OpenOpen

Câinele de cireadă australian

Câinele de cireadă australian

Acest câine compact, musculos, de dimensiuni medii are o înălțime de 46-51 de centimetri (masculii) și 43-48 de centimetri (femelele) la vârstă adultă și cântărește între 17 și 23 de kilograme. Blana poate avea diverse culori: albastru; albastru cu cafeniu; albastru, negru și cafeniu; albastru cu pistrui; roșcat; roșcat și cafeniu; sau roșcat cu pistrui. Pentru detalii complete poți consulta standardul rasei.

Câinele de cireadă australian
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Câinele de cireadă australian
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Câinele de cireadă australian
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

În anii 1880 văcarii din Australia erau însoțiți de câini Collie, dar aveau nevoie de un câine mai rezistent, care să facă față condițiilor dure și vitelor dificile, astfel încât au fost încrucișați diverși câini cu abilități specifice pe o perioadă de peste 60 de ani, inclusiv Dingo, diverși collie și ciobănești, Kelpie, dalmațieni și Bull Terrier. În cele din urmă, spre finalul secolului al XIX-lea a fost produsă o rasă de câini care putea aduna vitele (ciupindu-le de călcâie), putea lucra cu oamenii, avea inițiativă și putea face față tuturor fenomenelor naturale – fie că era vorba de ploi torențiale, frig sau căldură extreme.

Personalitate

Câinele de cireadă australian este de obicei precaut față de străini și are puternice instincte de pază, astfel încât socializarea timpurie intensă este deosebit de importantă. Se recomandă de asemenea să se înceapă devreme lucrul la inhibarea mușcăturii, deoarece unii dintre ei pot mușca atunci când sunt foarte agitați. Deși este devotat familiei, acest câine îți poate da mult de lucru și nu este opțiunea ideală pentru primul companion patruped, necesitând proprietari mai experimentați.

Sănătate

Câinele de cireadă australian este în general o rasă extrem de rezisentă, cu puține probleme de sănătate. Ca și în cazul multor altor rase, pot apărea ocazional boli ereditare ale ochilor și displazie de șold (care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea se recomandă controlul ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere.

Exerciții

Câinele de cireadă australian are nevoie de aproximativ două ore de antrenament pe zi, inclusiv stimulare mentală, dar va accepta fericit mai mult și dă dovadă de mult curaj și multă rezistență. Trebuie să știi că este un câine foarte agil și poate sări foarte sus – ceea ce îi permite să fure mâncare de pe mese sau să sară gardurile insuficient de înalte ale curților. Nu-l lăsa să se plictisească, altfel își va găsi singur modalități de a se distra!

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină echilibrul potrivit între toate grupele principale de nutrienți, inclusiv o cantitate suficientă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana fină, dublă, nu necesită o întreținere elaborată, având nevoie de un periaj o dată pe săptămână. Stratul superior al blanei este aspru și drept; stratul inferior este scurt și dens. Părul acestei rase are o lungime de aproximativ 2,5 - 4 centimetri, fiind scurt pe cap și mai lung pe burtă și în spatele picioarelor.