune pentru Cane Corso

Fiind câini de talie mare, incidența afecțiunilor osoase în cazul exemplarelor din rasa Cane Corso este una destul de mare. Bolile cu impact sunt, de obicei, displazia de șold, displazia de cot și torsiunea gastrică.
De asemenea, anumiți câini pot suferi de afecțiuni ale pielii, alergii sau probleme oculare, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Despre Cane Corso ar trebui să mai știi și că nu suportă prea bine frigul, așa că ar trebui să îl protejezi cum știi mai bine în sezonul rece.

De cât exercițiu fizic are nevoie un Cane Corso?

Cane Corso sunt câini care iubesc să se simtă responsabili de întreaga curte. Pasionați de plimbări lungi, acești câini își găsesc confortul fizic numai dacă au loc suficient să patruleze după bunul plac. Ai grijă ca gardul din jurul curții să fie suficient de rezistent pentru forța lui deloc de neglijat și lasă-l să pună stăpânire pe întregul spațiu. Cane Corso au nevoie și de câteva exerciții pe care ai face bine să i le oferi zilnic. Exemplarele din această rasă sunt foarte rezistente la efort și activități fizice, spre deosebire de rudele lor din familia Mastiff.

De asemenea, e bine să știi că un Cane Corso are neapărată nevoie de un dresaj ferm, pentru a putea fi stăpânit la maturitate. Socializarea precoce îl ajută foarte mult să se obișnuiască cu prezența oamenilor, în schimb folosirea forței în timpul programului de dresaj este total contraindicată, pentru a nu trezi animalului instincte agresive care pot apărea mai târziu. Cel mai bun dresor pentru un Cane Corso este o persoană fermă, dar echilibrată, puternică mental și capabilă să se impună în fața câinelui, pentru rezultate scontate.

Alimentația corectă a unui Cane Corso

Câinele din această rasă are nevoie de o cantitate mai mare de mâncare, pentru a se putea dezvolta normal și echilibrat. Poate mânca deopotrivă hrană uscată sau umedă, ori poți face o combinație între cele două, pentru o dietă completă. Noi îți recomandăm să încerci pentru exemplarul tău de Cane Corso hrană uscată Purina FRISKIES® Balance cu pui și legume sau hrană umedă Purina FRISKIES® cu pui și mazăre în aspic.

Recompensele DentaLife® pentru câini de talie mare îi vor păstra dantura curată, lipsită de placă bacteriană și tartru.

Ce nevoi speciale de îngrijire are un câine din rasa Cane Corso?

Cane Corso nu este un câine pretențios dacă vei investi suficient timp în dresarea sa. Singurul lucru pe care nu îl suportă este frigul, așa că nu ar fi o idee bună să îl lași să doarmă afară iarna. Dacă îl înscrii la un curs de dresaj și ești sigur că îl poți stăpâni cu ajutorul comenzilor pe care le va învăța acolo, Cane Corso va deveni rasa ta preferată de câini când vei descoperi cât de dedicați pot deveni.

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.