Borzoi

Borzoi
Acești ogari înalți, eleganți își poartă cu mândrie capetele lungi și înguste. Blana ogarului rusesc este mătăsoasă și de lungime medie, cu un păr mai lung pe picioare, pe burtă și la coadă. Blana poate fi albă, aurie, roșie, gri, neagră și cu pete. Femela adultă are o înălțime de minimum 68 cm și cântărește în jur de 34 kg. Masculii adulți măsoară minimum 74cm și cântăresc aproximativ 41 kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mare
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Ogarii rusești erau folosiți pentru urmărirea lupilor în Rusia încă din secolul al XVII-lea. Un duce rus a importat mai mulți copoi din Arabia, însă nu au supraviețuit iernilor grele din Rusia. A doua oară a încrucișat ogarii cu rase cu blană nativă, posibil ogari de curse Tartar sau ciobănești cu picioare lungi. Grație temperamentului lor blând și aspectului exotic, câinii Borzoi erau un cadou ideal al Țarilor pentru capetele încoronate ale Europei. După Revoluția Rusă din 1917, câinii Borzoi au fost asociați cu clasa conducătoare și multe adăposturi au fost distruse; rasa a supraviețuit doar grație cadourilor inițiale către lumea occidentală.

Personalitate

În pofida gabaritului, acești câini cu suflet bun sunt blânzi și calmi în casă. Pot fi mai degrabă distanți și reci față de străini. Vor tolera alți câini care gândesc la fel ca ei, însă trebuie să fie socializați cu pisicile și cu alte animale din gospodărie la o vârstă fragedă, deoarece vor reacționa întotdeauna la vederea unui animal care fuge.

Sănătate

Rasa Borzoi este în general una sănătoasă și robustă. Ca și în cazul altor rase, pot apărea unele afecțiuni ereditare ale ochilor, așadar câinilor de împerechere trebuie să li se facă teste oculare. Hipotiroidia (o glandă tiroidă subactivă) poate fi o boală ereditară la această rasă.

Exerciții

Deși câinii sunt relativ liniștiți în casă, au nevoie de minim o oră de exercițiu zilnic, de preferat mai mult, și de spații mari, deschise, în care să alerge și să meargă. Totuși, amintește-ți că sunt ogari și că vor alerga instinctiv după orice pradă pe care o zăresc, deci trebuie să fii atent cu ei.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei au nevoie de un aport diferit, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Câinele Borzoi este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea ascestui risc.

Îngrijire

Blana mătăsoasă și ondulată a rasei Borzoi necesită îngrijire regulată (de două sau trei ori pe săptămână), iar părul dintre unghii trebuie trimat frecvent. În sezoanele de năpârlire pierd cantități impresionante de păr.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.