Indicații pentru o sarcină sănătoasă a câinelui

Când câinele tău este fericit, tu ești fericit – și când femela este gestantă, este chiar mai important să te asiguri că este sănătoasă și se simte cât mai confortabil, nu doar ea, cât și noii sosiți!
Labrador sănătos
Labrador sănătos
Labrador sănătos

Alimentația și nutriția

Dacă te întrebi cu ce să hrănești o femelă gestantă, nu ești singurul – majoritatea proprietarilor de câini se întreabă asta! Este important de știut că sortimentul de hrană pentru câini adulți nu asigură nutrienții suplimentari de care mama are nevoie în timpul sarcinii, deci va avea nevoie de o modificare a dietei pentru a o ajuta să obțină ce are nevoie din hrană.

Dog going for a walk

Trecerea la hrană pentru pui

Pentru a fi puternică, sănătoasă și cât mai fericită cu putință pe perioada sarcinii, femela ta are nevoie de proteine și energie suplimentară care pot fi găsite în hrana obișnuită pentru pui. Înainte de împerechere, oferă-i viitoarei mame hrană dedicată puilor. Pentru a evita problemele la stomac, introdu treptat hrana nouă în alimentație, pe parcursul a 7-10 zile. Va rămâne pe această formulă până va naște și după ce puii au fost înțărcați.

Alimentația câinelui depinde de starea sa fizică și de orice probleme medicale pe care le-a avut sau le are în prezent, prin urmare trebuie să contactezi medicul veterinar înainte de a-i schimba hrana.

Dacă femela are vreun regim special din motive de sănătate sau are un stomac sensibil, discută cu medicul veterinar înainte de a face schimbări în planul său uzual de alimentație.

Creșterea aportului de hrană

Ca și noi, și câinii suferă de “grețuri de dimineață” în primele lor săptămâni de sarcină, deci oferă-i viitoare mame timp de adaptare înainte de a crește aportul alimentar.

Cam din săptămâna a 5-a de sarcină, începe să mărești porțiile până când, în săptămâna a 9-a, ajung să fie cu o treime mai mare decât porțiile normale. Până în acest moment al sarcinii, greutatea mamei trebuie să fi crescut cu până la 25% sau chiar și mai mult dacă aceasta așteaptă un număr mare de pui.

Pentru mai multe detalii despre alimentația unei femele gestante, vizitează articolul dedicat: Cum să îți hrănești câinele pe perioada sarcinii.

Asigurarea apei

La fel de important ca administrarea unei diete corecte este să te asiguri că mama bea multă apă – mai ales dacă mănâncă numai hrană uscată. Hidratarea este esențială pentru sănătatea pe perioada sarcinii, deci asigură-te că are la dispoziție multă apă curată de băut. Dacă așezi mai multe vase cu apă în zonele din casă în care își petrece mai mult timp, viitoarea mamă va avea acces constant la apă, mai ales în ultima parte a sarcinii.

Exercițiul fizic

Când îngrijești o femelă gestantă, plimbările regulate o vor ajuta să rămână puternică și să fie pregătită pentru sosirea celor mici! Evită efortul intens, prezentările sau chiar orele de dresaj pe perioada sarcinii, deoarece pot fi stresante, iar loviturile venite din partea câinilor violenți pot afecta cățeii nenăscuți.

Plimbarea este o modalitate excelentă pentru mamă să rămână în formă, ceea ce o face mai capabilă să treacă prin travaliu și naștere. Încearcă să scurtezi plimbările pe perioada sarcinii, deoarece se poate ca mama să nu se simtă confortabil și să fie obosită pe măsură ce sarcina avansează. Planifică între trei și cinci plimbări scurte pe zi.

Purple medical symbol

Vaccinurile

Deoarece mama transferă imunitatea către cățeii săi prin lapte, este ideal ca femela să fie la zi cu vaccinurile înainte de împerechere pentru ca nivelul anticorpilor să fie maxim.

Dacă perioada de valabilitate a vaccinului a expirat în timpul sarcinii, contactează medicul veterinar. Unele vaccinuri pot fi administrate când femela este gestantă, dar va trebui să verifici dacă sunt sigure atât pentru mamă, cât și pentru puii nenăscuți.

Green dog inspection icon

Paraziții

O parte importantă a îngrijirii câinelui este continuarea tratamentelor de deparazitare internă și externă.

Mama poate transmite limbricii și teniile puilor nenăscuți, deci tratează câinele cu produse care pot fi utilizate pe perioada sarcinii. Consultă medicul veterinar, deoarece și puii s-ar putea să aibă nevoie de deparazitare internă regulată în primele lor săptămâni de viață.

Complicații

Din fericire, câinii se bucură de obicei de sarcini liniștite și nașteri fără probleme. Totuși, uneori pot apărea complicații în timpul sarcinii, deci asigură-te că observi semnele.

Operație cezariană

Dacă observi că femela are contracții pentru a naște, dar se chinuie, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a naște puii prin operație cezariană.

În unele cazuri, o operație cezariană trebuie să fie pre-planificată pentru câinele tău – de obicei, pentru rasele de câini care au o dimensiune mai mare a capului, cum ar fi Mops și Chihuahua. Din cauza formei capului lor, puii de buldog trebuie să se nască, întotdeauna, prin operație cezariană.

Pentru mai multe informații despre ce complicații pot apărea în timpul sarcinii câinelui, vezi pagina pentru lucrurile de urmărit în timpul travaliului câinelui.

Construirea unui „culcuș”

În ultima etapă a sarcinii, câinele va căuta un loc intim, pentru a se relaxa și a naște în liniște. O poți ajuta construind un „culcuș” în care să aibă căldură, confort și siguranță pentru nașterea puilor.

O cutie de carton plină cu pături curate, cearșafuri sau prosoape funcționează extrem de bine. Așază culcușul într-un loc liniștit, pentru ca femela să nu fie deranjată de alte animale sau de copii! Nu este neobișnuit ca proaspăta mămică să aleagă alt loc decât cel în care se află culcușul, dar încearcă să o convingi, ușor, să se întoarcă la locul ales.

Ține culcușul la temperatura camerei (nu uita să verifici că nu se află în curent) pentru a te asigura că mama și puii ei se simt confortabil.