Îngrijirea puiului tău de pisică

Deși pisica ta e frumoasă, ea reprezintă mult mai mult decât doar un chip frumos. Nu numai că are o blană uimitoare, ci este și proiectată biologic pentru a o îngriji.
Pisică albă, pufoasă, fiind îngrijită
Pisică albă, pufoasă, fiind îngrijită
Pisică albă, pufoasă, fiind îngrijită

Îngrijirea puilor de pisică

Îngrijirea puilor nu doar îmbunătățește aspectul de felină – îndepărtează firele de păr moarte, le menține blana și pielea sănătoasă, vă ajută să construiți o legătură intimă și îți oferă ocazia de a verifica starea lor generală de sănătate.

Perierea este o parte importantă a îngrijirii puilor, dar, datorită blăniței lor moi, pufoase și scurte, nu ar trebui să dureze mult, în comparație cu pisicile adulte. Dacă poți obișnui puiul cu periatul regulat de la o vârstă fragedă, vă va face viața mai ușoară pentru amândoi pe viitor. Vestea bună este că majoritatea pisicilor adoră delicatețea de a fi periate și, îndată ce văd un pieptene sau o perie în mâna ta, vin de obicei în fugă la periat.

icon

Blana lungă vs. blana scurtă

Cât de amănunțit și cât de des vei peria puiul de pisică depinde, de obicei, de tipul lui de blană. O pisică cu păr scurt va necesita o periere rapidă săptămânală, în timp ce o rasă cu blană lungă va necesita zilnic atenție cu tipul adecvat de echipament – întreabă crescătorul sau frizerul pentru sfaturi despre tipurile specifice de blană.

Rasele cu blană lungă au nevoie de mai multă îngrijire și periatul ar putea dura mai mult, astfel încât vei dori să perii pisica pe o suprafață aderentă, pe o masă – te va ajuta să stai cât mai confortabil în timpul acestui proces.

Când sunt încă pui, încearcă să încurajezi pisicile să se bucure de experiența periatului. Pune-le pe masa pe care vrei să le perii când vor fi adulte și laudă-le, oferindu-le una sau două recompense. În curând, vor asocia acest loc cu perierea și recompensarea.

Long haired cat sitting down
Grey long haired kitten being brushed
 • Ia pisoiul în brațe și dă-i peria să o miroasă. După ce știu că este sigur, multe pisici își vor freca fața de aceasta.
 • Începe să perii ușor. Începe cu spatele și deplasează-te spre lateralele corpului.
 • Laudă pisica pentru că a fost cuminte și vorbește-i cu o voce calmă și liniștitoare.
 • După câteva minute, lasă peria deoparte și mângăie pisoiul, ca parte a rutinei de răsfățare. Îi poți oferi o tratație, ca recompensă suplimentară.
 • Repetă de câteva ori pe zi, crescând gradual durata timpului de periere.
 • Când pisica s-a obișnuit și este confortabilă cu senzația de periere, poți să o perii pe burtică, coadă, urechi și alte zone sensibile.
 • Ai multă grijă și fă primele ședințe de îngrijire foarte scurte. Nu este grabă. Cel mai important este ca ele să se simtă relaxate. Dacă observi semne de plictiseală sau agitație, îndepărtează-te de zonele mai sensibile și revino la perierea spatelui.

Când pisica este relaxată și se bucură de experiență, folosește acest timp pentru o examinare medicală rapidă. Ce poți încerca pentru o verificare la „domiciliu”:

 • Atinge-le ușor lăbuțele și examinează ghearele și degetele. Începe cu o gheruță, pentru a le obișnui cu experiența, laudă-le și chiar tratează-le cu o recompensă. În următoarele ședințe de periere te poți uita la alte două gheruțe și așa mai departe, obișnuind animalul cu pedichiura, până se simte complet confortabil.
 • Dacă animalul tău încă toarce fericit la finalul ședinței de periere, profită de moment pentru a verifica urechile acestuia și deschide-i, ușor, gura pentru a verifica dinții și gingiile.
 • Termină întotdeauna ședința de periere a pisoiului cu o ședință de mângâiere – în fond, o merită din plin!

Când pisica se cațără în copac sau folosește stâlpul de zgâriat, își poate trage stratul exterior de pe gheare, dar nu te îngrijora – este normal! Zgârierea este o parte normală a vieții de pisică și ghearele sunt formate din straturi, deci, dacă stratul exterior se desprinde, va exista o gheară nouă, ascuțită, sub acesta (uneori, vei găsi straturile exterioare în locurile preferate pentru zgâriere). Dacă ai o pisică activă, sănătoasă, căreia îi place să stea afară, nu va trebui să îi tai ghearele. Pisicile de interior și cele senioare ar putea necesita, ocazional, îngrijirea și tăierea ghearelor pisicii sau puiului. Aceasta este o parte importantă din rutina de îngrijire a pisicii tale.

alternate text
 • Obișnuiește pisoiul cu ideea tăierii ghearelor de la o vârstă fragedă. Un bun mod de a începe este să ”mimezi tăierea”, aplicând o ușoară presiune pe degetele pisicii, pentru a expune gheara și, apoi, să o recompensezi și să o lauzi.
 • Dacă tai ghearele pisicii sau puiului, este important să știi cum să procedezi corect. Ultimul lucru pe care l-ai putea dori este să cauzezi durere sau sângerare, tăind partea sensibilă a ghearei. Medicul veterinar te poate ajuta cu o demonstrație și îți poate verifica tehnica sau poate face în locul tău această toaletare.
 • Verifică săptămânal ghearele pisicii, inclusiv ‘gheara pasivă’ – cea de la interiorul piciorului, chiar sub regiunea încheieturii. Aceasta atinge rareori solul și poate fi predispusă la creșterea excesivă – În special la pisicile senioare.
 • Când verifici ghearele pisicii, verifică și pernuțele și zona dintre degete, pentru a te asigura că totul este în formă și curat.
 • Pisicile, ca și oamenii, pot avea unghii încarnate. Dacă suspectezi că o gheară crește în pernuță, consultă medicul veterinar, deoarece poate necesita atenție medicală imediată.
Kitten resting with claws out
House icon with heart

Ca și perierea blănii și îngrijirea ghearelor, există câteva verificări suplimentare prin care te asiguri că animalul tău de companie este în cea mai bună stare.

 • Verifică dacă urechile pisicii sunt curate și miros bine. Dacă sunt murdare, miros urât, sunt roșii sau prezintă mâncărimi sau dacă pisica își tot scutură capul, contactează veterinarul. Paraziții din urechi sunt o problemă uzuală, mai ales la pisicile mai tinere.
 • Pipăie cu mâinile corpul pisicii. Vei simți orice zgârieturi, umflături sau locuri care par sensibile. Dacă te îngrijorează ceva, contactează medicul veterinar.
 • Verifică ochii și nasul și contactează veterinarul dacă observi vreo scurgere sau roșeață.
 • Uită-te sub coada pisicii. Posteriorul trebuie să fie curat. Dacă este murdar sau există semne de viermi sau roșeață, vizitează veterinarul.
 • În cele din urmă, trece-ți palmele pe direcția blănii, pentru a umfla blana. Verifică rădăcinile părului și pielea, pentru semne de paraziți sau purici (puncte negre). Poți preveni infestarea prin deparazitarea externă frecventă, dar, dacă este prea târziu, veterinarul ți-ar putea prescrie un tratament.

Majoritatea pisicilor trec prin viață fără a face baie, dar, uneori, o scufundare rapidă este inevitabilă. Pot necesita un șampon special pentru tratarea pielii, pentru curățare după un deranjament stomacal sau pentru curățare, dacă descoperi ceva în blăniță, în timpul examinării.

În ciuda convingerii populare, unele pisici se simt la baie ca rața în apă, mai ales dacă au făcut, ocazional,câte o baie caldă de la o vârstă fragedă. Dacă baia pisicii pare prea dificilă, un îngrijitor o poate face în locul tău. Totuși, dacă vrei să te ocupi singur, urmează aceste indicații, pentru o spălare fără probleme.

 • Ai grijă la temperatura apei. Apa prea fierbinte va opări pisica, iar apa prea rece o va face să nu se simtă confortabil sau o poate chiar îmbolnăvi.
 • Manevrează cu atenție pisica în timpul spălării, pentru a o liniști, laud-o foarte mult și liniștește-o. Poți folosi tratațiile alimentare și va fi, categoric, mai ușor dacă te poate ajuta o a doua persoană – mai ales dacă pisica încearcă să scape!
 • Uită-te după semnele de stres ale pisicii. Pisicile pot fi speriate de baie, deci ai grijă să nu te mușcate sau zgârie. Dacă ai nelămuriri, ia legătura cu un îngrijitor expert.
 • Asigură-te că șamponul pe care îl folosești este destinat pisicilor și verifică dacă trebuie să fie lăsat să acționeze o perioadă de timp (cum este cazul unui șampon medicinal). Ai grijă să eviți șamponarea zonelor sensibile, cum ar fi ochii sau urechile.
 • Dacă pisica nu este fericită la baie, încearcă să speli doar părțile absolut necesare, pentru a reduce timpul de stat în cadă.
 • Clătește pisica foarte bine pentru a scăpa de reziduurile de săpun sau șampon.
 • După aceea, usuc-o cu un prosop moale și menține-o confortabilă, până când se usucă. Evită folosirea uscătorului, dacă pisica nu este obișnuită cu acesta de la o vârstă fragedă, deoarece o poate speria.
 • Dacă ai mai multe pisici, baia le poate face să se bată, mai ales dacă sunt stresate. Separă pisicile spălate, până se calmează, apoi freacă-le cu același prosop, pentru a le distribui mirosurile.

Spălarea pisicii poate fi dificilă, deci, dacă nu ți se pare că nu te descurci, va trebui să găsești un îngrijitor de pisici, care să te ajute să aduci pisica în starea perfectă.