Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
asistenta examinand urechea dreapta a cainelui suspect de raie auriculara caini

Râie auriculară câini: tratament și simptome

5 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Ai observat că patrupedul tău se scarpină și își scutură capul mai des decât de obicei? Motivul ar putea fi un parazit aproape invizibil care îi provoacă iritații câinelui tău, făcându-l să se simtă extrem de inconfortabil. Râia auriculară la câini este, din păcate, o boală comună în universul canin, prin urmare, te invităm să descoperi ce poți face dacă acest parazit, cunoscut sub numele de Sarcoptes Scabiei îți afectează patrupedul.

Ce este râia auriculară la câini? 

Râia auriculară la câini este un parazit asemănător căpușelor care trăiește și se dezvoltă în interiorul canalului auditiv, dar poate fi întâlnit și la nivelul pielii. Citește mai multe despre bolile de piele la câini.

Abia vizibilă cu ochiul liber, râia la câini poate supraviețui doar pentru o perioadă scurtă de timp în cazul în care nu are o gazdă pe care să trăiască, de aceea se atașează destul de repede de animale. 

Acest lucru înseamnă că râia auriculară este foarte contagioasă, migrând de la un animal la altul, de la câine la altul sau chiar de la pisică la câine într-un timp foarte scurt.

Care sunt simptomele râiei auriculare la câini?

Râia auriculară la câini este destul de iritantă, iar unul dintre primele simptome va fi mâncărimea intensă în zona urechilor. Vei observa că puiul tău de câine își scutură capul sau își freacă urechea de covor.

Simptomele care pot reflecta prezența unei infecții cu râia auriculară la câini includ în mod obișnuit:

  • Scărpinarea excesivă a urechii
  • Scuturatul capului
  • Secreție închisă la culoare provenită de la urechea afectată
  • Leziuni cutanate în jurul urechii

 
Cu toate acestea, simptomele enumerate sunt frecvent întâlnite și în cazul altor infecții cu paraziți, așadar te încurajăm să apelezi întotdeauna la ajutorul unui medic veterinar, programând o consultație pentru a exclude alte posibile afecțiuni. Află mai multe informații utile din ghidul Purina despre deparazitare câini.

Cum este diagnosticată râia auriculară?

Medicul veterinar va folosi un otoscop pentru a verifica canalul auditiv al câinelui tău în căutarea unor semne ale infestării cu râie la câini. De asemenea, poate fi recomandată și o examinare microscopică a secreției urechii.

Uneori, din cauza mâncărimilor și a scărpinatului intens, conductul auditiv al câinelui îl poate durea foarte tare, ceea ce va face dificilă examinarea urechilor deoarece nu va sta nemișcat. În acest caz este posibil să fie necesară sedarea patrupedului tău pentru diagnosticarea și tratamentul inițial.
 

Tratament râie auriculară câini

Medicul veterinar tratează râia prin curățarea canalului urechii câinelui. Tratamentul include, de obicei, medicamente anti-parazitare zilnice care trebuie aplicate în mod regulat pentru câteva săptămâni. 

Dar se pot recomanda și medicamente cu doză unică - medicul veterinar va prescrie cel mai bun tratament pentru râia auriculară a câinelui tău. Urechile câinelui vor trebui, de asemenea, curățate temeinic pentru îndepărtarea impurităților rezultate.

Ia în considerare faptul că râia poate recidiva dacă în mediul de trai al cățelului există alte gazde infestate sau paraziți rămași în locuință, iar acest lucru va presupune reluarea tratamentului. Pentru a evita acest lucru, nu uita să cureți bine culcușul câinelui și covoarele animalelor de companie.

Cât timp durează eliminarea râiei auriculare la câini?

Ciclu de viață al râiei auriculare durează de obicei trei săptămâni. Deoarece medicamentul ucide paraziții maturi, dar lasă ouăle intacte, poate dura câteva săptămâni până când câinele tău va scăpa de acești dăunători. Însă, cu răbdare, simptomele se vor ameliora de îndată ce tratamentul își face efectul.

Se poate transmite râia auriculară de la câini la om?

Deși nu este complet imposibil, se întâmplă foarte rar ca oamenii să ia râie auriculară de la câini prin contact direct.

Poate fi prevenită râia auriculară la câini?

În cazul râiei auriculare, prevenirea poate fi dificilă. Acești paraziți aproape invizibili se vor atașa de orice, de la iarbă până la firele de păr ale câinelui sau de covoare. Deși nu vei avea prea mult control asupra paraziților întâlniți în plimbările din aer liber, mediul interior este mai ușor întreținut. Asigură-te că faci o igienizare riguroasă a locuinței, mai ales după tratamentul împotriva râiei.
Anumite tratamente lunare împotriva puricilor pot ajuta în prevenirea râiei auriculare la câini, așa că îți recomandăm să te consulți cu medicul veterinar pentru a ști care este cea mai bună metodă de prevenție. 

Articole asemănătoare

Pro Plan Vet Diets