Câinele Basset Hound

Basset Hound
Majoritatea câinilor din rasa Basset Hound sunt câini cu picioare scurte („Basset" provine din cuvântul franțuzesc „bas", care înseamnă „jos"). Blana scurtă, fină poate avea orice culoare specifică ogarilor, însă de regulă este tricoloră (negru, cafeniu și alb) sau bicoloră (galben și alb). Câinii Basset adulți au o înălțime de 33-38 cm și o greutate care variază între 18 și 27kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mediu
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine foarte vocal
 • Câine care nu e de pază
 • Se înțelege grozav cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Rasa de câini Basset Hound își are originea din Franța, în anii 1500 și a fost creată de călugării medievali pentru a vâna în condiții dificile. Totuși, abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea această rasă a înflorit cu adevărat în Insulele Britanice. O pereche de ogari ai Marchizului de Tournon a fost importată pentru Lordul Galway al Angliei în 1866, iar apoi un pui al acestora a ajuns la Lordul Onslow, care a continuat dezvoltarea unui lot excepțional prin încrucișări cu alți câini aduși din grupul Coultreux din Normandia. În scurt timp acest import a fost oprit, iar versiunea britanică a rasei de câini Basset a fost dezvoltată de sine stătător.

Personalitate

Deși pare morocănoasă și serioasă, rasa de câini Basset Hound este sociabilă, calmă și jucăușă. Afecutoși cu oamenii, iubesc copiii și se înțeleg bine cu alți câini și animalele din gospodărie. Sunt prietenoși cu străinii, dar dacă simt pericol vor lătra zgomotos. Trebuie să aibă companie, astfel încât dacă urmează să fie lăsați singuri e mai bine pentru ei să aibă un companion canin.

Sănătate

Cele mai frecvente probleme de sănătate înregistrate la rasa Bassett Hound sunt legate de forma corpului. Câinii aparținând acestei rase sunt predispuși la afecțiuni ale coloanei și dezvoltarea de încheieturi anormale, îndeosebi la coate, iar obezitatea poate agrava aceste boli. Sunt de asemenea predispuși la infecții ale urechii și ale pielii, precum și la diverse boli ale ochilor, așa încât trebuie să fie evaluați regulat în acest sens.

Exerciții

Este nevoie de aproximativ o oră de exercițiu zilnic. Câinii din rasa Basset Hound tind să fie leneși dacă simt cea mai mică oportunitate, însă chiar au nevoie de mișcare pentru a te asigura că nu se îngrașă excesiv, lucru care le-ar putea cauza probleme cu spatele mai târziu în viață. Totuși, în perioadele de creștere accelerată, mișcarea trebuie limitată deoarece pot apărea complicații la încheieturi. Din cauza lungimii corpului, câinii Basset nu ar trebui să urce și să coboare scările până la vârsta de 18 luni.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină o balanță potrivită de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă. Bassetul cu piept adânc este predispus spre balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana scurtă și fină necesită puțină îngrijire – un periaj scurt o dată pe săptămână este tot ce trebuie de obicei. Curăță pliurile pielii atunci când este necesar și verifică în mod regulat urechile lungi ale câinelui pentru a te asigura că identifici problemele din timp.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.