Border Collie

Border Collie
Border Collie este un câine de talie medie, bine proporționat. Blana poate fi fină sau de lungime medie, cea mai frecventă culoare fiind alb cu negru, deși există și alte culori împreună cu alb – de ex. maro, albastru ,mierlă, roșu și tricolor. Masculii adulți au în jur de 53cm; femelele ceva mai puțin. Greutatea medie a rasei este între 14-20kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mediu
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Rasa de câini Border Collie datează din anii 1700, deși nu și-a primit actualul nume decât în 1915. Border Collies au lucrat cu ciobanii din zona de graniță dintre Scoția și Anglia timp de sute de ani, fiind crescuți exclusiv pentru capacitatea lor de lucru. Unii dintre crescătorii de Border se tem că accentul pus pe aspect și pe frumusețe ar putea duce la distrugerea rasei, așa că încă se concentrează în principal pe calitățile lor de muncitori. Există deseori diferențe între varietățile de show și cele de lucru.

Personalitate

Câinii din rasa Border Collie sunt întotdeauna gata de lucru, atenți, vioi și ageri. Vor stabili o relație foarte strânsă cu stăpânul lor și cu familia însă, dacă nu li se asigură suficient timp și antrenament, nu sunt animalele ideale pentru o familie cu copii foarte mici, deoarece e în natura lor să conducă orice mișcă – inclusiv pe copiii dumneavoastră! Dacă nu-i mențineți activi din punct de vedere fizic și mental se vor plictisi, vor dezvolta probleme de comportament sau vor intra în bucluc, deoarece mintea lor este tot timpul activă.

Sănătate

Border Collie este o rasă foarte rezistentă, având în general puține probleme de sănătate. Cu toate acestea, ca și în cazul altor rase, pot suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). Verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este astfel importantă. Epilepsia este de asemenea relativ frecventă la această rasă.

Exerciții

Având în vedere nevoia lor de activitate și imensa dorință de a face plăcere celorlalți, câinii Border Collie sunt încântați de antrenamente, care reprezintă o modalitate excelentă de a-și activa mintea și corpul. Sunt un dar divin pentru cei care doresc să concureze la competițiile de supunere/agilitate/flyball/freestyle/herding. Lipsa de activitate poate duce la apariția de probleme de comportament la acești căței și poate fi dificil să trăiești cu ei. Pentru un adult sunt necesare mai mult de două ore de exercițiu pe zi, împreună cu stimularea mentală.

Nutriție

Dieta câinelui dumneavoastră trebuie să conțină o balanță potrivită de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Atât la varietatea cu blană de lungime medie cât și la cea cu blană fină, stratul superior este dens, iar stratul inferior este gros și moale. La cei cu blana mai lungă este evidentă o coamă în jurul gâtului și al umerilor. Blana este ușor de întreținut, cu condiția să fie periată de câteva ori pe săptămână la cei cu păr de lungime medie și o dată pe săptămână la cei cu părul moale, iar încâlcelile să fie descurcate în mod regulat.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.