Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
gato laranja nos ombros da mulher

Boli pisici - semne și simptome care ar putea indica faptul că pisica ta apatică are o problemă de sănătate

4 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Ca iubitor de pisici, îți dorești ca animalul tău de companie să aibă parte de o viață cât mai sănătoasă și fericită. Deoarece pisicile nu ne pot spune ce se petrece cu ele atunci când nu se simt bine, poate fi destul de dificil de intuit când au nevoie de ajutor.

Mai mult decât atât, asemenea câinilor, pisicile se feresc de orice contact atunci când nu se simt bine. Acest instinct de protecție le poate face mai agresive și le poate determina să se ascundă, făcând dificilă sarcina ta de a le supraveghea. Cu toate acestea, există câteva semne și simptome frecvent întâlnite în rândul pisicilor care au diferite probleme de sănătate.

Este important să știi care sunt acestea, astfel încât atunci când le sesizezi, să știi ce ai de făcut.

Ghidul de mai jos prezintă unele dintre bolile și simptomele de urmărit la pisici.

Schimbarea apetitului

Pisica ta mănâncă mai puțin decât este indicat? Acesta nu reprezintă neapărat un semn de îngrijorare. Există, într-adevăr, și situații în care modificarea apetitului poate fi strâns legată de o digestie sensibilă. În acest sens, îți recomandăm hrana uscată PURINA® ONE® Sensitive pentru pisici cu o digestie sensibilă. Aceasta îi oferă pisicii tale toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru sănătate. Descoperă aici gama completă de hrană pisici Purina One Sensitive

Faptul că pisica ta mănâncă mai puțin poate, într-adevăr, să fie un semn al diferitelor probleme de sănătate – de aceea recomandăm vizita la un medic veterinar, în cazul în care simptomele persistă. Contactează veterinarul mai ales dacă apetitul redus al pisicii este însoțit de letargie, vomă, diaree, pierdere în greutate sau de orice alte semne de boală.

Pe de altă parte, o creștere semnificativă a apetitului poate fi un semn al unor afecțiuni precum diabetul sau bolile intestinale.

Voma și grețurile la pisici

Eliminarea ghemelor de păr sau a ierbii poate fi normală, dacă este un obicei ocazional al pisicii tale.

Pentru reducerea formării ghemotoacelor de păr în stomac, hrana uscată PURINA®ONE® Coat & Hairball a fost special creată pentru pisicile adulte, ea limitând pierderea excesivă a părului. Aceasta oferă niveluri adecvate de nutrienți cheie, proteine de înaltă calitate, vitamine și combinații speciale de fibre, inclusiv celuloză, care ajută la diminuarea formării ghemotoacelor de păr.

Totuși, dacă observi faptul că frecvența vărsăturilor crește, iar pisica vomită hrană sau sânge, are probleme la înghițit sau înghite cu noduri/râgâie, recomandăm să faci o programare la medicul veterinar.

Vomitatul poate fi semn al multor boli la pisici, inclusiv al problemelor intestinale și al bolilor rinichilor și ficatului. Mai mult decât atât, voma însoțită de letargie, depresie, diaree sau de pierderea apetitului poate indica o problemă serioasă, motiv pentru care vizita la medicul veterinar este absolut necesară.

Diareea la pisici

Dacă pisica are o diaree persistentă sau fecalele sunt de culoare neagră, conțin sânge proaspăt sau mucus, aceasta ar putea avea o problemă de sănătate, mai ales dacă există și alte simptome, precum: vomă, letargie, pierderea apetitului sau pierderea în greutate.

Diareea poate fi un semn care indică diferite afecțiuni: diabet, probleme ale ficatului sau ale rinichilor, precum și infectarea cu paraziți intestinali.

Constipația la pisici

La celălalt pol, dacă pisica se chinuie, fără succes, să elimine fecalele sau fecalele sunt tari și pline de păr, este necesar să o duci la un control medical. Această problemă este, de obicei, ușor de tratat, dar poate semnala probleme mai grave de sănătate ale pisicii, așa cum sunt tulburările metabolice.

Afecțiuni ale tractului urinar

Dacă pisica se duce de multe ori la litieră și se așază fără să urineze (sau urinează o cantitate mică) sau dacă observi prezența sângelui în urină, acest lucru ar putea indica o problemă a tractului urinar.

E important să ai în vedere că unele probleme ale pisicii pot fi legate de alimentație. Hrana uscată PURINA® ONE® URINARY CARE conține acizi grași Omega 3 din ulei de pește, care ajută la conservarea tractului urinar. 

Mineralele echilibrate din această hrană ajută, de asemenea, la controlul pH-ului urinar și la susținerea sistemului imunitar al pisicii. Unele infecții, cum ar fi cistita, sunt frecvent întâlnite și pot fi tratate ușor. Problemele mai grave pot duce la infecții ale tractului urinar inferior la feline (FLUTD), care, netratate, pot fi foarte periculoase pentru sănătatea pisicii.

Dacă observi orice simptom ce ar putea indica o infecție a tractului urinar, este cazul să mergi la veterinar. O boală a tractului urinar poate fi periculoasă pentru animalul tău, deci este important să soliciți tratament imediat ce observi semnele.

Luarea excesivă în greutate

Dacă pisica ia mult în greutate foarte rapid, acest lucru poate duce la obezitate, ceea ce poate rezulta în diabet, probleme de mobilitate și alte boli. Este important să poți simți coastele pisicii când o mângâi sau o ții în brațe – dacă nu, pisica ar putea fi supraponderală.

Un motiv pentru creșterea în greutate poate fi reprezentat de sterilizarea pisicii. Hrana uscată PURINA® ONE® STERILCAT este special concepută pentru pisici sterilizate, ea având la bază o formulă nutrițională unică, cu un raport diferit de proteine și grăsime, care ține sub control greutatea pisicii tale.

Dacă ești de părere că pisica ta are probleme de greutate, vorbește mai întâi cu veterinarul, pentru ca acesta să-ți recomande cel mai bun mod de a o ajuta să își recapete, treptat, forma. Orice modificări ale dietei pisicii trebuie efectuate cu atenție, pentru a nu le provoca probleme digestive. Dacă simți că s-a mărit stomacul pisicii, apelează, de asemenea, la medicul veterinar.

Acest fapt ar putea fi cauzat mai degrabă de o retenție de lichid decât de depunerea de grăsime.

Pisica bea sau urinează mai des

Dacă ai înlocuit recent hrana umedă cu hrană uscată, este posibil să observi că pisica bea mai multă apă, până se obișnuiește cu schimbarea. Pentru a se adapta mai ușor, încearcă să combini hrana uscată cu hrana umedă.

Dacă pisica începe, brusc, să bea sau să urineze mai mult, fără o schimbare a dietei, acesta poate fi semn de boală: diabet sau alte probleme de sănătate legate de rinichi. Dacă în mod normal nu vedeai pisica bând, dar acum o vezi des la vasul cu apă sau dacă litiera este mai umedă decât de obicei, solicită ajutorul medicului veterinar.

Pielea și blana

Starea pielii este un bun indicator al sănătății pisicii. O piele sănătoasă este, de regulă, netedă și roz sau neagră, iar blana - netedă și lucioasă.

Scărpinatul excesiv, spălatul excesiv, petele pe piele, smulgerea părului pot arăta că pisica are o boală de piele. O blană cu goluri poate fi un semn de boală ce nu are neapărat legătură cu blana, dar care o afectează. Scărpinatul excesiv, însoțit de mici puncte negre pe blană, poate indica prezența puricilor, o problemă relativ ușor de tratat. Află mai multe din articolul nostru despre simptomele bolilor de piele la pisici la care să fim atenți.

Poți evita problemele de sănătate ale pisicii ducând-o la controale regulate la medicul veterinar, adică o dată la 6-12 luni, mai ales dacă are peste 8 ani.