Akita Japonez

Akita Japonez

Câinii Akita japonezi sunt mari, puternici, cu multă atitudine și demnitate. Modul mândru în care își poartă capul și postura lor sunt îmbunătățite de urechile mici și ochii negri. Formează o imagine impozantă cu blana lor groasă și luxuriantă, care poate fi roșie-cafenie, susan, pestriță și albă. Masculii adulți au o înălțime de 64-70cm, iar femelele de 58-64cm. Greutatea variază între 34-50kg.

Akita Japonez
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Akita Japonez
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Utilitar
Akita Japonez
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mare

Origine

Rasa de câini Akita este cea mai mare dintre toate rasele japoneze și a fost crescută inițial în provincia Akita la 1600. Unii cred că acești câini au fost crescuți inițial pentru a vâna mistreți sălbatici, căprioare și urși negri; alții cred că au fost crescuți pentru luptele de câini. Cu toate acestea, atunci când luptele de câini ca sport au pierdut teren în Japonia (și în Europa), câinii au fost apoi folosiți la vânătoare. La sfârșitul secolului al XIX-lea au fost importate alte rase, ceea ce a făcut ca rasele japoneze să piardă din popularitate. Societatea de Conservare a Câinilor Japonezi a fost înființată atunci în scopul consevării raselor native, care au fost toate declarate monumente naționale.

Personalitate

Sunt câini puternici – la trup și la minte – și nu sunt recomandați pentru stăpâni începători. Trebuie să fie manevrați de persoane experimentate și au nevoie de socializare timpurie și continuă și de dresaj. Sunt, totuși, foarte loiali propriilor lor familii. Curajoși, ei sunt niște buni câini de pază fără să latre prea mult. Instinctele lor de vânătoare sunt puternice și nu trebuie să uitați niciodată acest lucru.

Sănătate

Ca multe alte rase, Akita Japonez poate suferi de boli ereditare ale ochilor și displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Akita are nevoie de multă mișcare pentru a le menține musculatura în formă. Acestea fiind spuse, dacă totuși trebuie să săriți peste o plimbare într-una din zile ei vor accepta acest lucru fără să vă facă probleme. Amintiți-vă că sunt câini de vânătoare și că trebuie să aveți mare grijă atunci când le permiteți să alerge liberi.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, beneficiază de o balanță diferită de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Akita Japonez este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana trebuie îngrijită bine de două sau trei ori pe săptămână pentru a o menține în cea mai bună stare, și de două ori pe an, în timpul năpârlirii abundente, se va folosi un pieptene metalic cu două rânduri de dinți.