OpenOpen

Border Collie

Border Collie

Border Collie este un câine de talie medie, bine proporționat. Blana poate fi fină sau de lungime medie, cea mai frecventă culoare fiind alb cu negru, deși există și alte culori împreună cu alb – de ex. maro, albastru ,mierlă, roșu și tricolor. Masculii adulți au în jur de 53cm; femelele ceva mai puțin. Greutatea medie a rasei este între 14-20kg.

Border Collie
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Border Collie
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Border Collie
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Rasa de câini Border Collie datează din anii 1700 deși nu și-a primit actualul nume decât în 1915. Border Collies au lucrat cu ciobanii din zona de graniță dintre Scoția și Anglia timp de sute de ani, fiind crescuți exclusiv pentru capacitatea lor de lucru. Unii dintre crescătorii de Border se tem că accentul pus pe aspect și pe frumusețe ar putea duce la distrugerea rasei, așa că încă se concentrează în principal pe calitățile lor de muncitori. Există deseori diferențe între varietățile de show și cele de lucru.

Personalitate

Câinii din rasa Border Collie sunt întotdeauna gata de lucru, atenți, vioi și ageri. Vor stabili o relație foarte strânsă cu stăpânul lor și cu familia însă, dacă nu li se asigură suficient timp și antrenament, nu sunt animalele ideale pentru o familie cu copii foarte mici, deoarece e în natura lor să conducă orice mișcă – inclusiv pe copiii dumneavoastră! Dacă nu-i mențineți activi din punct de vedere fizic și mental se vor plictisi, vor dezvolta probleme de comportament sau vor intra în bucluc, deoarece mintea lor este tot timpul activă.

Sănătate

Border Collie este o rasă foarte rezistentă, având în general puține probleme de sănătate. Cu toate acestea, ca și în cazul altor rase, pot suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). Verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este astfel importantă. Epilepsia este de asemenea relativ frecventă la această rasă.

Exerciții

Având în vedere nevoia lor de activitate și imensa dorință de a face plăcere celorlalți, câinii Border Collie sunt încântați de antrenamente, care reprezintă o modalitate excelentă de a-și activa mintea și corpul. Sunt un dar divin pentru cei care doresc să concureze la competițiile de supunere/agilitate/flyball/freestyle/herding. Lipsa de activitate poate duce la apariția de probleme de comportament la acești căței și poate fi dificil să trăiești cu ei. Pentru un adult sunt necesare mai mult de două ore de exercițiu pe zi, împreună cu stimularea mentală.

Nutriție

Dieta câinelui dumneavoastră trebuie să conțină o balanță potrivită de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Atât la varietatea cu blană de lungime medie cât și la cea cu blană fină, stratul superior este dens, iar stratul inferior este gros și moale. La cei cu blana mai lungă este evidentă o coamă în jurul gâtului și al umerilor. Blana este ușor de întreținut, cu condiția să fie periată de câteva ori pe săptămână la cei cu păr de lungime medie și o dată pe săptămână la cei cu părul moale, iar încâlcelile să fie descurcate în mod regulat.