Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Gato a relaxar no colo do dono

Indicații pentru o sarcină sănătoasă a pisicii

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Pisica ta va avea pui – ce veste minunată! Cu toată agitația, nu uita că pisica ta poate avea nevoie de îngrijiri suplimentare, confort și afecțiune, atunci când e gestantă.

Alimentația și nutriția

Proteinele suplimentare și energia mențin pisica puternică pe perioada sarcinii. Hrana pentru adulți, pe care o servești în mod normal pisicii este grozavă pentru dieta zilnică, dar nu îi va asigura aportul suplimentar de energie de care are nevoie o mamă. Îți recomandăm să o treci pe hrana pentru pisici junior, de la începutul sarcinii, până la înțărcarea puilor. Servirea pisicii cu hrană pentru pui de pisică este, de asemenea, benefică și pentru puii în creștere.

Nu înseamnă doar că mama va avea un lapte de calitate, ci îi va ajuta la înțărcare, deoarece o vor copia și vor încerca hrana pe care o mănâncă pisica.

De ce nu încerci una din următoarele formule?

Schimbă hrana pisicii lent, dar treptat, adăugând tot mai multă formulă pentru pui în hrana sa uzuală, timp de 7-10 zile, până când hrana a fost schimbată complet. O perioadă mai îndelungată de timp va evita la apariția eventualelor probleme stomacale ale pisicii.

Dacă pisica urmează un regim special din motive de sănătate sau are un stomac sensibil, vorbește cu veterinarul înainte de a face orice modificări la rutina ei de hrănire.

Sarcina este o perioadă în care pisicii îi este foame și, de obicei, porțiile unei pisici gestante se pot dubla până la finalul sarcinii. Vei observa o creștere constantă a greutății corporale, pe măsură ce crește apetitul. Este normal ca greutatea ei să crească aproximativ 40-50% în timpul sarcinii, deci, vorbește cu veterinarul dacă vezi că apetitul este scăzut sau dacă pierde în greutate. Pisica ar trebui să piardă excesul de greutate în perioada de alăptare, de 3-4 săptămâni.

Dacă îi dai pisicii porții mai mici, dar mai dese, pe perioada zilei, o vei ajuta să își păstreze energia. De asemenea, poți lăsa hrană uscată, ca gustare pe timpul zilei, ca parte a rutinei zilnice.

Asigură-te că pisica ta are acces la apă proaspătă, deoarece este la fel de important precum creșterea aportului alimentar, mai ales dacă are o dietă cu hrană uscată. Pentru ca mama să rămână hidratată și sănătoasă e esențial să bea apă multă. Poți pune castroane cu apă în zonele din casă unde pisica petrece cel mai mult timp, pentru a-i fi mai ușor să ajungă la ele.

Mângâierea

Pe măsură ce hormonii de sarcină intră în funcțiune, se poate să fie mai iubitoare și să caute mângâieri.

Dragostea și afecțiunea reprezintă componente importante din îngrijirea pisicii gestante și este important să reții că organismul ei se modifică, deci va trebui să fii atent atunci când te joci cu ea. Deși este sigur să mângâi o pisică gestantă, asigură-te că eviți burtica. Această zonă este sensibilă și orice atingere îi poate cauza disconfort sau poate răni puii din uter. Dacă trebuie să ridici pisica, asigură-te că o prinzi de șezut, mai degrabă decât să îi atingi stomacul.

Evită orice acțiune violentă spre finalul sarcinii pisicii și încearcă să o lași în pace. Va trebui să o ajuți să rămână cât mai calmă în această perioadă, pentru că orice mișcare prea energică îi poate provoca stres.

Vaccinurile

Ideal, pisica trebuie să fie la zi cu toate vaccinurile, înainte de împerechere. Mamele sănătoase transferă imunitatea puilor prin lapte, deci este bine să te asiguri că nivelul ei de anticorpi este ridicat. Veterinarul poate efectua un test de sânge pentru a verifica nivelul anticorpilor și pentru a confirma dacă pisica trebuie vaccinată sau nu.

Reține că, dacă pisica este însărcinată și trebuie să fie vaccinată, unele vaccinuri nu pot fi folosite pe perioada gestației. Vorbește cu veterinarul, pentru a confirma dacă vaccinurile sunt sigure, atât pentru mamă, cât și pentru pui.

Dacă pisica nu este vaccinată când naște puii, nu te îngrijora. Totul poate decurge bine, dar, dacă apar probleme, cere sfatul medicului veterinar. Află mai multe despre vaccinarea pisicii și a puilor de pisică.

Paraziții

Deoarece viermii pot trece de la mamă la pui, este important să continui tratamentul de deparazitare internă pe perioada sarcinii. Trebuie să continui și tratamentul împotriva puricilor – întreabă veterinarul dacă medicația pe care o folosești este sigură pentru pisică și pentru puii ei. Consultă ghidul complet Purina despre deparazitarea la pisici și puii de pisică.

Complicații

Pisicile sunt norocoase să aibă sarcini care decurg fără probleme, de obicei. Complicațiile pe perioada sarcinii la pisici nu sunt des întâlnite și, de obicei, se limitează la pierderea incipientă a sarcinii.

Pierderea sarcinii

Dacă pisica va pierde sarcina, nu va fi prea supărată și se poate să nici nu observi, decât dacă este
într-o fază avansată.

Dacă pisica pierde sarcina într-o fază avansată, du-o la veterinar pentru control, pentru a elimina riscul de infecție.

Eclampsia

Este mai puțin probabil pentru pisici decât pentru câini, să dezvolte o problemă de scădere a calciului, în timpul sau după sarcină (eclampsie).

Totuși, pentru siguranță, urmărește pisica dacă dă semne de convulsii, nervozitate, neliniște - acestea pot fi semnul eclampsiei, care poate duce la convulsii dacă nu este tratată.

Operația cezariană

Deși problemele din timpul travaliului sunt rare, ocazional poate fi necesară o operație cezariană. Aceasta se recomandă dacă mama a suferit în trecut o traumă a pelvisului (cum ar fi o fractură) sau dacă rasa ei e recunoscută pentru dimensiunea mare a capului sau corpului, ca în cazul pisicilor Persane.

Pisica poate necesita operație cezariană dacă este în travaliu și împinge de peste o oră, fără a expulza pui. În acest caz, contactează imediat medicul veterinar pentru ajutor.

Construirea unui „culcuș”

În ultimele două săptămâni ale sarcinii felinelor, încurajează pisica să rămână în casă, pentru a te asigura că nu naște puii afară. Poți ajuta pisica să se pregătească pentru travaliu prin pregătirea unui „culcuș” în care să stea confortabil și pe care să îl folosească în timpul și după naștere. O cutie de carton plină cu cearșafuri curate, cârpe sau prosoape, este ideală.  Asigură-te că această cutie e suficient de mare și înaltă pentru ca mama și puii să poată sta confortabil, fără evadări aventuroase ale puilor.

Ține culcușul într-un loc cald, la temperatura camerei, pentru ca pisica să stea confortabil.

Nu fi surprins dacă pisica gestantă alege o altă locație decât culcușul pe care i l-ai pregătit. În acest caz, nu te teme să muți puii în culcuș, după ce s-au născut. E perfect în regulă să manevrezi pisoii după ce s-au născut – acest lucru nu va face ca pisica să își abandoneze sau să își rănească puii. Mama poate ridica puii și îi poate aduce înapoi, în culcuș, după ce i-ai mutat, dar îi poți muta din nou, dacă crezi că vor sta mai confortabil în altă parte. Asigură-te că noul loc în care îi muți este la căldură, dacă mama nu va fi în preajmă să le țină de cald – îți recomandăm o buiotă care poate fi încălzită la microunde, în loc de o sticlă cu apă caldă, deoarece dinții lor ascuțiți și ghearele pot cauza înțepături!