Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Cum să înțelegi și să influențezi comportamentul pisicii tale

Regimuri speciale

2 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Ca și personalitățile lor, nevoile alimentare ale pisicilor sunt ușor diferite. Uneori, asta înseamnă că au nevoie de un tip de hrană cu totul diferit. Din fericire, există multe opțiuni din care să alegi.

Stări medicale

În prezent, este disponibilă o gamă variată de formule special elaborate pentru a trata și administra dietele pisicilor cu probleme specifice de sănătate. De fapt, hrana dietetică recomandată de veterinar joacă un rol important în practica veterinară modernă. Efectuăm multe studii științifice pentru fiecare produs, pentru a ne asigura că oferă echilibrul perfect de nutrienți, în timp ce satisfac cerințele dietetice speciale.

Dietele recomandate de veterinari pot ajuta pisicile care suferă de:

  • Alergii sau sensibilități alimentare
  • Dermatită și stări inflamatorii ale pielii
  • Probleme gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatoare a intestinului, constipație, vomă și diaree
  • Diabet zaharat
  • Boli cronice ale rinichilor
  • Afecțiuni urinare și ale vezicii urinare
  • Boli ale ficatului
  • Afecțiuni congestive ale inimii și hipertensiune arterială
  • Obezitate clinică

De asemenea, sunt disponibile diete specializate care să ajute pisicile să se recupereze după boală, după operații, sau în cazul malnutriției.

Pisici supraponderale

În prezent, nu e deloc neobișnuit să vezi pisici supraponderale. Motivul e simplu – prea multe calorii și prea puțin efort. De aceea, nu este suficient să supraveghezi doar aportul alimentar – trebuie să urmărești și nivelul de activitate.

Dar nu e suficient și nici recomandat să reduci cantitatea obișnuită de mâncare oferită pisicilor. În acest caz, nu vor obține toți nutrienții de care au nevoie. Folosind o dietă specială pentru slăbit, te vei asigura că pisica primește toate bunătățile necesare în porții satisfăcătoare, în timp ce slăbește.

Desigur, cel mai important pas dacă pisica ta e supraponderală este să urmărești aportul alimentar zilnic, inclusiv recompensele și delicatesele. E bine să oferi o recompensă ocazională, dar nu uita să o calculezi la aportul alimentar zilnic al pisicii.

Folosește instrumentul de evaluare a stării de sănătate a pisicii pentru a descoperi cum să-și mențină condiția fizică optimă.

Pisicile de casă

Multe din pisicile de casă duc vieți fericite și sănătoase, fără a ieși afară. Dar traiul într-un spațiu restrâns are limitări, mai ales în ceea ce privește efortul. E foarte important să oferi pisicii multe ocazii să facă exerciții, prin ședințe regulate de joacă. Fără acestea, ar putea să ia în greutate. De aceea, formulele pentru pisici de casă conțin mai multe proteine și mai puține grăsimi decât rețetele standard, împreună cu alte amestecuri de ingrediente, pentru a le menține în formă.

Pisicile de casă par să sufere de formarea bolurilor de păr mai des decât cele care stau afară. Acest lucru se datorează spălării excesive sau poate că doar le observăm noi mai des. De aceea, formulele pentru interior conțin fibre suplimentare, împreună cu pre și pro-biotice, pentru a păstra intestinele sănătoase și pentru a ajuta la îndepărtarea ușoară a bolurilor de păr din tractul digestiv. De asemenea, reduc mirosul litierei – un bonus pentru tine și pentru pisică!

Alergii

Adevăratele alergii sau intoleranțe alimentare la animale sunt rare, afectând aproximativ 0.1% din pisici și câini. Totuși, când apar alergiile, poate fi foarte neplăcut pentru animale și uneori chiar letal. Aproximativ 97% din alergiile diagnosticate au ca rezultat simptome ale pielii, 10-15% cauzând deranjamente stomacale – deci e important să obții un diagnostic corect, deoarece aceste simptome pot fi întâlnite la multe probleme ale pielii și gastrointestinale.

Singurul mod corect de a diagnostica o alergie alimentară sau intoleranță este prin testul eliminării alimentelor, sub supravegherea medicului veterinar. Majoritatea alergiilor la pisici sunt declanșate de proteinele din hrană, deci trebuie izolată sursa de proteine care cauzează probleme. Veterinarul va trece pisica pe o dietă hidrolizată sau pe o nouă dietă cu proteine timp de 6-12 săptămâni, înainte de a introduce, treptat, surse unice de proteine pentru identificarea alergenilor responsabili.

Este important să reții că, la fel ca la oameni, alergiile alimentare se datorează de fapt răspunsului anormal al sistemului imunitar. Hrana, în sine, nu are nicio vină, iar ceea ce cauzează reacția este doar răspunsul neobișnuit al pisicii.