OpenOpen

Câine chinezesc cu creastă

Câine chinezesc cu creastă

Există două varietăți de câine chinezesc cu creastă: cel fără păr (are doar smocuri de păr pe cap, picioare și coadă), și Powderpuff, care are o blană dublă – cu păr lung și moale. Există de asemenea două tipuri de conformație ale rasei: versiunea cu osatura fină și cu un aspect mai delicat și versiunea mai greoaie și mai îndesată. Înălțimea ideală pentru masculii adulți este de 28-33 centimetri, iar pentru femele de 23-30 centimetri. Nu ar trebui să depășească greutatea de 5,4 kilograme la maturitate. Blana vine în numeroase culori și combinații.

Câine chinezesc cu creastă
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Câine chinezesc cu creastă
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Da
  • Grup : Căței de salon
Câine chinezesc cu creastă
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mediu

Origine

Originile exacte ale câinelui chinezesc cu creastă nu sunt clare, dar se crede că a fost creat din câinii fără păr din Africa, pe care chinezii i-au încrucișat cu rase de căței de salon pentru a produce un câine de companie mic, fără păr. De asemenea, se mai spune că ar fi fost deținut de dinastia regală Han, care îl folosea pentru a păzi comorile. Rasa a fost de asemenea folosită la pază. Marinarii chinezi îi luau cu ei peste tot în lume, unde varietatea mai mare a câinelui chinezesc cu creastă ajuta la controlarea populației de șobolani de pe vase. Exploratorii au găsit exemplare ale rasei în Mexic și în alte părți ale Americii Centrale și de Sud în anii 1500.

Personalitate

Fiind o rasă veselă, prietenoasă, cu un temperament blând, câinele chinezesc cu creastă este un animal de companie iubitor care se bucură de compania oamenilor și urăște să fie lăsat singur prea mult timp. Are o natură jucăușă și nu este nicicând mai fericit decât atunci când stă în poala celor dragi.

Sănătate

Câinele chinezesc cu creastă poate fi predispus la afecțiuni ale pielii și la arsuri solare. Ca și alte rase mici, poate suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas) și probleme cu traheea, și ca la majoritatea raselor pot apărea boli ereditare ale ochilor, de aceea se recomandă verificarea ochilor.

Exerciții

Fiind o rasă mică, câinele chinezesc cu creastă nu are nevoie de multă mișcare; aproximativ 30 de minute pe zi vor fi suficiente.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Blana lungă a unui Powderpuff va avea nevoie de îngrijire o dată sau de două ori pe săptămână. Varietatea fără păr are nevoie să-i fie îngrijite coada, șosetele și creasta; pielea trebuie să fie umezită dacă devine uscată și va avea nevoie de protecție solară pentru a nu se arde. Trebuie să știți că gena asociată lipsei de păr este de asemenea asociată problemelor de dentiție și se întâmplă adesea ca dinții să lipsească la varietatea fără blană.