Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
Femeie care ține pisica

Lucruri de urmărit în timpul sarcinii la pisici

4 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Complicațiile sunt rare în sarcinile pisicilor, dar, ocazional, apar. Pentru a ajuta pisica să aducă pe lume puii cu ușurință, echipa Purina îți va da câteva sfaturi despre observarea incipientă a semnelor de îngrijorare.

Este atât de incitant când pisica așteaptă pui și, ca iubitori de pisici, înțelegem că poți fi îngrijorat și că dorești să acorzi o îngrijire și afecțiune suplimentară acesteia pe tot parcursul sarcinii. Indiferent de rasa lor, fie că sunt ele British Shorthair, Birmaneză sau din altă rasă, pisicile sunt de obicei mai mult decât capabile să își poarte de grijă, deci nu ar trebui să ai prea multe motive de îngrijorare.

Cu toate acestea, noi am pregătit pentru tine câteva situații cu care ai putea să te confrunți.

Semne de probleme în sarcina pisicilor

Mai multe simptome pot semnala o problemă a sarcinii pisicii tale. Dacă observi unul dintre acestea, contactează imediat medicul veterinar:

 • Își pierde interesul față de hrană. O scădere a apetitului poate apărea chiar înainte de naștere, dar se poate simți bine, din toate punctele de vedere, pe perioada sarcinii;
 • Este vizibil afectată, agitată, plânge mai mult decât de obicei, sau își linge zona vulvară, fără a expulza puii;
 • Dacă vezi orice scurgere vaginală anormală, cu miros urât sau sângerare, în orice moment al sarcinii sau travaliului;
 • Merge la toaletă mai des, elimină sânge sau nu produce urină. Acestea sunt semne de infecție urinară, care este posibil să afecteze puii, dacă nu este tratată.

Semne de probleme în timpul travaliului pisicii

Când pisica intră în travaliu va deveni mai agitată și se va așeza jos pentru naștere. Trebuie să o verifici în mod regulat pe perioada travaliului, dar nu este nevoie să stai permanent cu ea. Trebuie să intervii și să contactezi medicul veterinar doar dacă:

 • Nu au apărut puii la 3-4 ore de la începerea travaliului.(vezi „Travaliul și nașterea la pisici”);
 • A avut contracții puternice mai mult de o oră, fără a expulza vreun pui. Poți observa asta prin tensiunea din zona abdominală;
 • Puii nu sunt expulzați în 24 de ore de la începerea travaliului (dacă nu știi câți pui așteaptă pisica, va trebui să fie verificată de către veterinar);
 • Nu sunt eliminate suficiente placente pentru numărul de pui născuți – aceasta poate indica retenția placentelor;
 • Poți vedea puiul la vulva pisicii, dar, în ciuda împingerii, nu îl poate naște.

Deși este trist, este normal ca unii pui să nu supraviețuiască, dar femela nu va fi afectată. Dacă unul sau mai mulți pui mor în timpul nașterii, nu trebuie să contactezi veterinarul.

Semne de probleme post-partum

Dacă pisica ta tocmai a devenit mamă, ar trebui să se recupereze repede și să se adapteze cu maternitatea. Totuși, supraveghează următoarele semne și contactează veterinarul dacă:

După câteva ore

 • Femela tremură, este neliniștită sau agitată – asta sugerează un nivel scăzut de calciu (eclampsie);
 • Femela încă are contracții, după ce s-au născut toți puii.

După câteva zile

 • Femela nu se simte bine, nu mănâncă, vomită sau are temperatură. Semnele comune de febră sunt pierderea apetitului, depresie, lipsa energiei, reducerea consumului de apă, tremurat sau respirație rapidă;
 • Observi că scurgerea ei este mirositoare sau conține sânge proaspăt (scurgerea negricioasă/roșcată este normală în primele săptămâni de la naștere);
 • Glandele mamare ale femelei devin roșii, tari și dureroase;
 • Orice scurgere din mameloanele pisicii este urât mirositoare, maronie sau sângerie.

După câteva săptămâni

Poți observa dacă există pui care nu au energie. Acest lucru se întâmplă atunci când puii slăbesc, nu iau în greutate, nu se alimentează bine sau sunt foarte tăcuți. Se poate întâmpla oricând după naștere și poate continua și în primele săptămâni de viață. În tot acest timp, puii se află într-o fază de creștere și dezvoltare intensă, iar tu, ca proprietar de pisică, trebuie să te asiguri că aceasta nu duce lipsă de niciun nutrient esențial.

Pentru că știm cât este de importantă sănătatea puilor după primele săptămâni de la naștere, am creat o gamă de hrană pisici junior cu sortimente de hrană umedă și uscată special adaptată nevoilor lor. Hrana uscată PURINA ONE JUNIOR pentru puii de pisică conține o formulă nutrițională numită BIFENSIS, ce include bacterii funcționale benefice și întărește sistemul de apărare al pisicii, de la interior spre exterior.

Poate fi administrată puilor până la vârsta de 12 luni și, dacă vrei să încerci o variantă mai moale, hrana umedă PURINA FELIX FANTASTIC JUNIOR pentru puii de pisică poate fi o alegere sănătoasă și delicioasă. În plus, puiul de pisică va beneficia de un aport de apă crescut. Cantitatea hranei trebuie să o adaptezi în funcție de vârstă, condiția fizică și nivelul de activitate al puilor de pisică.

În orice caz, cel mai bine ar fi să te documentezi, înainte ca femela să intre în travaliu, pentru a ști la ce să te aștepți și cum să observi dacă se întâmplă ceva neobișnuit. Dacă ai luat pisica de la un crescător, acesta va fi încântat să vă sfătuiască, deoarece are multă experiență. Dacă ai nelămuriri în timpul travaliului femelei, contactează medicul veterinar.