Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Cum să recunoşti semnele de sarcină la pisici

Gestația la pisici și temperatura – Cum recunoști semnele de sarcină la pisici

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Nașterea puilor de pisică este fascinantă atât pentru tine, cât și pentru animalul tău de companie. Înainte de a putea întâmpina puii de pisică în casa ta, trebuie să știi cum îți poți da seama că femela este gestantă și ce trebuie să faci pentru a te asigura că sarcina ei decurge cât mai bine cu putință.

Gestația la pisici

Gestația reprezintă perioada de timp cuprinsă între fecundarea ovulului (împerechere) până la nașterea puilor. Perioada de gestație la pisică este de aproximativ 9 săptămâni. În acest timp, pisica va suferi modificări fizice (inclusiv hormonale) și de comportament, acestea devenind mai evidente începând din a treia săptămână de sarcină.

Perioada de fertilitate la pisici

La fel ca femeile, pisicile au perioade maxime de fertilitate, când pot rămâne gestante. Această perioadă este cunoscută ca perioada de ciclu menstrual sau de „călduri”. Pisicile pot intra în călduri la fiecare trei săptămâni, așadar există multe ocazii ca pisica ta să rămână gestantă.
Dacă dorești să eviți o serie neașteptată de pui, îți recomandăm să sterilizezi pisica înainte de primul ciclu menstrual, deoarece poate rămâne gestantă foarte ușor după acest punct. Deoarece nașterea puilor poate fi stresantă pentru pisică și costisitoare pentru tine, îți recomandăm să lași, pe cât posibil, reproducerea pe seama experților.

Cât durează gestația la pisici

De obicei, gestația pisicii durează între 63 și 67 de zile, dar e greu de estimat exact cât va dura sarcina la pisică. Perioada de gestație la pisici poate varia de la 61 de zile (cea scurtă) până la 72 de zile (cea lungă).
Adesea, pisica poate să nu prezinte niciun simptom fizic de sarcină, până mai are câteva săptămâni până la termen. Dacă bănuiești că pisica ta este gestantă, du-o la medicul veterinar, pentru confirmare.
Dacă vrei să știi cum să îți dai singur seama dacă o pisică este gestantă, există câteva semne fizice pe care le-ai putea observa după ce au trecut două sau trei săptămâni.

Cum îți dai seama dacă o pisică este gestantă

 • După aproximativ 15-18 zile de sarcină, poți observa că mameloanele animalului sunt mai mari și roșii – acest fenomen este cunoscut ca „pinking-up”.
 • Similar cu grețurile de dimineață ale femeilor, pisica ta poate prezenta o stare de vomă. Dacă observi că grețurile devin mai frecvente sau dacă nu se simte bine, contactează medicul veterinar.
 • Burta pisicii va începe să se umfle, dar evită să o atingi, deoarece există riscul de a răni mama sau puii ei nenăscuți. Pot fi și alte cauze ce duc la umflarea abdomenului, deci monitorizează pisica îndeaproape pentru semne de îmbolnăvire și consultă veterinarul, dacă ești îngrijorat.
 • O viitoare mamă va acumula, gradual, 1-2 kg (în funcție de numărul de pui pe care îi poartă) – acesta este un semn major că este gestantă.
 • Pisicile tind să aibă un apetit mai mare în ultima perioadă a sarcinii, ceea ce contribuie la creșterea ei în greutate. Trebuie să acorzi atenție sporită acestui aspect, pentru că un apetit crescut poate fi și semn de paraziți interni sau boală, deci contactează medicul veterinar pentru o confirmare.
 • Pisica se poate comporta matern, însemnând că va toarce mai mult și va căuta mângâieri suplimentare și atenție din partea ta.
 • Unii veterinari pot diagnostica sarcina folosind ultrasunete, uneori chiar din primele 15 zile de sarcină. De asemenea, veterinarul îți poate da informații despre numărul puilor, până în ziua 40 de sarcină. Reține că, în sarcina pisicii, un pui mai mare poate ascunde în spatele lui alți pui mai mici în uter, deci pot fi mai mulți pui decât te aştepţi.

Deși pisica poate fi mai mult decât capabilă să se descurce singură pe timpul travaliului, asigură-te că ești pregătit, pe măsură ce se apropie termenul. Este bine să fii alături, cu cuvinte de încurajare și să intervii dacă apar unele complicații.

Cum evoluează sarcina la pisici

În prima săptămână de la împerechere, oul fertilizat ajunge în peretele uterului. În a treia și a patra săptămână (14-28 zile), embrionii dezvoltă organe. Trebuie să știi că nu toți embrionii vor supraviețui. Când embrionul începe să se dezvolte intens, celulele craniene și toracice se vor forma primele. În această perioadă, pisica suferă schimbări hormonale importante. Sarcina pisicii este deja vizibilă, starea de spirit este schimbată, iar apetitul crește.
Placenta se dezvoltă mai târziu. Aceasta asigură schimbul de oxigen și nutrienți dintre embrioni și mamă. Atunci când structurile interne s-au format, embrionul devine fetus, iar primul trimestru de sarcină este finalizat.
În următoarele două etape (trimestre) ale sarcinii, au loc dezvoltarea fetușilor (trimestrul al doilea) și creșterea acestora (trimestrul al treilea). Nu uita că în a cincea săptămână de sarcină, medicul veterinar poate evalua, cu ajutorul ultrasunetelor, despre câți pui este vorba și cum evoluează sarcina.
Poți ține cont de mai multe semne pentru a ști că puii de pisică sunt pe drum.

Semne de travaliu iminent / activ

 • Dacă pisica refuză mâncarea, este agitată și caută un loc izolat să se așeze, poate fi deoarece travaliul va începe foarte curând.
 • Temperatura corpului pisicii va scădea în jur de 37.8°C cu 12-24 de ore înainte de a începe travaliul.
 • Chiar înainte de naștere, femela poate deveni mai vocală, poate părea agitată și va dori să se spele constant.
 • Nașterea trebuie să înceapă cu contracții abdominale puternice, urmate de o scurgere vaginală. Dacă scurgerea este densă și neagră, sau de culoarea sângelui, contactează medicul veterinar.
 • După această scurgere, puii trebuie să fie expulzați foarte rapid.

La majoritatea pisicilor, travaliul decurge bine și nu trebuie să intervii. Există unele semne, cum ar fi scurgerea decolorată și contracțiile mamei fără a expulza pui, care ar putea sugera complicații. Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai alte nelămuriri, contactează imediat medicul veterinar. Vezi ghidul nostru despre „Travaliul și nașterea la pisici” pentru mai multe informații despre nașterea la pisici.


Temperatura pisicii înainte de naștere

Temperatura pisicii sănătoase e în jur de 38°C - 39°C. În timpul sarcinii și înainte, cu aproximativ 12-24 de ore înainte de momentul nașterii, temperatura pisicii scade în mod evident, adesea cu aproximativ 1°C - 2°C sau chiar mai mult. Acestă scădere a temperaturii e un semn subtil ce indică faptul că pisica se pregătește să aducă pe lume puii. Fiindcă momentul nașterii e aproape, asigură-te că ai pregătit un spațiu confortabil pentru ea și sprijinul necesar pentru a o ajuta în timpul travaliului.

 

Hrănirea pisicilor gestante și a puilor de pisică

În momentul în care afli că pisica ta este gestantă, informează-te responsabil despre hrana pe care va trebui să o oferi puilor de pisică. Hrana uscată PURINA® ONE® JUNIOR este special destinată puilor de pisică și ajută la dezvoltarea sănătoasă a masei musculare și a oaselor, încă din primele săptămâni.

Dezvoltată de medici veterinari și nutriționiști, hrana se bazează pe formula BIFENSIS, o formulă nutrițională unică ce întărește sistemul natural de apărare al pisicii de la interior spre exterior.
Pentru a se adapta mai ușor, poți opta și pentru hrana umedă PURINA® FELIX® Fantastic JUNIOR, deoarece are un miros mai puternic și este umedă, ceea ce ar putea încuraja apetitul. În plus, puiul de pisică va beneficia de un aport de apă crescut.

Articole asemănătoare

Pro Plan