OpenOpen

Borzoi / Ogarul rusesc

Borzoi / Ogarul rusesc

Acești ogari înalți, eleganți își poartă cu mândrie capetele lungi și înguste. Blana ogarului rusesc este mătăsoasă și de lungime medie, cu un păr mai lung pe picioare, pe burtă și la coadă. Blana poate fi albă, aurie, roșie, gri, neagră și cu pete. Femela adultă are o înălțime de minim 68cm și cântărește în jur de 34kg. Masculii adulți măsoară minim 74cm și cântăresc aproximativ 41kg.

Borzoi / Ogarul rusesc
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Borzoi / Ogarul rusesc
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Borzoi / Ogarul rusesc
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Scăzut

Origine

Ogarii rusești erau folosiți pentru urmărirea lupilor în Rusia încă din secolul al XVII-lea. Un duce rus a importat mai mulți copoi din Arabia, însă nu au supraviețuit iernilor grele din Rusia. A doua oară a încrucișat ogarii cu rase cu blană nativă, posibil ogari de curse Tartar sau ciobănești cu picioare lungi. Grație temperamentului lor blând și aspectului exotic, câinii Borzoi erau un cadou ideal al Țarilor pentru capetele încoronate ale Europei. După Revoluția Rusă din 1917, câinii Borzoi au fost asociați cu clasa conducătoare și multe adăposturi au fost distruse; rasa a supraviețuit doar grație cadourilor inițiale către lumea occidentală.

Personalitate

În pofida gabaritului, acești câini cu suflet bun sunt blânzi și calmi în casă. Pot fi mai degrabă distanți și reci față de străini. Vor tolera alți câini care gândesc la fel ca ei, însă trebuie să fie socializați cu pisicile și cu alte animale din gospodărie la o vârstă fragedă, deoarece vor reacționa întotdeauna la vederea unui animal care fuge.

Sănătate

Rasa Borzoi este în general una sănătoasă și robustă. Ca și în cazul altor rase, pot apărea unele afecțiuni ereditare ale ochilor, așadar câinilor de împerechere trebuie să li se facă teste oculare. Hipotiroidia (o glandă tiroidă sub-activă) poate fi o boală ereditară la această rasă.

Exerciții

Deși câinii sunt relativ liniștiți în casă, au nevoie de minim o oră de exercițiu zilnic, de preferat mai mult, și de spații mari, deschise, în care să alerge și să meargă. Totuși, amintește-ți că sunt ogari și că vor alerga instinctiv după orice pradă pe care o zăresc, deci trebuie să fii atent cu ei.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei au nevoie de un aport diferit, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Câinele Borzoi este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea ascestui risc.

Îngrijire

Blana mătăsoasă și ondulată a rasei Borzoi necesită îngrijire regulată (de două sau trei ori pe săptămână), iar părul dintre unghii trebuie trimat frecvent. În sezoanele de năpârlire pierd cantități impresionante de păr.