Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Pisicuță cu blană deschisă ținută de o femeie.

Adoptarea unei pisici

7 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Adoptarea unei pisici este un lucru minunat și plin de satisfacții, deoarece nu numai că vei aduce un nou membru în familie, dar vei oferi unui animal o altă șansă la o casă fericită.

 • Dacă adopți o pisică adultă, aceasta trebuie să fi învățat deja regulile de bază ale casei, cum ar fi modul în care să folosească o litieră și ar trebui să aibă deja o personalitate și o rutină bine stabilite. Aceasta poate fi și mai calmă și mai relaxată, cu toate că acest lucru poate depinde de rasă. Dacă pisica are nevoie de o rutină alimentară strictă, în cazul unui istoric medical prezent, îți recomandăm să ții cont de sfatul unui medic veterinar. Dacă pisica ta nu se află într-o situație în care să aibă nevoie de o alimentație bazată pe respectarea unei diete veterinare, atunci îi poți alege tipul de hrană în funcție de vârstă sau preferințe. Hrana FELIX oferă o diversitate de rețete care satisface gusturile pisicii tale adulte, precum hrana umedă PURINA FELIX FANTASTIC sau hrana umedă PURINA FELIX SENSATIONS. Pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și energică, asigură-i un aport echilibrat de acizi grași omega 6 și nutrienți esențiali. O alegere alimentară potrivită va ajuta consolidarea legăturii dintre tine și animalul tău de companie, încă de la sosirea acestuia în noua locuință.
 • O asociație de relocare cu reputație se va asigura că pisica adoptată a beneficiat de un control medical amănunțit și este castrată, vaccinată, deparazitată, tratată pentru purici și microcipată înainte de a o lua acasă.
 • În unele cazuri, centrul de salvare va cunoaște istoricul pisicii, așa că te poate ajuta să alegi un animal de companie care se va potrivi cu casa și stilul tău de viață. De exemplu, pot fi în măsură să îți spună dacă o pisică este bună cu copiii, cu alte animale de companie sau dacă are nevoie de îngrijiri suplimentare.
 • Organizațiile de caritate de top îți pot oferi un sprijin valoros și consiliere pe tot parcursul vieții pisicii tale, inclusiv acceptarea pisicii înapoi în cazul în care relația nu funcționează sau circumstanțele se schimbă.
 • Cu atât de multe pisici disponibile pentru relocare, aproape sigur veți găsi un animal de companie care este potrivit pentru tine, de la rasă pură la rasă comună.
 • Prin adoptarea unei pisici, îi oferi șansa de a trăi o viață lungă, plină de iubire - o oportunitate pe care fiecare animal trebuie să o aibă.

Când te gândești să iei orice animal de companie, există factori importanți de luat în considerare înainte de a aduce unul acasă - acest lucru se aplică chiar și mai mult la relocarea unei pisici, deoarece acestea pot avea deja propriile tabieturi.

 • În ce tip de mediu trăiești? Dacă nu ai niciun spațiu în aer liber pe care pisica să-l exploreze, asigură-te că iei o pisică de interior. O pisică de exterior se va lupta să se aclimatizeze în interior, dacă nu este obișnuită așa. De asemenea, în cazul în care casa ta este deosebit de mică, amintește-ți că pisicile nu vor fi fericite îngrădite într-o zonă mică.
 • Dacă nu ai mult timp liber, ai putea să iei în considerare adoptarea unei pisici mai în vârstă, deoarece acestea sunt de obicei mult mai confortabile și obișnuite să trăiască în jurul oamenilor, deci nu vor avea nevoie de același nivel de atenție dedicată ca un pisoi.
 • Din păcate, unele pisici salvate, din centrele de relocare, au avut o viață grea. În aceste cazuri, ar putea veni cu ceva bagaj, cum ar fi probleme de sănătate și de comportament. Solicită întotdeauna istoricul pisicii de la consultantul centrului.
 • În cazul în care o pisică a fost într-un centru de salvare pentru o perioadă lungă de timp sau dacă are modele de comportament bine stabilite, poate dura mai mult să se acomodeze în noua lor viață. Puțină răbdare și, probabil, o instruire dedicată ar trebui să le ajute să se adapteze.
 • Dacă ai deja un animal de companie acasă, introducerea unei pisici noi ar trebui să fie făcută cu atenție. Consultă ghidul nostru pentru prezentarea pisicii celorlalte animale de companie pentru sfaturi despre cum să gestionezi acest lucru mai bine.
 • Costul pentru îngrijirea unei pisici poate crește atunci când iei în considerare asigurarea pentru animale de companie, facturile veterinarului, mâncarea și multe altele. Asigurarea părții financiare pentru animalele de companie este o parte importantă pentru a te asigura că acestea sunt iubite și bine îngrijite.
 • Asigură-te că ai timp pentru noul tău animal de companie, în special pentru primele câteva zile în casă. Acest lucru te va ajuta să construiești o legătură specială și va ajuta pisica să se integreze în rutina ta zilnică.
 • Adoptarea unei pisici este un angajament pe viață, deci asigură-te că asta îți dorești înainte de această decizie.

Alegerea pisicii potrivite înseamnă a găsi ceea ce este cel mai bine pentru tine și animalul tău de companie. Pentru mai multe informații despre cum să găsești potrivirea echilibrată, citește ghidul Cum să îți iei o pisică.

Odată ce știi ce tip de pisică este potrivit pentru tine, tot ce rămâne este să găsești "aleasa"!

Există sute de organizații de relocare în întreaga țară, de la organizații naționale de caritate la adăposturi locale și crescătorii de pisici. Vei găsi o mulțime de opțiuni online sau medicii veterinari locali ar putea avea și ei o listă de pisici pentru adopție care au nevoie de relocare.

După ce ai cercetat de unde poți adopta o pisică, pasul următor este să vizitezi centrul și să privești mai atent potențialul tău animal de companie.

Un centru bun va avea țarcuri curate și plăcute, cu o zonă încălzită, adăpostită pentru dormit, litiere curate și jucării. Personalul va fi prietenos, grijuliu și instruit și va fi bucuros să îți spună tot ce știe despre pisică, trecutul acesteia, ce îi place și ce îi displace și tipul de casă care i s-ar potrivi (de exemplu, cu sau fără alte animale de companie sau copii). Vor dori, de asemenea, să îți pună o mulțime de întrebări despre tine și stilul tău de viață, pentru a găsi cea mai potrivită pisică.

Atunci când ești încrezător cu alegerea centrului, poate începe partea interesantă - procesul de adopție.

 • Vorbește cu personalul de la adăpostul de relocare despre ce fel de animal de companie cauți. Ar trebui să fie în măsură să te ghideze înspre animalele pe care ei le cred cele mai potrivite pentru tine.
 • Când ai găsit pisica perfectă pentru tine, anunță consilierul centrului și o va rezerva pentru tine.
 • Unii cred că vor lua animalul de companie acasă în aceeași zi, dar nu e așa. Cele mai profesioniste centre de relocare vor dori să te viziteze acasă pentru a se asigura că acesta este un mediu adecvat pentru pisică și că este lipsit de pericole, cum ar fi iazuri sau drumuri aglomerate, înainte de a o adopta.
 • Ți se va cere să plătești o taxă de adopție - costul acesteia poate varia în funcție de centru. Această taxă va acoperi îngrijirea și tratamentul de care a beneficiat pisica în adăpost.
 • Cele mai multe adăposturi fie vor steriliza sau microcipa pisica înainte de a o lua acasă, fie te vor ruga să semnați un acord prin care te angajezi să faci acest lucru singur, în viitorul apropiat.

Cu toate că cei mai mulți dintre noi vom planifica relocarea unei pisici, uneori se pot întâmpla situații neașteptate. Dacă întâlnești o pisică fără stăpân sau o pisică începe să îți adopte casa ca atare, atunci există mai multe lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a o lua.

Mai întâi, trebuie să confirmi că pisica nu are stăpân. Poți începe prin căutarea unei zgarde, să întrebi vecinii și afișarea unor postere în zonă. Poate ajuta și punerea unui guler detașabil pe pisică, cu propriul mesaj pentru căutarea proprietarului, inclusiv detaliile de contact.

În cazul în care prin niciunul dintre aceste eforturi nu se identifică proprietarul, atunci poți duce pisica la veterinar pentru a verifica dacă are microcip. Dacă pisica a fost microcipată, atunci medicul veterinar ar trebui să poată utiliza informațiile stocate în acesta pentru a reuni pisica cu proprietarul său.

În cazul în care nu există niciun microcip, proprietarul nu poate fi urmărit sau acesta a abandonat pisica, atunci poți adopta pisica. Vei dori să îi faci o verificare completă la veterinar, pentru a te asigura că este sănătoasă și pentru a confirma dacă are nevoie de un tratament, care variază de la deparazitare la sterilizare.

Oricare ar fi modul în care o pisică vine în viața ta, te poți aștepta la un viitor împlinit, cu multe momente frumoase. Pentru mai multe sfaturi despre cum să primești acasă o nouă pisică, citește articolul de aici: Cum să-ți primești pisica acasă

Articole asemănătoare

Pro Plan