Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
Raia la caine alb cu pete maro care se scarpina

Râia la câini: tot ce trebuie să știi

5 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Câinii afectați de râie sunt de obicei ușor de identificat. În funcție de tipul de râie, aceștia pot prezenta mâncărime excesivă, căderea părului și zone de piele ce prezintă cruste. Experiența poate fi dureroasă și greu de evitat pentru unele animale de companie. Deși o dietă alimentară bazată pe hrană pentru câini care promovează sănătatea pielii poate ajuta, aceștia pot fi totuși afectați de boală.

Din fericire, cu îndrumarea medicului veterinar și ajutor de specialitate, îți poți ajuta câinele să se vindece de această afecțiune și să se recupereze complet.  

Iată ce ar trebui să știi despre cauzele și tratamentele pentru râie la câini.

 

Ce este râia la câini?

Râia sau scabia la câini este o boală a pielii cauzată de acarieni minusculi care trăiesc pe piele sau sub piele. Aproape înrudiți cu renumitele căpușe la câini, acarienii de scabie sunt paraziți care aparțin familiei de organisme Arachnida.

Deși simptomele pot fi similare, există două tipuri comune, dar distincte, de râie la câini.

 

Râia Demodectică 

Acest tip de râie sau scabie este cauzat de acarianul Demodex în formă de trabuc, care este prezent în foliculii de păr ai tuturor câinilor. Un sistem imunitar sănătos menține prezența lor sub control. În schimb, un sistem imunitar slăbit, poate determina înmulțirea lor, creând o infestare neplăcută.
 

Scabia demodectică poate afecta câinii tineri și sănătoși, dar petele formate pe suprafața pielii sunt de obicei mici și se vindecă singure sau cu ajutorul unui unguent.

Puii care au un sistem imunitar în curs de dezvoltare pot fi mai sensibili și predispuși la astfel de probleme. Câinii bătrâni, bolnavi sau sau vagabonzi sunt cei mai expuși riscului, deoarece sistemul lor imunitar este, de obicei, mai slab decât cel al câinilor mai tineri.

 

Râie (Scabie) Demodectică Simptome

 • Mâncărime 
 • Roșeață 
 • Descuamare și formare de cruste 
 • Pierderea părului (fie în petice, fie pe tot corpul) 

În mod obișnuit, mâncărimea și pierderea părului sunt situate în principal în jurul feței, picioarelor și a trunchiului.

 

Râia Sarcoptică 

Râia sau scabia sarcoptică este adesea denumită râie canină și, spre deosebire de cea demodectică, este foarte contagioasă. Boala apare atunci când acarienii femele pătrund în pielea câinilor pentru a-și depune ouăle. După câteva săptămâni, când ouăle eclozează, acarienii încep să se hrănească cu pielea gazdei lor.
Cunoscuți sub numele de acarieni Sarcoptes scabiei, acești paraziți sunt aceiași care provoacă râia la oameni.

 

Simptomele râiei sarcoptice

 • Mâncărime intensă 
 • Pielea îngroșată, de culoare galbenă 
 • Inflamație 
 • Pierderea părului 
 • Erupție cutanată 
 • Infecții fungice 
 • Mătreață, răni care curg, slăbire extremă (în cazurile recurente și extreme)

De obicei, simptomele încep să apară între 10 zile și 8 săptămâni după expunerea la râie. Urmărește apariția simptomelor pe urechi, picioare, piept și burtă.

 

Cum se îmbolnăvesc câinii de râie? 

Toate formele de râie la câini sunt cauzate de acarienii care infestează pielea. Acarienii care provoacă râia demodectică sunt transmiși puilor de către mamele lor imediat după naștere.

În cazul scabiei sarcoptice, infecția se răspândește prin joacă și prin împărțirea aceluiași culcuș. Câinii pot, de asemenea, să o transmită și oamenilor, cu toate că simptomele sunt mai puțin severe și de scurtă durată deoarece acarienii nu își pot finaliza ciclul de viață.

În cazul în care câinele tău are râie canină, ține-l în carantină, izolat de tine și de celelalte animale de companie. Este, de asemenea, o idee bună să porți mănuși atunci când interacționezi cu el și să speli patul de dormit.

 

Tratament râie câini

Din fericire, majoritatea cazurilor de râie sunt tratabile, mai ales dacă sunt identificate la timp.

Prevenția la domiciliu poate reduce șansele de infestare. Deoarece acarienii se dezvoltă în cazul sistemelor imunitare slăbite, este important să îți îngrijești și menții câinele cât mai sănătos posibil.

Hrănește-l cu o dietă bogată în nutrienți, asigură-i o igienă corespunzătoare și oferă-i un mediu de trai curat, cu nivel scăzut de stres, dar cu activități care să-l stimuleze. De asemenea, controalele regulate la medicul veterinar, vor ajuta. 

Dacă faci toate aceste lucruri și animalul tău de companie încă mai contractează râie, nu te îngrijora. Medicul veterinar te va ajuta cu siguranță să vindeci la timp această problemă. 

 

Diagnostic și îngrijire 

În funcție de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate a câinelui tău, medicul veterinar poate prescrie un plan de tratament personalizat.

Iată câteva metode comune prin care medicii veterinari diagnostichează și tratează râia la câini:
 

 • Exfoliere cutanată: Cu ajutorul exfolierii epidermice, medicul veterinar prelevă probe de piele dintr-unul sau mai multe locuri de pe corpul câinelui tău. Acestea sunt apoi examinate la microscop pentru a depista existența acarienilor. 
 • Șampoane și băi medicinale: Pentru a vindeca pielea deteriorată pe care a provocat-o râia, se recomandă aplicarea unor șampoane cu formule speciale de tratament pentru boli de piele la câini, în timpul băilor obișnuite pe care le faci patrupedului tău. Băile cu sulf și var, realizate în zonele afectate, s-au dovedit, de asemenea, eficiente în vindecarea pielii. 
 • Medicamentație: Veterinarul va prescrie medicamente pentru a combate acarienii, precum și pentru a calma mâncărimea și inflamația câinelui tău. Dacă au apărut și alte infecții ale pielii ca urmare a contaminării cu râie, doctorul veterinar ți-ar putea recomanda, de asemenea, antibiotice. 
 • Alte teste de laborator. În cazul în care medicul veterinar suspectează râia demodectică, poate efectua analize de sânge sau radiografii pentru a căuta o cauză principală a slăbirii sistemului imunitar. 

 
Află mai multe sfaturi despre sănătatea câinelui tău de la experții noștri sau vizitează pagina noastră de expertiză în domeniul animalelor de companie.