OpenOpen

Câine de apă portughez

Câine de apă portughez

Un câine dreptunghiular, de talie medie, musculos, Câinele de apă portughez poate avea două tipuri de blană: una cu păr foarte lung și ondulat și alta cu păr mai scurt și aspru cu inele mai strânse. Câinii de expoziție sunt tunși (pe bot, picioarele din spate și parțial pe coadă). Blana poate fi neagră, albă, maro, negru cu alb și maro cu alb. Masculii adulți au o înălțime de 50-57 centimetri și cântăresc 19-25 kilograme, iar femelele au 43-52 centimetri și 16-22 kilograme.

Câine de apă portughez
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Zilnic
Câine de apă portughez
  • Blană : Sârmos/Lânos
  • Năpârlire : Nu există
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Da
  • Grup : De lucru
Câine de apă portughez
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Prima mențiune referitoare la un câine cu blana neagră și mițoasă, similar Câinelui de apă portughez, datează aproximativ din secolul al XII-lea. Erau crescuți pentru a recupera plasele pescarilor și a ajuta la alte treburi în apă, cum ar fi mutarea plasei la o altă barcă. Când era necesar, păzeau barca. Numărul de câini de apă portughezi a scăzut în anii 1960, când metodele de pescuit s-au schimbat și nu mai era nevoie de ei. De aceea, a și fost înregistrat ca fiind cel mai rar câine cu pedigree, însă interesul față de această rasă pe post de câine de familie a înlocuit rolul lui tradițional de pescar.

Personalitate

Echilibrat și activ, câinele portughez de apă este îndrăzneț și învață repede. Loial și atent, el este un bun câine de pază în casă. Deși poate avea porniri de încăpățânare dacă nu este motivat corect, de obicei este ascultător cu cei dragi.

Sănătate

Ca multe alte rase, câinele de apă portughez poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante. Ar trebui să fie supuși și unor teste ADN pentru identificarea unei boli ereditare de inimă rare dar grave, care poate apărea la această rasă.

Exerciții

Câinele de apă portughez are nevoie de minim o oră de mișcare zilnic, de preferat mult mai mult. În mod evident, este un adevărat „iubitor de apă"– de multe ori îl vei vedea făcând plonjoane prin bălți! Asigură-te că este în lesă în zonele în care apa nu este sigură (pe lacuri înghețate, etc).

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un raport echilibrat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

După cum am menționat deja, câinele de apă portughez poate avea două tipuri de blană. Ambele necesită îngrijire regulată și, dacă vrei să menții câinele în formă pentru expoziție, au nevoie de tundere regulată. Mulți câini de companie sunt tunși complet dându-li-se o alură atractivă de „pui". Crescătorul îți va oferi detalii complete despre îngrijire atunci când cumperi cățelul, sau poți folosi serviciile unui îngrijitor profesionist, desigur, deși va trebui să iei în calcul cheltuielile suplimentare constante în acest caz.