Basset Bleu De Gascogne

Basset Bleu de Gascogne
Câinele mic albastru de Gasconia este un ogar cu aspect nobil, având un corp tipic lung de basset și picioarele scurte. Puternic și atletic – nu este un câine masiv, greoi. De dimensiune medie, el are o înălțime de 30-38 de centimetri la maturitate și cântărește aproximativ 12-18 kilograme. Cea mai puternică trăsătură este culoarea blănii – negru pe fond alb, acoperită cu pistrui negri, ceea ce creează senzația de albastru. Petele cafenii tipice ogarilor sunt de asemenea o trăsătură (pentru detalii, consultă standardul rasei).
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mediu
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Franța este țara de origine a multor ogari și, după cum o sugerează și numele, aceștia includ și rasa Câinele mic albastru de Gasconia, un câine care provine din Gasconia, din sud-vestul Franței. Ogarii albaștri din această regiune sunt menționați încă din secolul al XII-lea și se spune că ajutau la vânarea mistreților sălbatici, a lupilor, dar și a căprioarelor. Rasa aproape că a dispărut la începutul secolului XX, însă Albastrul de Gasconia cu picioare mai lungi a fost folosit în programele de împerechere pentru a opri dispariția Câinelui mic albastru.

Personalitate

Câinele mic albastru de Gasconia este afectuos cu familia și prietenii, însă destul de rezervat față de străini. Ar trebui să fie „perspicace” și „curajos” – cuvinte care se regăsesc rar în standardele raselor canine, ceea ce sugerează că acest câine este realmente unic! Ca orice copoi, Câinele mic albastru de Gasconia este cel mai fericit atunci când stă cu nasul în pământ, urmărind dâra unui miros interesant.

Sănătate

Câinele mic albastru de Gasconia nu are un istoric bogat de boli moștenite. Ca și alți câini care au aceeași formă a corpului, este de așteptat să fie mai predispuși către boli ale coloanei vertebrale și dezvoltarea anormală a încheieturilor.

Exerciții

Ca majoritatea ogarilor, câinele mic albastru de Gasconia poate deveni surd când adulmecă ceva, astfel încât un semnal de întoarcere solid este esențial, la fel cum este și antrenarea lui fără lesă doar în zone sigure, lipsite de trafic. A fost creat pentru vânători lungi și lente, astfel încât este mai degrabă un maratonist pe distanțe lungi decât un sprinter pe distanțe scurte, și necesită câteva ore de antrenament zilnic pentru a-și consuma energia, împreună cu ocazia de a-și folosi mirosul.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un echilibru corect de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă. Câinele mic albastru de Gasconia este predispus către balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana scurtă și deasă nu necesită o întreținere elaborată, fiind nevoie de aproximativ un periaj pe săptămână pentru a îndepărta blana moartă și a-i păstra aspectul sănătos. Stăpânii îi pot face băi ocazionale acestui câine dacă este necesar. Urechile necesită o atenție specială, deoarece din cauza circulației limitate a aerului pot apărea infecții ale urechii.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.