Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
doi pisoi bengali întinși împreună

 Cum să-ți alegi pisica

17 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Decizia de a adopta o nouă pisică este atât de captivantă, dar poate ridica și o mulțime de întrebări. De exemplu, ce rasă
ți-ar plăcea? Poți face față provocării unui pui de pisică neastâmpărat sau o pisică adultă mai calmă s-ar potrivi mai bine stilului tău de viață?

De ce pisicile sunt cel mai bun tovarăș

Nu există niciun dubiu că pisicile sunt animale de companie grozave. La urma urmei, ce poate fi mai bine decât să vii acasă, la sfârșitul unei zile grele și să te bucuri de un tors mulțumit de la pisica ta iubitoare?

Studiile au arătat că proprietarii de animale de companie sunt, în general, mai sănătoși și mai fericiți decât cei care nu au animale de companie, dar amintește-ți că adoptarea unei pisici este o mare responsabilitate și un angajament pe viață. Când ești gata să faci acest angajament, există mai multe avantaje de a fi proprietar de pisică, pe care le poți explora:

 • Deținerea unei pisici s-a dovedit că reduce stresul;
 • Proprietarii de pisici au în general o tensiune sangvină mai scăzută decât cei care nu au animale de companie;
 • Poți beneficia de un sistem imunitar mai puternic și o convalescență mai rapidă decât cei care nu au animale de companie;
 • Copiii care cresc împreună cu pisicile se îmbolnăvesc, în general, mai puțin decât cei care nu au animale de companie;
 • Pisicile sunt foarte iubitoare și pline de caracter, dar își prețuiesc și independența, ceea ce înseamnă că necesită mai puțină întreținere decât alte animale de companie;
 • Pisicile pot ajuta oamenii să se recupereze mai repede din traume emoționale, cum ar fi doliul.

 

Există o mulțime de beneficii pentru deținerea unei pisici, dar este important să alegi cu atenție pisica, pentru a te asigura că te potrivești bine cu aceasta. Pisica pe care o alegi va depinde de stilul tău de viață și de preferințele personale. De exemplu, poate îți dorești o pisică mai în vârstă, care să ți se ghemuiască pe genunchi sau poate te gândești la o rasă specială pe care vrei să o crești încă de când e un pui.

Experții noștri în îngrijirea animalelor de companie sugerează unele puncte de luat în considerare înainte de a-ți lua angajamentul adoptării unei pisici.

Ce rasă de pisică ar trebui să iau?

Pisicile cu pedigree se împart în șapte varietăți de bază:

 • Persane
 • Britanice
 • Cu păr semi-lung
 • Birmaneze
 • Orientale
 • Siameze
 • Străine

Cel mai mare avantaj de a cumpăra un pui de pisică sau pisică cu pedigree este că poți să știi deja la ce să te aștepți de la animalul de companie. De exemplu, o siameză de rasă pură este mai probabil să fie vocală, răutăcioasă și să ceară atenție. Cumpărarea unui pui de pisică cu pedigree ar trebui să îți dea o perspectivă și asupra a cât de mare va crește acesta, cât de lungă îi va fi blana și orice probleme de sănătate specifice rasei pe care le-ar putea întâmpina.

Este important să ne amintim că, din păcate, apare uneori încrucișarea raselor, ceea ce poate însemna că pisicile cu pedigree sunt mai vulnerabile la boli sau probleme de comportament moștenite genetic. Acest lucru, precum și alte informații specifice unei rase, ar trebui să fie luate în considerare cu atenție atunci când adopți o pisică.

Pentru mai multe informații despre rasele cu pedigree și cum să alegi o pisică, consultă lista noastră a raselor de pisici.

Rasele încrucișate au două pedigree-uri, dar părinți din rase diferite. De fapt, multe rase noi cu pedigree au fost create prin potriviri inter-rasiale atente (de exemplu, pisica Tonkineză a fost creată prin încrucișarea raselor Siameză cu Birmaneză).

În timp ce unele încrucișări au avut loc intenționat, cu scopul de a crea o nouă rasă, majoritatea cazurilor de azi sunt rezultatul unei împerecheri accidentale, în care femela sau un masculul cu pedigree a întâlnit un partener dintr-o altă rasă. În cazul raselor încrucișate, este posibil să observi uneori, la puii care se nasc, unele trăsături de comportament și fizice de la ambele rase.

Cunoscute sub numele de maidaneze, aceste pisici provin dintr-un mediu cu totul non-pedigree. Aceste pisici sunt categorisite de obicei fie ca „domestice cu păr scurt” sau „domestice cu păr lung".

Dacă te gândești să iei o pisică de rasă mixtă, amintește-ți că nu vei ști exact cum vor crește puii de pisică de rasă mixtă, deoarece nu cunoști multe despre ce rase alcătuiesc ADN-ul acestora. De exemplu, acest lucru ar putea însemna că pisica ar putea avea o personalitate mai răutăcioasă, sau că marcajele de pe blana lor se pot schimba. Din fericire, spre deosebire de câini, pisicile nu sunt atât de semnificativ diferite în mărime sau formă, astfel încât nu vei fi prea surprins de modul în care crește pisica ta.

Pisicile de rasă comună sunt de multe ori mai sănătoase decât pisicile cu pedigree, deoarece acestea au un fond genetic mai mare și mai puține probleme genetice inerente. Ele pot avea, de asemenea, personalități feline mai echilibrate și mai bine definite. În cele din urmă, puii de pisică și pisicile metise sunt, în general, mai puțin costisitoare și mai ușor de găsit.

Ar trebui să iau o pisică mascul sau femelă?

Atât masculii, cât și femelele sunt animale de companie extraordinare și există, de fapt, foarte puține diferențe de comportament între ele, atât timp cât acestea au fost sterilizate. Unii ar putea spune că femelele sunt mai iubitoare și masculii sunt mai independenți, dar ați putea descoperi un mascul mai răsfățat sau o femelă independentă. La alegerea unei pisici și a genului acesteia, ține cont de aceste sfaturi utile:

 • În general, masculii sunt puțin mai mari decât femelele;
 • E foarte posibil ca motanii necastrați să rătăcească departe de casă, ceea ce poate crește riscul de a se lupta cu alte pisici cu care se întâlnesc sau de a fi implicați într-un accident de circulație;
 • Motanii necastrați sunt mai susceptibili de a-și marca teritoriul cu urină;
 • Femelele nesterilizate pot fi foarte gălăgioase și dificil de ținut în interior în sezonul de împerechere. Ele pot rămâne gestante încă de la vârsta de cinci luni, ceea ce înseamnă că pisica ta ar putea avea și ea pui, în curând;
 • Pisicile de la adăposturile de salvare ar trebui să fie, de obicei, deja sterilizate, dar verifică acest lucru în prealabil cu consilierul centrului. Dacă ai nevoie de mai multe informații despre sterilizare, citește articolul în legătură cu întrebări frecvente despre sterilizarea pisicilor;
 • Alegerea în ceea ce privește sexul poate fi determinată de pisicile pe care le ai deja. Dacă deții deja un motan sociabil (castrat), atunci o femelă tânără (sterilizată) poate fi cea mai bună alegere, atât pentru el, cât și pentru tine;
 • Costul pentru sterilizarea unei femele este, în general, mai mare decât cel pentru castrarea unui mascul, și este mai dificil dacă este deja gestantă. Cele mai multe organizații de caritate vor steriliza deja pisicile înainte de a le pune spre adopție.

Indiferent de decizia pe care o vei lua atunci când te hotărăști ce pisică s-ar potrivi familiei tale, vei avea multe clipe emoționante, creând noi amintiri cu noul tău animal de companie. Consultă ghidul nostru pentru a-ți face locuința prietenoasă cu pisicile, pentru mai multe informații despre cum le poți face să se simtă acasă.

Articole asemănătoare

Purina One