Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Shiba Inu

Shiba Inu

Shiba Inu este un câine de talie medie, tip Spitz, cu aspect ca de vulpe, urechi ascuțite, blană deasă și coadă încolăcită. Provine din Japonia, după cum sugerează și numele, fiind chiar una dintre cele mai vechi rase de câini din lume. Crescut pentru a vâna animale mici, cum ar fi iepurii sau păsările, Shiba Inu au instincte de vânătoare foarte puternice și va fugări aproape tot ce îi va atrage atenția. 

Dacă vă doriți un câine din rasa Shiba Inu, veți fi bucuroși să aflați că sunt loiali, simpatici și iubitori. Cu toate acestea, având în vedere natura lor energică și caracterul neînfricat, această rasă nu e recomandată iubitorilor de animale fără experiență.

Important de știut
 • Câine potrivit pentru persoane cu experiență în intreținerea animalelor
 • Nivel mediu de dresaj necesar
 • Se bucură de plimbări active
 • Se bucură de o oră de plimbare pe zi
 • Câine de talie medie
 • Cantitate de salivă moderată
 • Necesită îngrijire și periaj al blănii la fiecare două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea necesita dresaj pentru a trăi cu alte animale de companie
 • Ar putea necesita dresaj pentru a trăi cu copii

Înfățișarea câinelui Shiba Inu

Shiba Inu are o constituție robustă, similară cu cea a unui Akita și o blană în strat dublu, cu păr aspru și drept la exterior și scurt și pufos pe dedesubt. Se întâlneşte în diverse culori, dar cele mai cunoscute sunt: roşu, roşu cu pete albe, alb, negru, negru cu maro. Cu toate acestea, marcajul specific este crem sau alb și poate fi găsit pe mai multe părți ale corpului, cum ar fi pe lateralele nasului, pe obraji, pe burtă, la interiorul urechilor și al picioarelor, în partea superioară a gâtului, sub maxilar și sub coadă.

Rasa Shiba Inu este foarte ușor de recunoscut, având în vedere că seamănă cu o vulpe, cu o privire mereu în alertă și un corp atletic. În ciuda înfățișării impunătoare, câinele Shiba Inu este de talie medie, putând atinge o înălțime de aproximativ 34-40 cm și o greutate de aproximativ 7-11 kg.

Personalitate câinelui Shiba Inu

Activi, prietenoși și vigilenți, câinii Shiba Inu pot avea o fire destul de independentă și un instinct de vânătoare puternic. Socializarea din timp cu alți câini, copiii și alte animale de companie este foarte importantă.

O trăsătură distinctivă a rasei este „țipătul Shiba”, o vocalizare pițigăiată produsă atunci când este entuziasmat sau frustrat. Dacă socializează și este bine dresat, Shiba poate fi un câine distractiv, împreună cu care veți putea face o mulțime de activități.

Istoric și origini Shiba Inu

Țara de origine: Japonia

Shiba Inu este una dintre cele mai vechi rase de câini din Japonia, primele dovezi cu privire la existența sa fiind descoperite într-un sit arheologic din Jōmon, respectiv anii 500 î.Hr. Se estimează că mai târziu, în jurul secolului al III-lea d.Hr., câinii Shiba Inu au fost amestecați cu o rasă similară spitz-ului, adusă de imigranți, pentru a obține urechile ascuțite și coada încolăcită. Parte a culturii japoneze încă din secolul al VII-lea, este una dintre cele mai populare rase de câini, fiind crescuți pentru a vâna speciile mai mici de păsări, care cuibăresc la sol, dar și animalele mai mari, cum ar fi mistreții.

Din cauza importului intensiv de rase de câini din alte țări, în jurul anilor 1920 Shiba Inu era pe cale de dispariție. Mai târziu, în 1928, vânătorii au fost nevoiți să demareze un program de conservare. Începând cu 1934, au fost stabilite și standardele pentru omologarea rasei, iar în 1937 rasa Shiba Inu a fost declarată chiar Monument Național, crescându-i popularitatea.

Deși numărul lor a fost afectat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și de o epidemie de rabie, în timp, a devenit cea mai întâlnită rasă japoneză autohtonă. În prezent câinele Shiba Inu este cunoscut chiar și în afara Japoniei, în special în Europa, Australia și America de Nord.

Curiozități despre rasa Shiba Inu:
 • Sunt foarte populari în Social Media, cu precădere pe Instagram și YouTube. Câțiva au devenit chiar foarte faimoși, cum e cazul lui Shiba-San. Acesta lucrează alături de stăpânii săi într-un mic magazin din Vestul orașului Tokyo. Shiba-San deschide geamul cu nasul atunci când clienții sună la clopoțel.
 • Rasa Shiba Inu a inspirat, de asemenea o criptomonedă și este mascota Dogecoin, o monedă virtuală creată ca o parodie de către inginerii software Billy Markus și Jackson Palmer în 2013. De la lansarea sa, valoarea Doge a crescut vertiginos, în 2021 urcând la 0,73 dolari. De asemenea, este singura criptomonedă acceptată pe
  site-ul Tesla.
 • În altă parte a Japoniei, Shiba Inu Shibao prezintă știrile și face reclamă unui serviciu bancar într-o serie de emisiuni.
 • În japoneză, cuvântul „inu” înseamnă „câine”, iar Shiba înseamnă „tufișuri", însă nu este clar dacă această rasă a fost numită după terenul pe care vânau sau după culoarea tomnatică.
 • Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, existau trei tipuri de Shiba: Mino, Sanin și Shinshu, Shinshu semănând cel mai mult cu rasa Shiba Inu de astăzi.
 • În 2004, o Shiba Inu pe nume Mari și-a salvat puii și stăpânul mai în vârstă, atunci când casa s-a prăbușit în timpul unui cutremur. Acum, există un film japonez numit „Povestea lui Mari și a celor trei pui ai săi".

Întrebări frecvente despre Shiba Inu

Poate fi lăsat singur toată ziua un câine din rasa Shiba Inu?

Da, un Shiba Inu poate fi lăsat singur până la opt ore pe zi, dar are nevoie de dresaj, deoarece este de obicei foarte activ și are nevoie de multă mișcare.

De ce se tem câinii Shiba Inu?

Ca și în cazul multor rase de câini, Shiba Inu poate suferi de anxietate. Aceasta poate fi declanșată de separarea de stăpân, de zgomote sau de anumite situații sociale.

Câinii Shiba Inu latră?

Da, pot fi destul de vocali, dar numai când vor ceva, sunt foarte fericiți sau dimpotrivă, supărați.

Le place să stea în brațe?

Deși pot părea lipicioși, urmărindu-vă peste tot, sunt destul de independenți și apreciază îmbrățișările și afecțiunea doar atunci când vor.

Găsirea unui câine

Câine Labrador stând lângă canapea
Găsirea unui animal de companie
Este această rasă potrivită pentru tine?
Toţi câinii au personalitatea lor unică! Încearcă instrumentul nostru de selectare a raselor de câine şi află ce rasă de câine se potriveşte cel mai bine preferinţelor tale şi stilului tău de viaţă.
Pui de câine în lesă, mergând alături de stăpânul său
Găsirea unui animal de companie
Te gândeşti să-ţi iei un pui de câine?
Alătură-te programului „Growing Pup” (trad. „Pui de câine aflat în perioada de creştere”) pentru a obţine ajutor de la experţii Purina la găsirea puiului de câine potrivit. Dar şi la pregătirea pentru a-l aduce acasă pe acesta, precum şi o reducere la una dintre gamele noastre pentru puii de câine.
Câine cu zgardă roşie, stând lângă stăpânul său
Găsirea unui animal de companie
Găsirea unui crescător bun
Dacă deja te-ai hotărât asupra unui pui de câine de rasă, atunci cea mai sigură soluţie este să găseşti un crescător cu o reputaţie bună. Află ce trebuie să ai în vedere la un crescător de pui de câine, cu ajutorul acestui ghid.
Câine cu zgardă roşie
Găsirea unui animal de companie
Aducerea câinelui tău în familie
Cât timp aştepţi ziua cea mare ai putea avea nevoie să-ţi distragi atenţia şi, din fericire, există câteva lucruri pe care trebuie să le pui la punct înainte de întâmpinarea nou-venitului.
Câine cu zgardă roşie, stând culcat
Adopţie
Te simţi extrem de împlinit atunci când adopţi un câine de la un adăpost de animale sau de la o organizaţie de salvare. Adesea, acest lucru înseamnă să-i oferi a doua şansă la viaţă. Există mulţi câini care doresc o familie iubitoare şi un cămin permanent. Descoperă la ce te poţi aştepta de la acest proces.
Câine cu zgardă roşie, privind pe fereastră
Sfaturi despre puii de câine
Tot ce trebuie să ştii
Luarea unui nou pui de câine este extrem de emoţionantă pentru întreaga familie, dar poate fi destul de înfricoşătoare pentru noul tău animăluţ. Află cum să te ocupi de totul, de la întrebările despre comportament la cele despre sănătate, cu ajutorul sfaturilor noastre profesioniste despre puii de câine.
Stăpânul verifică zgarda câinelui
Găsirea unui animal de companie
Avantajele deţinerii unui câine
Se ştie de mullt timp: câinii sunt consideraţi cei mai buni prieteni ai omului. Dar ştiai că ai de fapt parte de numeroase avantaje atunci când deţii un câine? De la ajutorul pe care ţi-l oferă ca să te menţii în formă, la întâlnirea unor persoane noi, puiul tău de câine te poate într-adevăr sprijini în îmbunătăţirea sănătăţii şi a vieţii sociale. Citeşte mai mult pentru a descoperi avantajele oferite de câini!