OpenOpen

Câine de apă spaniol

Câine de apă spaniol

Fiind un câine de talie medie, robust, cu blana lânoasă și cârlionțată care formează franjuri când crește, câinele de apă spaniol este puternic și musculos. Masculul adult are 44-50 centimetri înălțime și cântărește 18-22 kilograme; femelele adulte au 40-46 centimetri și 14-18 kilograme. Blana poate fi complet neagră, albă sau maro, ori negru cu alb sau maro cu alb.

Câine de apă spaniol
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Câine de apă spaniol
  • Blană : Sârmos/Lânos
  • Năpârlire : Nu există
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Câine de apă spaniol
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Câinii de apă cu blana lânoasă cum ar fi câinele de apă spaniol există în Europa de câteva mii de ani, dezvoltându-se și în rase ca Barbet (în Franța), Lagotto Romagnolo (în Italia) și Câinele de apă portughez. Este posibil ca rasa de Câine de apă spaniol să fi sosit în Iberia cu maorii, romanii sau cu negustorii, și să fi fost folosită pentru mânarea turmelor de oi și capre în zonele cu teren accidentat, precum și pentru a-i ajuta pe pescari în zonele de coastă, recuperând obiecte căzute peste bord și aducând plasele. Astăzi, el continuă să facă toate aceste lucruri. În plus, recuperează păsări de apă și este folosit pe post de câine polițist.

Personalitate

Loial, docil, echilibrat, vesel, Câinele de apă spaniol își iubește toată familia, însă tinde să se atașeze mai mult de o singură persoană din grup. Are porniri naturale de a proteja și va lătra atunci când crede că este necesar.

Sănătate

Ca multe alte rase, câinele de apă spaniol poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Câinii de apă spanioli au nevoie de minim o oră de mișcare pe zi. Sunt versatili, capabili să mâne turmele, să recupereze și să înoate, și va practica bucuros majoritatea hobby-urilor și activităților canine. Asigură-te că zonele cu apă sunt sigure înainte de a-i plimba pe lângă ele, deoarece vor sări în apă cu prima ocazie. Dacă nu ești sigur, țineți-i în lesă.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un raport echilibrat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Câinele de apă spaniol este un câine cu aspect natural, a cărui blană crește în franjuri pe măsură ce se lungește. Aceste franjuri trebuie separate manual, pentru a preveni formarea de câlți. Nu se perie și nu se piaptănă. Fermierii spanioli își tundeau câinii în fiecare primăvară, în același timp cu oile, și pornind de la această tradiție, câinele de apă spaniol este tuns pe tot corpul la aceeași lungime atunci când blana devine prea lungă.