OpenOpen

Câinele mic albastru de Gasconia

Câinele mic albastru de Gasconia

Câinele mic albastru de Gasconia este un ogar cu aspect nobil, având un corp tipic lung de basset și picioarele scurte. Puternic și atletic – nu este un câine masiv, greoi. De dimensiune medie, el are o înălțime de 30-38 de centimetri la maturitate și cântărește aproximativ 12-18 kilograme. Cea mai puternică trăsătură este culoarea blănii – negru pe fond alb, acoperită cu pistrui negri, ceea ce creează senzația de albastru. Petele cafenii tipice ogarilor sunt de asemenea o trăsătură (pentru detalii, consultă standardul rasei).

Câinele mic albastru de Gasconia
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Câinele mic albastru de Gasconia
  • Blană : Scurt/aspru
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Câinele mic albastru de Gasconia
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Franța este țara de origine a multor ogari și, după cum o sugerează și numele, aceștia includ și rasa Câinele mic albastru de Gasconia, un câine care provine din Gasconia, din sud-vestul Franței. Ogarii albaștri din această regiune sunt menționați încă din secolul al XII-lea și se spune că ajutau la vânarea mistreților sălbatici, a lupilor, dar și a căprioarelor. Rasa aproape că a dispărut la începutul secolului XX, însă Albastrul de Gasconia cu picioare mai lungi a fost folosit în programele de împerechere pentru a opri dispariția Câinelui mic albastru.

Personalitate

Câinele mic albastru de Gasconia este afectuos cu familia și prietenii, însă destul de rezervat față de străini. Ar trebui să fie „perspicace” și „curajos” – cuvinte care se regăsesc rar în standardele raselor canine, ceea ce sugerează că acest câine este realmente unic! Ca orice copoi, Câinele mic albastru de Gasconia este cel mai fericit atunci când stă cu nasul în pământ, urmărind dâra unui miros interesant.

Sănătate

Câinele mic albastru de Gasconia nu are un istoric bogat de boli moștenite. Ca și alți câini care au aceeași formă a corpului, este de așteptat să fie mai predispuși către boli ale coloanei vertebrale și dezvoltarea anormală a încheieturilor.

Exerciții

Ca majoritatea ogarilor, câinele mic albastru de Gasconia poate deveni surd când adulmecă ceva, astfel încât un semnal de întoarcere solid este esențial, la fel cum este și antrenarea lui fără lesă doar în zone sigure, lipsite de trafic. A fost creat pentru vânători lungi și lente, astfel încât este mai degrabă un maratonist pe distanțe lungi decât un sprinter pe distanțe scurte, și necesită câteva ore de antrenament zilnic pentru a-și consuma energia, împreună cu ocazia de a-și folosi mirosul.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină o balanță potrivită de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă. Câinele mic albastru de Gasconia este predispus către balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana scurtă și deasă nu necesită o întreținere elaborată, fiind nevoie de aproximativ un periaj pe săptămână pentru a îndepărta blana moartă și a-i păstra aspectul sănătos. Stăpânii îi pot face băi ocazionale acestui câine dacă este necesar. Urechile necesită o atenție specială, deoarece din cauza circulației limitate a aerului pot apărea infecții ale urechii.